Rajčinová kapustová polievka (fotorecept)
Autor receptu: tinca
Na túto polievku si spomínam z detstva, často sa doma varila. Volali sme ju červená kapusta. Ja ju tiež varievam, hoci dávnejšie nebola na stole. No a dnes som dostala na ňu chuť, tak vyskúšajte ju aj vy, zapáči sa vám.
20 minút príprava |
45 minút tepelná úprava |
Postup
- Na bravčovej masti /môže byť aj olej/ si orestujeme cibuľu a zázvor,ktorý sme nakrájali na drobné rezančeky do sklovita.
- Po hrstiach pridávame na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu. Osolíme a pridáme všetky koreniny mimo škorice,t.j. bobkový list, klinčeky, rascu, korenie, papriku sladkú /pre farbu/ a hnedý cukor. Ak nemáte môže byť aj biely krupica.
- Zalejeme rajčinovou šťavou. Niekto dáva pretlak ,ale mne nerobí dobre,tak všade používam miesto pretlaku 100% šťavu. Všetko spolu orestujeme.
- Tu je rajčinová šťava.
- Potom zmes dolejeme vodou cca 3-5 dcl, zamiešame a varíme kým kapusta nezmäkne. Z oleja a múky si pripravíme zápražku,ktorú ešte v polievke prevaríme cca 15 minút. Nakoniec ešte doladíme chute,soľou, cukrom a nakoniec pridáme na špic noža mletej škorice a pre pikatnosť chilli omáčku /tiež nemusí byť/. Niekto nemá rád polievku sladkú,tak potom cukor vynechá. Nič nepokazíte ak v nej vyvaríte aj údené rebierka,ktoré potom oberiete a mäso pridáte do polievky. Ale mne najviac chutí klasika bez mäsa.
- Podávame s nasucho opečenou bagetkou, alebo s dobrým chrumkavým chlebom, trebars aj domácim. Dobrú chuť!