Punčové rezy fotorecept
cukráreň Bibi Škorica Bakery, 29. októbra 2022
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Nesmrteľné punčové rezy. Podľa nášho podrobného fotopostupu sa vám určite podaria.
porcií
príprava
na 150 °C
Suroviny
Na korpus: | |
10 ks |
|
180 g |
|
220 g |
|
2 g |
|
2 g |
|
25 g mleté |
|
Na malinovo-rumový sirup: | |
200 g |
|
50 g |
|
150 ml |
|
100 ml |
|
1 ks |
|
|
|
|
|
Na potretie: | |
250 ml |
|
Na polevu: | |
100 ml (33 %) |
|
200 g |
|
Na posypanie: | |
|
|
|
|
drvené |
|
Postup
-
1
Najskôr pripravíme malinovo-rumový rozvar (punč). Maliny zasypeme trstinovým cukrom, hrniec postavíme na mierny oheň a počkáme, kým sa cukor neroztopí a maliny nezačnú bublať. Vtedy ich zalejeme vodou, pridáme badián, celú škoricu a varíme približne 12 minút. Potom pridáme rum a citrónovú šťavu. Necháme prevrieť a odstavíme.
-
2
Túto zmes prelejeme do mixéra alebo pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
-
3
Potom rozvar (punč) precedíme cez jemné sitko. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
-
4
Pripravíme cesto na korpusy. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na polotuhý sneh.
-
5
Do snehu postupne pridávame cukor a šľaháme približne 4 minúty.
-
6
Znížime rýchlosť šľahania a postupne prilievame osolené žĺtky. Poriadne prešľaháme.
-
7
Do vaječnej zmesi po častiach pridávame preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Keď je cesto vymiešané, ručne vmiešame mleté mandle (bez šupky). Cesto rozdelíme na tri časti.
-
8
Tri plechy s rozmerom 34 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie, do každého dáme cesto.
-
9
Cesto dôkladne zarovnáme. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 150 °C asi 10 minút. Povrch musí byť zlatistý.
-
10
To, či je korpus upečený, zistíte jednoducho, zapichnutím špajle alebo špáradla. Ak sa nelepí, môžete korpusy vybrať. Z korpusov stiahneme papier na pečenie.
-
11
Skladanie zákuska: Na podnos uložíme prvý korpus, ktorý natrieme ríbezľový lekvárom.
-
12
Na korpus potretý lekvárom položíme druhý korpus, ktorý opatrne, ale bohato polejeme pripraveným punčom.
-
13
Tretí korpus natrieme lekvárom...
-
14
... a položíme ho natretou časťou na tú punčovú. Potom navrch zákuska položíme papier na pečenie a zákusok zaťažíme. Dáme vychladiť na 3 hodiny do chladničky.
-
15
Medzitým pripravíme polevu. Čokoládu nalámeme do misky. V hrnci necháme zovrieť do bodu varu smotanu a ihneď ňou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme 5 minút postáť a až potom dohladka vymiešame. Čokoládovú ganache natrieme na punčový rez.
-
16
Vrch posypeme lyofilizovaným (mrazom sušeným) ovocím a nasekanými pistáciami.
Diskusia k receptu