Foto: nazarboncuk
Mäkký chlebík ku grilovanému mäsu alebo na raňajky.
porcie
príprava
na 240 °C
Postup
-
1
Z 1/4 teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
-
2
Vo veľkej miske zmiešame múku, kvások, soľ a zvyšok mlieka (1 a 1/2 šálky). Vymiesime hladké nelepivé cesto (trvá to asi 10 minút). Cesto vložíme do olivovým olejom vymastenej misky, povrch ešte potrieme olejom, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (dávam ho do rúry vyhriatej na 35 °C) 1 až 1 a pol hodiny.
-
3
Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, vytlačíme z neho vzduch a rozdelíme na 3 - 4 časti. Rukami vytvarujeme malé bochníky, ktoré necháme ešte prikryté odpočívať asi 15 minút.
-
4
Z bochníčkov dlaňami vytvarujeme pide a prenesieme ho na papierom vystlaný pekáč.
-
5
Vymiešame žĺtok a mlieko. Vzniknutú glazúru vtláčame do pide končekmi prstov (podobne ako keď robíme focacciu).
-
6
Posypeme sezamom (ja používam nasucho opečený sezam) a černuchou. Dodajú pide jeho nezameniteľnú chuť. Takto pripravené pide zakryjeme utierkou a necháme ešte 40 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 240 °C. Na dno položíme malú ohňovzdornú misku s vodou (nemusí byť). Pide pečieme 10 - 15 minút na strednej mriežke, kým nechytí zlato hnedý povrch. Na záver pečenia ho ešte spolu s plechom položím na úplné dno rúry aby sa dobre opiekol aj na spodu. Trvá to len pár sekúnd.
-
7
Po upečení necháme mierne vychladnúť na mriežke, prikryté utierkou. Podávame teplé ako príloha k mäsovým alebo zeleninovým jedlám, alebo ako súčasť raňajok. My sme ho tentokrát jedli s köfte, baklažánovým a petržlenovým šalátom. Ak vložíme vychladnuté pide do plastového vrecka a dobre uzavrieme, vydrží mäkké do druhého dňa.
cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cernucha_set%C3%A1...
@jerica :)) aj moja svokra ma problem s cukrom, zakaždým keď to preženie, dopuje sa na druhý deň granátovými jablkami, vraj to pomáha :)
je uložený :))
@jerica hehe, nepovedala by som, že je to trest, skôr taký prst hore, rovnováhu treba udržiavať :) takže dnes omascený chleba a zajtra kilo granátových jablk. obe sú pochúťka, takže no problem, ne? ;)
želám Ti veľa zdravíčka!
sú to skvelé prírodné produkty, aj na zníženie cukru, z amazonských bylín. Ja už doma niektoré mám, a práve užívame na priedušky, syn mal horúčku, tak som mu nasadila "mucura" a horúčka zmizla za pár hodín...:) Objednávam si to ale z iHerbu, podrobnejšie keby si chcela napíšem do mailu, ako to chodí:)
ale je ich tam viac...
www.amazonmedicine.com/Avenca-p-16137.html...
a bola to výborná kombinácia! Iste som pide nepiekala naposledy. Ešte raz ďakujem :)