Punčový zákusok
Punčový zákusok

Punčový tunel

Jana Štrbková, Veronika Lucáková
mesačník Varecha, 7. apríla 2024
Punčový tunel
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Chutná variácia punčového zákuska.

12
porcií
40 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
6 PL
1/2 ČL
 štipka
 štipka
Punčovina (plnka):
12 ks
4 PL
80 ml
120 g
100 g
1 PL
100 ml uvarená
80 g mleté
50 g
Na potretie:
Poleva:
1 bal. (v prášku)




Postup

  1. 1

    Cesto: Vajcia rozdelíme na žĺtky a bielky. Bielky vyšľaháme so štipkou soli do polotuha. Potom po lyžiciach zašľaháme cukor a následne po jednom zašľaháme žĺtky.

  2. 2

    Múku zmiešame s práškom do pečiva a nastrúhanou citrónovou kôrou a po lyžiciach zapracujeme do vaječného základu.

  3. 3

    Pripravené cesto nalejeme na plech vystlaný papierom na pečenie, rovnomerne rozotrieme a pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 12 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť. Upečené cesto preklopíme na čistý papier na pečenie, spodný papier stiahneme a necháme celkom vychladnúť.

  4. 4

    Formu na srnčí chrbát vystelieme potravinárskou fóliou tak, aby fólia prečnievala. Upečený korpus prekrojíme na polovice. Jednu polovicu korpusu vložíme do pripravenej formy, aby korpus bola aj po bokoch. Prečnievajúce cesto odkrojíme a rozmrvíme do misy. Zo zvyšného cesta si odkrojíme kus, ktorý bude mať presne rozmery vrchu formy, a zvyšok cesta tiež rozmrvíme do misy.

  5. 5

    Punčovina: Do misy k rozmrvenému korpusu pridáme mleté orechy, hrozienka, kakao, rum a podrvené piškóty. Zmes polejeme kávou, mliekom, pridáme cukor a zmäknuté maslo. Všetko spolu vymiešame.

  6. 6

    Na korpus v srnčom chrbáte rozotrieme lekvár a rozložíme punčovinu. Navrch dáme odkrojený kus korpusu. Naplnenú formu zabalíme do fólie, zaťažíme a dáme na niekoľko hodín do chladničky.

  7. 7

    Potom vychladený tunel rozbalíme z fólie, vyklopíme a polejeme punčovou polevou pripravenou podľa návodu na obale. Punčový tunel ozdobíme lyofilizovanými alebo čerstvými malinami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia