Punčový zákusok
Punčové rezy (fotorecept)
Autor receptu: redakcia
Nesmrteľné punčové rezy. Podľa nášho podrobného fotopostupu sa vám určite podaria.
20 ks porcií |
70 minút príprava |
3x10 minút na 150 °C |
Postup
- Najskôr pripravíme malinovo-rumový rozvar (punč). Maliny zasypeme trstinovým cukrom, hrniec postavíme na mierny oheň
a počkáme, kým sa cukor neroztopí a maliny nezačnú bublať. Vtedy ich zalejeme vodou, pridáme badián, celú škoricu a varíme približne 12 minút. Potom pridáme rum a citrónovú šťavu. Necháme prevrieť a odstavíme.
- Túto zmes prelejeme do mixéra alebo pomocou ponorného mixéra rozmixujeme.
- Potom rozvar (punč) precedíme cez jemné sitko. Necháme vychladnúť na izbovú teplotu.
- Pripravíme cesto na korpusy. Oddelíme bielky od žĺtkov. Bielky vyšľaháme na polotuhý sneh.
- Do snehu postupne pridávame cukor
a šľaháme približne 4 minúty.
- Znížime rýchlosť šľahania a postupne prilievame osolené žĺtky. Poriadne prešľaháme.
- Do vaječnej zmesi po častiach pridávame preosiatu múku zmiešanú so sódou bikarbónou. Keď je cesto vymiešané, ručne vmiešame mleté mandle (bez šupky). Cesto rozdelíme na tri časti.
- Tri plechy s rozmerom 34 x 24 cm vyložíme papierom na pečenie, do každého dáme cesto.
- Cesto dôkladne zarovnáme. Pečieme
dozlatista v rúre vyhriatej na 150 °C asi 10 minút. Povrch musí byť zlatistý.
- To, či je korpus upečený, zistíte jednoducho, zapichnutím špajle alebo špáradla. Ak sa nelepí, môžete korpusy vybrať. Z korpusov stiahneme papier na pečenie.
- Skladanie zákuska: Na podnos uložíme prvý korpus, ktorý natrieme ríbezľový lekvárom.
- Na korpus potretý lekvárom položíme druhý korpus, ktorý opatrne, ale bohato polejeme pripraveným punčom.
- Tretí korpus natrieme lekvárom...
- ... a položíme ho natretou časťou na tú punčovú. Potom navrch zákuska položíme papier na pečenie
a zákusok zaťažíme. Dáme vychladiť na
3 hodiny do chladničky.
- Medzitým pripravíme polevu. Čokoládu nalámeme do misky. V hrnci necháme zovrieť do bodu varu smotanu
a ihneď ňou zalejeme nalámanú čokoládu. Necháme 5 minút postáť a až potom dohladka vymiešame. Čokoládovú ganache natrieme na punčový rez.
- Vrch posypeme lyofilizovaným (mrazom sušeným) ovocím a nasekanými pistáciami.