Revúcke guľky s údeným mäsom aj zapečené (fotorecept)
Autor receptu: dvorka
Recept na tieto guľky som na Vareche našla od Elektry, ale ja ich mám zas trochu iné. U mamky som si tento recept našla vo vianočnej kuchárke zo všetkých regiónov Slovenska.
5 porcií |
30 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Zemiaky som si ošúpala, umyla a nastrúhala na strúhadle s malými slzičkami. Vodu zo zemiakov som vyžmýkala do misky, po chvíli som ju vyliala a ostavší škrob som pridala k zemiakom. Pridala som korenie, soľ a pretlačený cesnak.
- Údené mäso som si nakrájala na kocky a posekala som ho v robote so sekacími nožmi.
- Nakoniec som dala múku a poriadne som všetko premiešala. Keďže je masa takmer bez tekutín, rozmrvovala som prstami všetky suroviny aby sa dobre premiešali.
- Dala som si variť vodu, tú som nesolila. Z masy som robila guľky o veľkosti asi 4 cm a dala do misy s múkou, kde som ich potom dobre obalila.
- Guľky som vložila do hrnca s vriacou vodou a po dvoch minútach som ich vareškou opatrne oddelila od dna. Keď vyplávali na povrch, varila som ich miernym varom ešte 10 minút.
- Zo slaniny som si urobila škvarky na poliatie guliek.
- Uvarené guľky so škvarkami a v k nej sme jedli čerstvú kyslú kapustu.
V recepte je uvedené, že do vývaru od guliek sa dá trocha kapusty, uvarí sa do mäkka a guľky sa podávajú s touto polievkou.
- Z uvedého množstva surovín som urobila 22 guliek čo pre troch nie veľkých jedákov bolo neúrekom. Na druhý deň som ich zapiekla v rúre na kyslej kapuste s trochou masla a na spodok misy som uložila prerastanú slaninku. Zapekala som 30 minút pri 180°C a na tanieri som ich poliala škvarkami a omastkom. Boli ešte lepšie ako len uvarené.
- A aby som nezabudla, z vývaru kde som varila guľky som urobila polievku s krúpami. Je na kuchárovi ako si vývar upraví. Či s kapustou, zeleninou, smotanou, a t. ď.
A ak by sa vám nechcelo robiť až toľko guliek, z cesta sa môžu urobiť skvelé zemiakové placky s údeným mäsom ☺. Alebo robiť len z polovičnej dávky.