Punčový zákusok
Punčový zákusok

Kokosovo-punčové rezy s mascarpone

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 12. apríla 2024
Kokosovo-punčové rezy s mascarpone
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
15
porcií
30 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

Svetlé cesto:
3 ks
80 g
100 ml
100 ml
70 ml
80 g
120 g
2 ČL
Tmavé cesto:
2 ks
40 g
50 ml
50 ml
35 ml
40 g
50 g
20 g
1/2 ČL
Na punčovú vrstvu:
250 g
40 ml
40 ml
3 PL
Krém:
500 g
3 PL
50 g
Poleva:
150 g
2 PL
Na ozdobenie:
 (alebo hoblinky)




Postup

  1. 1

    Na svetlý plát vyšľaháme vajcia s cukrom do peny. Pridáme mlieko so smotanou, olej a na záver po častiach zašľaháme oba druhy múky spojené s práškom do pečiva. Cesto nalejeme na menší plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 minút.

  2. 2

    Podľa rovnakého postupu upečieme aj tmavé cesto s kakaom a namiesto prášku do pečiva použijeme sódu bikarbónu. Obidva upečené pláty necháme vychladnúť.

  3. 3

    Punčová zmes: Zo svetlého plátu jemne zrežeme vrch a okraje. Rozdrobené odkrojky dáme do misy, k nim pomrvíme tmavý plát a pridáme 50 g džemu, rum, griotku a kokosový olej. Vymiešame.

  4. 4

    Svetlý korpus potrieme 200 g džemu a na džem nanesieme punčovú zmes, ktorú rovnomerne utlačíme.

  5. 5

    Krém: Mascarpone na miernych otáčkach rozšľaháme s cukrom, prisypeme kokos a krém natrieme na punčovú vrstvu. Dáme do chladničky stuhnúť.

  6. 6

    Poleva: Čokoládu nalámeme a rozpustíme s kokosovým olejom vo vodnom kúpeli. Nalejeme na vychladnutý zákusok a rovnomerne rozotrieme. Zákusok necháme cez noc odležať. Po stuhnutí nakrájame na rezy a môžeme ozdobiť strúhaným kokosom.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia