Rajčinová kapustová polievka fotorecept

tinca - fotkatinca, 8. augusta 2013
Rajčinová kapustová polievka (fotorecept)
Foto: tinca

Na túto polievku si spomínam z detstva, často sa doma varila. Volali sme ju červená kapusta. Ja ju tiež varievam, hoci dávnejšie nebola na stole. No a dnes som dostala na ňu chuť, tak vyskúšajte ju aj vy, zapáči sa vám.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks menšia
600 ml
1 ks
kúsok (asi 3 cm)
2 PL
1 ČL
1 ČL
1-2 ks
5-6 ks
na špic noža
2-3 PL alebo biely
podľa chuti
Na zápražku:
2 PL
2-3 ČL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Na bravčovej masti /môže byť aj olej/ si orestujeme cibuľu a zázvor,ktorý sme nakrájali na drobné rezančeky do sklovita.

    Rajčinová kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po hrstiach pridávame na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu. Osolíme a pridáme všetky koreniny mimo škorice,t.j. bobkový list, klinčeky, rascu, korenie, papriku sladkú /pre farbu/ a hnedý cukor. Ak nemáte môže byť aj biely krupica.

    Rajčinová kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zalejeme rajčinovou šťavou. Niekto dáva pretlak ,ale mne nerobí dobre,tak všade používam miesto pretlaku 100% šťavu. Všetko spolu orestujeme.

    Rajčinová kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Tu je rajčinová šťava.

    Rajčinová kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Potom zmes dolejeme vodou cca 3-5 dcl, zamiešame a varíme kým kapusta nezmäkne. Z oleja a múky si pripravíme zápražku,ktorú ešte v polievke prevaríme cca 15 minút. Nakoniec ešte doladíme chute,soľou, cukrom a nakoniec pridáme na špic noža mletej škorice a pre pikatnosť chilli omáčku /tiež nemusí byť/. Niekto nemá rád polievku sladkú,tak potom cukor vynechá. Nič nepokazíte ak v nej vyvaríte aj údené rebierka,ktoré potom oberiete a mäso pridáte do polievky. Ale mne najviac chutí klasika bez mäsa.

    Rajčinová kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Podávame s nasucho opečenou bagetkou, alebo s dobrým chrumkavým chlebom, trebars aj domácim. Dobrú chuť!

    Rajčinová kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

23 komentárov k receptu
Tinca varievala ju aj moja mama a ja ju varievam tiež mam ju velmi rada a davam si do nej vlastnoručne vyrobeny paradajkovy pretlak do ktoreho nedavam vobec nič len čiste paradajky je to moja najoblubenejšia polievka
@rennatte áno aj ja občas robím ako prívarok, dnes som chcela niečo ľahšie:) @marianne ten zemiak môže byť k tomu chutný. Táto polievka je polievkou našich maminiek a babičiek. Kapusty vždy bolo a bola za babku.
ja to viem:rada ju varím..rada jem..:-)
akurát bez zázvoru..to u nás nebolo a nie je zvykom..paradajkovú šťavu vlastnú dávam...výborná klasika...
paradajkovú kapustu som robievala často ako prívarok, vyskúšam podľa tvojho receptu @tinca , zázvor som nikdy nedávala, som zvedavá na jeho príchuť. tvoje recepty ma vždy niečomu novému naučia, nenapadlo ma miesto pretlaku dať par. šťavu-zase niečo nové. polievočka je v mojej KK a najbližšie bude na tanieri.dik
Robila som minulý týždeň, ale nie ako polievku, ale prívarok, robím trochu inak, u nás je to " paradajková kapusta", máme ju radi, jedli sme ju tri dni. K nej robievam mäso na šťave, väčšinou hovädzie, teraz bolo bravčové. Ale niekedy vyskúšam aj so zázvorom.
Moja milovaná polievka...bez zázvoru,ale s celerovým listom,ostatné ako ty.Niekedy varím kuracie trupy,mäso potom oberiem,niekedy nechám v polievke,niekedy urobím mäsovú nátierku,atď.
Do vývaru pridávam potom ako máš ty Vierka.Celerové listy mám veľmi rada.
Aj u mňa je to polievka detstva, ale pamätám si, že sme mávali aj prívarok paradajkový kapustový - s vareným bravčovým mäsom a knedľou - výborné!

Pridaj komentár k receptu: