Foto: tinca
Na túto polievku si spomínam z detstva, často sa doma varila. Volali sme ju červená kapusta. Ja ju tiež varievam, hoci dávnejšie nebola na Zobraziť celý popisNa túto polievku si spomínam z detstva, často sa doma varila. Volali sme ju červená kapusta. Ja ju tiež varievam, hoci dávnejšie nebola na stole. No a dnes som dostala na ňu chuť, tak vyskúšajte ju aj vy, zapáči sa vám.
príprava
tepelná úprava
Suroviny
1 ks menšia |
|
600 ml |
|
1 ks |
|
kúsok (asi 3 cm) |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
1 ČL |
|
1-2 ks |
|
5-6 ks |
|
na špic noža |
|
2-3 PL alebo biely |
|
podľa chuti |
|
Na zápražku: | |
2 PL |
|
2-3 ČL |
|
Postup
-
1
Na bravčovej masti /môže byť aj olej/ si orestujeme cibuľu a zázvor,ktorý sme nakrájali na drobné rezančeky do sklovita.
-
2
Po hrstiach pridávame na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu. Osolíme a pridáme všetky koreniny mimo škorice,t.j. bobkový list, klinčeky, rascu, korenie, papriku sladkú /pre farbu/ a hnedý cukor. Ak nemáte môže byť aj biely krupica.
-
3
Zalejeme rajčinovou šťavou. Niekto dáva pretlak ,ale mne nerobí dobre,tak všade používam miesto pretlaku 100% šťavu. Všetko spolu orestujeme.
-
4
Tu je rajčinová šťava.
-
5
Potom zmes dolejeme vodou cca 3-5 dcl, zamiešame a varíme kým kapusta nezmäkne. Z oleja a múky si pripravíme zápražku,ktorú ešte v polievke prevaríme cca 15 minút. Nakoniec ešte doladíme chute,soľou, cukrom a nakoniec pridáme na špic noža mletej škorice a pre pikatnosť chilli omáčku /tiež nemusí byť/. Niekto nemá rád polievku sladkú,tak potom cukor vynechá. Nič nepokazíte ak v nej vyvaríte aj údené rebierka,ktoré potom oberiete a mäso pridáte do polievky. Ale mne najviac chutí klasika bez mäsa.
-
6
Podávame s nasucho opečenou bagetkou, alebo s dobrým chrumkavým chlebom, trebars aj domácim. Dobrú chuť!
akurát bez zázvoru..to u nás nebolo a nie je zvykom..paradajkovú šťavu vlastnú dávam...výborná klasika...
Do vývaru pridávam potom ako máš ty Vierka.Celerové listy mám veľmi rada.