Ramazan pidesi (Ramadan pide)

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 22. februára 2012

Mäkký chlebík ku grilovanému mäsu alebo na raňajky.

4 ks
porcie
120 minút
príprava
15 minút
na 240 °C

Suroviny

4 hrnčeky
7 g
1 ČL
1+ 3/4 šálky teplé
1 ČL




Postup

  1. 1

    Z 1/4 teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 1
  2. 2

    Vo veľkej miske zmiešame múku, kvások, soľ a zvyšok mlieka (1 a 1/2 šálky). Vymiesime hladké nelepivé cesto (trvá to asi 10 minút). Cesto vložíme do olivovým olejom vymastenej misky, povrch ešte potrieme olejom, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (dávam ho do rúry vyhriatej na 35 °C) 1 až 1 a pol hodiny.

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, vytlačíme z neho vzduch a rozdelíme na 3 - 4 časti. Rukami vytvarujeme malé bochníky, ktoré necháme ešte prikryté odpočívať asi 15 minút.

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 3
  4. 4

    Z bochníčkov dlaňami vytvarujeme pide a prenesieme ho na papierom vystlaný pekáč.

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 4
  5. 5

    Vymiešame žĺtok a mlieko. Vzniknutú glazúru vtláčame do pide končekmi prstov (podobne ako keď robíme focacciu).

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 5
  6. 6

    Posypeme sezamom (ja používam nasucho opečený sezam) a černuchou. Dodajú pide jeho nezameniteľnú chuť. Takto pripravené pide zakryjeme utierkou a necháme ešte 40 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 240 °C. Na dno položíme malú ohňovzdornú misku s vodou (nemusí byť). Pide pečieme 10 - 15 minút na strednej mriežke, kým nechytí zlato hnedý povrch. Na záver pečenia ho ešte spolu s plechom položím na úplné dno rúry aby sa dobre opiekol aj na spodu. Trvá to len pár sekúnd.

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 6
  7. 7

    Po upečení necháme mierne vychladnúť na mriežke, prikryté utierkou. Podávame teplé ako príloha k mäsovým alebo zeleninovým jedlám, alebo ako súčasť raňajok. My sme ho tentokrát jedli s köfte, baklažánovým a petržlenovým šalátom. Ak vložíme vychladnuté pide do plastového vrecka a dobre uzavrieme, vydrží mäkké do druhého dňa.

    Ramazan pidesi (Ramadan pide) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranka
Veľmi si ma potešila týmto chlebíkom.Prosím ťa,čo je černucha?Nestretla som sa s týmto výrazom.Určite to budú semiačka,keď ich priraďuješ ku sezamovým semienkam.
sonulienka
no to musí byť naozaj výborné ukladám a tiež ma zaujíma "černucha"
marcy
tak toto vyzerá veľmi lákavo,skvelá práca nielen s foťákom,mňam.....
je uložený :))
marcy
štruktúra Tvojej utierky je fajnová....doniesla som si z dovolenky,sú dobre savé :))
julica
Super, naozaj ako stvorený na grilovačku, určiet si ho upečieme. vďaka
jerica
@nazarboncuk ďakujem za radu,granátové jablká sú u nás stále,vyskúšam, zistené to mám tretí deň,som z toho smutná,mám rada chlieb,koláče,dobre omastenú váru,je to ako trest pre moje chuťové kanáliky. No čo už,je to trest za hojnosť na tanieri.
evusik
krásny chlebík-placka, už aj pečiem :-)
nazarboncuk
ďakujem Vám baby, som rada že sa chlebík páči, je skutočne dobrý a @julica , presne ako hovoríš, vyskúšaj, určite s ním budeš mať úspech ;)
@jerica hehe, nepovedala by som, že je to trest, skôr taký prst hore, rovnováhu treba udržiavať :) takže dnes omascený chleba a zajtra kilo granátových jablk. obe sú pochúťka, takže no problem, ne? ;)
želám Ti veľa zdravíčka!
jerica
@nazarboncuk , si zlatá,ja som v šoku , včera som mala 8,5 a to som mala merané tretí x v živote,viem čo to spôsobuje , nielen sucho v krku ale aj oči máš ako ked ti nasypú piesok do nich,no čo už , za prehrešky sa draho platí.
jatanika
krásne! ... na chlieb nemám veľmi odvahu, ale tieto tvoje pide určite skúsim :-))
sjuz
skvelý receptík, ukladám!
sjuz
@jerica - pozri si na tejto stránke:  www.amazonmedicine.com


sú to skvelé prírodné produkty, aj na zníženie cukru, z amazonských bylín. Ja už doma niektoré mám, a práve užívame na priedušky, syn mal horúčku, tak som mu nasadila "mucura" a horúčka zmizla za pár hodín...:) Objednávam si to ale z iHerbu, podrobnejšie keby si chcela napíšem do mailu, ako to chodí:)
sovka62
@nazarboncuk , tvoje recepty ma vždy vrátia do Turecka, také malé zopakovanie dovolenky. Netušila som ako sa ten chlieb volá, ale v hoteloch býva k raňajkám vždy a ja si veru vždy odkrojím práve z neho. Je naozaj veľmi chutný, už som sa naň tešila (do Turecka ideme o mesiac), ale nemusím čakať, vyskúšam podľa tvojho receptu hneď. Ďakujem.
sovka62
@jerica , to sú teda správy! Ale pevne verím, že po pár mesiacoch diéty sa cukor upraví a po troche budeš môcť jesť, to čo máš rada (viď môj švagor, hovorili sme o tom).
garanco
Ako napísala @sovka , Tvoje recepty mi vždy pripomenú krásne dovolenky v Turecku (bude zas aj toho roku v lete ), recept si ukladám a vyskúšam:-)) !!!
palokuchki
Tak chlebik som uz dneska vyskusala. Je vynikajuci. Bolo to ale bez cernuchy. Tu som nemala.
janger
Lakavy chlebik.Idem si este pozriet, co to je ta cernucha, tiez nepoznam podla nazvu :-).
evanaaa
Dobrý a pekný aj na pohľad je tento chlebík. @nazarboncuk , vydrží len deň? A dá sa z toho cesta aj iné pečivo robiť?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia