Ramazan pidesi (Ramadan pide)

Autor receptu: nazarboncuk

Mäkký chlebík ku grilovanému mäsu alebo na raňajky.

4 ks
porcie
120 minút
príprava
15 minút
na 240 °C

Suroviny

Postup

  1. Z 1/4 teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
  2. Vo veľkej miske zmiešame múku, kvások, soľ a zvyšok mlieka (1 a 1/2 šálky). Vymiesime hladké nelepivé cesto (trvá to asi 10 minút). Cesto vložíme do olivovým olejom vymastenej misky, povrch ešte potrieme olejom, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (dávam ho do rúry vyhriatej na 35 °C) 1 až 1 a pol hodiny.
  3. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, vytlačíme z neho vzduch a rozdelíme na 3 - 4 časti. Rukami vytvarujeme malé bochníky, ktoré necháme ešte prikryté odpočívať asi 15 minút.
  4. Z bochníčkov dlaňami vytvarujeme pide a prenesieme ho na papierom vystlaný pekáč.
  5. Vymiešame žĺtok a mlieko. Vzniknutú glazúru vtláčame do pide končekmi prstov (podobne ako keď robíme focacciu).
  6. Posypeme sezamom (ja používam nasucho opečený sezam) a černuchou. Dodajú pide jeho nezameniteľnú chuť. Takto pripravené pide zakryjeme utierkou a necháme ešte 40 minút kysnúť na teplom mieste. Rúru predhrejeme na 240 °C. Na dno položíme malú ohňovzdornú misku s vodou (nemusí byť). Pide pečieme 10 - 15 minút na strednej mriežke, kým nechytí zlato hnedý povrch. Na záver pečenia ho ešte spolu s plechom položím na úplné dno rúry aby sa dobre opiekol aj na spodu. Trvá to len pár sekúnd.
  7. Po upečení necháme mierne vychladnúť na mriežke, prikryté utierkou. Podávame teplé ako príloha k mäsovým alebo zeleninovým jedlám, alebo ako súčasť raňajok. My sme ho tentokrát jedli s köfte, baklažánovým a petržlenovým šalátom. Ak vložíme vychladnuté pide do plastového vrecka a dobre uzavrieme, vydrží mäkké do druhého dňa.