Punčový zákusok
Punčový zákusok

Punčové rezy fotorecept

Bibi a Filip Horváthovci
cukráreň Bibi Škorica Bakery, 29. októbra 2022
Punčové rezy (fotorecept)
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Nesmrteľné punčové rezy. Podľa nášho podrobného fotopostupu sa vám určite podaria.

20 ks
porcií
70 minút
príprava
3x10 minút
na 150 °C

Suroviny

Na korpus:
10 ks
180 g
220 g
2 g
2 g
25 g mleté
Na malinovo-rumový sirup:
200 g
50 g
150 ml
100 ml
1 ks
Na potretie:
250 ml
Na polevu:
100 ml (33 %)
200 g
Na posypanie:
 drvené




Postup

  1. 1

    Najskôr pripravíme malinovo-rumový rozvar (punč). Maliny zasypeme trstinovým cukrom, hrniec postavíme na mierny oheň a počkáme, kým sa cukor neroztopí a maliny nezačnú bublať. Vtedy ich zalejeme vodou, pridáme badián, celú škoricu a varíme približne 12 minút. Potom pridáme rum a citrónovú šťavu. Necháme prevrieť a odstavíme.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Túto zmes prelejeme do mixéra alebo pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Potom rozvar (punč) precedíme cez jemné sitko. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme cesto na korpusy. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na polotuhý sneh.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do snehu postupne pridávame cukor a šľaháme približne 4 minúty.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Znížime rýchlosť šľahania a postupne prilievame osolené žĺtky. Poriadne prešľaháme.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Do vaječnej zmesi po častiach pridávame preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Keď je cesto vymiešané, ručne vmiešame mleté mandle (bez šupky). Cesto rozdelíme na tri časti.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Tri plechy s rozmerom 34 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie, do každého dáme cesto.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Cesto dôkladne zarovnáme. Pečieme dozlatista v rúre vyhriatej na 150 °C asi 10 minút. Povrch musí byť zlatistý.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    To, či je korpus upečený, zistíte jednoducho, zapichnutím špajle alebo špáradla. Ak sa nelepí, môžete korpusy vybrať. Z korpusov stiahneme papier na pečenie.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Skladanie zákuska: Na podnos uložíme prvý korpus, ktorý natrieme ríbezľový lekvárom.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na korpus potretý lekvárom položíme druhý korpus, ktorý opatrne, ale bohato polejeme pripraveným punčom.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tretí korpus natrieme lekvárom...

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    ... a položíme ho natretou časťou na tú punčovú. Potom navrch zákuska položíme papier na pečenie a zákusok zaťažíme. Dáme vychladiť na 3 hodiny do chladničky.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Medzitým pripravíme polevu. Čokoládu nalámeme do misky. V hrnci necháme zovrieť do bodu varu smotanu a ihneď ňou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme 5 minút postáť a až potom dohladka vymiešame. Čokoládovú ganache natrieme na punčový rez.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Vrch posypeme lyofilizovaným (mrazom sušeným) ovocím a nasekanými pistáciami.

    Punčové rezy (fotorecept) - obrázok 16

Diskusia k receptu

evanaaa
Trochu viac, ako len punčový, ale iste dobrý. Mimochodom, väčšinou, myslím si, sa jeden plát "obetoval" na rozmrvenie a zmiešanie s tou punčovou zmesou, a spravila sa z neho prostredná náplň. Ale tých variácií na "punčovku" je viac......
bugout
Vyzerá výborne. Aj keď ja by som asi skočil pri tom, že by som si kúsky korpusu máčal v tom punči a tak všetko zjedol 😂😂
haji
Moc pěkně zpracovaný postup. S radostí bych ochutnala, lákavý punčák!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia