Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Recept na tieto guľky som na Vareche našla od Elektry, ale ja ich mám zas trochu iné. U mamky som si tento recept našla vo vianočnej kuchárke zo všetkých regiónov Slovenska.

5
porcií
30 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky som si ošúpala, umyla a nastrúhala na strúhadle s malými slzičkami. Vodu zo zemiakov som vyžmýkala do misky, po chvíli som ju vyliala a ostavší škrob som pridala k zemiakom. Pridala som korenie, soľ a pretlačený cesnak.
  2. Údené mäso som si nakrájala na kocky a posekala som ho v robote so sekacími nožmi.
  3. Nakoniec som dala múku a poriadne som všetko premiešala. Keďže je masa takmer bez tekutín, rozmrvovala som prstami všetky suroviny aby sa dobre premiešali.
  4. Dala som si variť vodu, tú som nesolila. Z masy som robila guľky o veľkosti asi 4 cm a dala do misy s múkou, kde som ich potom dobre obalila.
  5. Guľky som vložila do hrnca s vriacou vodou a po dvoch minútach som ich vareškou opatrne oddelila od dna. Keď vyplávali na povrch, varila som ich miernym varom ešte 10 minút.
  6. Zo slaniny som si urobila škvarky na poliatie guliek.
  7. Uvarené guľky so škvarkami a v k nej sme jedli čerstvú kyslú kapustu. V recepte je uvedené, že do vývaru od guliek sa dá trocha kapusty, uvarí sa do mäkka a guľky sa podávajú s touto polievkou.
  8. Z uvedého množstva surovín som urobila 22 guliek čo pre troch nie veľkých jedákov bolo neúrekom. Na druhý deň som ich zapiekla v rúre na kyslej kapuste s trochou masla a na spodok misy som uložila prerastanú slaninku. Zapekala som 30 minút pri 180°C a na tanieri som ich poliala škvarkami a omastkom. Boli ešte lepšie ako len uvarené.
  9. A aby som nezabudla, z vývaru kde som varila guľky som urobila polievku s krúpami. Je na kuchárovi ako si vývar upraví. Či s kapustou, zeleninou, smotanou, a t. ď. A ak by sa vám nechcelo robiť až toľko guliek, z cesta sa môžu urobiť skvelé zemiakové placky s údeným mäsom ☺. Alebo robiť len z polovičnej dávky.