Ramazan pidesi (Ramadan pide)
Autor receptu: nazarboncuk
Mäkký chlebík ku grilovanému mäsu alebo na raňajky.
4 ks porcie |
120 minút príprava |
15 minút na 240 °C |
Postup
- Z 1/4 teplého mlieka, droždia a lyžičky cukru pripravíme kvások. Prikryjeme utierkou a necháme odpočívať 15 minút.
- Vo veľkej miske zmiešame múku, kvások, soľ a zvyšok mlieka (1 a 1/2 šálky). Vymiesime hladké nelepivé cesto (trvá to asi 10 minút). Cesto vložíme do olivovým olejom vymastenej misky, povrch ešte potrieme olejom, zakryjeme čistou utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste (dávam ho do rúry vyhriatej na 35 °C) 1 až 1 a pol hodiny.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, vyklopíme ho na pomúčenú dosku, vytlačíme z neho vzduch a rozdelíme na 3 - 4 časti. Rukami vytvarujeme malé bochníky, ktoré necháme ešte prikryté odpočívať asi 15 minút.
- Z bochníčkov dlaňami vytvarujeme pide a prenesieme ho na papierom vystlaný pekáč.
- Vymiešame žĺtok a mlieko. Vzniknutú glazúru vtláčame do pide končekmi prstov (podobne ako keď robíme focacciu).
- Posypeme sezamom (ja používam nasucho opečený sezam) a černuchou. Dodajú pide jeho nezameniteľnú chuť.
Takto pripravené pide zakryjeme utierkou a necháme ešte 40 minút kysnúť na teplom mieste.
Rúru predhrejeme na 240 °C. Na dno položíme malú ohňovzdornú misku s vodou (nemusí byť).
Pide pečieme 10 - 15 minút na strednej mriežke, kým nechytí zlato hnedý povrch. Na záver pečenia ho ešte spolu s plechom položím na úplné dno rúry aby sa dobre opiekol aj na spodu. Trvá to len pár sekúnd.
- Po upečení necháme mierne vychladnúť na mriežke, prikryté utierkou. Podávame teplé ako príloha k mäsovým alebo zeleninovým jedlám, alebo ako súčasť raňajok. My sme ho tentokrát jedli s köfte, baklažánovým a petržlenovým šalátom.
Ak vložíme vychladnuté pide do plastového vrecka a dobre uzavrieme, vydrží mäkké do druhého dňa.