Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené fotorecept
Foto: dvorka
Recept na tieto guľky som na Vareche našla od Elektry, ale ja ich mám zas trochu iné. U mamky som si tento recept našla Zobraziť celý popisRecept na tieto guľky som na Vareche našla od Elektry, ale ja ich mám zas trochu iné. U mamky som si tento recept našla vo vianočnej kuchárke zo všetkých regiónov Slovenska.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
2 kg neošúpané |
|
300 g alebo škvarky |
|
3 - 5 strúčikov |
|
1/2 ČL |
|
1/2 ČL |
|
1 ČL |
|
3 PL |
|
Na omastenie: | |
|
|
Príloha: | |
|
Postup
-
1
Zemiaky som si ošúpala, umyla a nastrúhala na strúhadle s malými slzičkami. Vodu zo zemiakov som vyžmýkala do misky, po chvíli som ju vyliala a ostavší škrob som pridala k zemiakom. Pridala som korenie, soľ a pretlačený cesnak.
-
2
Údené mäso som si nakrájala na kocky a posekala som ho v robote so sekacími nožmi.
-
3
Nakoniec som dala múku a poriadne som všetko premiešala. Keďže je masa takmer bez tekutín, rozmrvovala som prstami všetky suroviny aby sa dobre premiešali.
-
4
Dala som si variť vodu, tú som nesolila. Z masy som robila guľky o veľkosti asi 4 cm a dala do misy s múkou, kde som ich potom dobre obalila.
-
5
Guľky som vložila do hrnca s vriacou vodou a po dvoch minútach som ich vareškou opatrne oddelila od dna. Keď vyplávali na povrch, varila som ich miernym varom ešte 10 minút.
-
6
Zo slaniny som si urobila škvarky na poliatie guliek.
-
7
Uvarené guľky so škvarkami a v k nej sme jedli čerstvú kyslú kapustu. V recepte je uvedené, že do vývaru od guliek sa dá trocha kapusty, uvarí sa do mäkka a guľky sa podávajú s touto polievkou.
-
8
Z uvedého množstva surovín som urobila 22 guliek čo pre troch nie veľkých jedákov bolo neúrekom. Na druhý deň som ich zapiekla v rúre na kyslej kapuste s trochou masla a na spodok misy som uložila prerastanú slaninku. Zapekala som 30 minút pri 180°C a na tanieri som ich poliala škvarkami a omastkom. Boli ešte lepšie ako len uvarené.
-
9
A aby som nezabudla, z vývaru kde som varila guľky som urobila polievku s krúpami. Je na kuchárovi ako si vývar upraví. Či s kapustou, zeleninou, smotanou, a t. ď. A ak by sa vám nechcelo robiť až toľko guliek, z cesta sa môžu urobiť skvelé zemiakové placky s údeným mäsom ☺. Alebo robiť len z polovičnej dávky.
Diskusia k receptu