Revúcke (miašaňie) guľky z Bratislavy (fotorecept)

Autor receptu: elekra

Pochádzam z Gemera, u nás doma sa žiadne guľky nevarili, moji rodičia prišli na Gemer z Oravy a Turca a tak sa toto jedlo doma nerobilo. Poznali sme ho od susedov a ja osobne som sa naučila dynamitové (sirkovské) guľky variť od mojej svokry. Ale aby ani revúčania neboli ukrátení, tak tu je môj výtvor urobený v Bratislave.

6-8
porcií
40 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Očistené zemiaky si postrúham tak, že polovicu postrúham na jemnom strúhadle a dám ich odtiecť z vody na sitko
  2. a druhú polovicu na strúhadle na hrubšie, tie vytlačím
  3. a pridám k odtečeným zemiakom. Pridám na oleji (alebo masti) opraženú 1 cibuľku s 2 strúčikmi cesnaku, soľ, mleté čierne korenie a majoránku.
  4. Pridám pomleté bravčové plece, 2 strúčiky pretlačeného cesnaku (kto nemá rád cesnakové, tak surový cesnak pridávať nemusí)
  5. poriadne premiešam,
  6. aby sa všetky suroviny dostali všade, kde sa dostať majú. Pripravím si hrniec so studenou vodou a dám ju variť. Medzitým si vysypem hladkú múku na pekáč a tvarujem zo zmesi guľky veľkosti tak medzi golfovou a tenisovou loptičkou.
  7. Poriadne ich obalím v hladkej múke
  8. a vyváram ich vo vriacej posolenej vode, ktorú si zahustím lyžicou hladkej múky rozmiešanej v troche studenej vody.
  9. Guľky varím cca 20 minút, potom si jednu vyberiem a skontrolujem, či sú dostatočne uvarené. Ak nie, ešte ich nechám variť ďalších 5 minút.
  10. Medzitým si upražím cibuľku na oleji pekne do chrumkava. Hotové guľky vyberiem do misky.
  11. Z vody v ktorej sa guľky varili spravím kyslú polievku a to tak, že si na oleji mierne opražím červenú papriku (pozor, aby nezhorela, bola by horká), zalejem ju vývarom a mliekom, nechám prevrieť s bobkovým listom a zahustím hladkou múkou pozmiešanou v mlieku alebo v sladkej smotane. Povarím cca 5 až 10 minút, aby sa múka uvarila a dochutím octom, prípadne dosolím a dokorením.
  12. Guľky podávam s kyslou polievkou "kyseľom" a opraženou cibuľkou. Ale sú chutné aj s podusenou kyslou kapustou, alebo pripečené na panvičke s cibuľkou a kyskou uhorkou, alebo len tak, do ruky.