Rajčinová kapustová polievka (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Na túto polievku si spomínam z detstva, často sa doma varila. Volali sme ju červená kapusta. Ja ju tiež varievam, hoci dávnejšie nebola na stole. No a dnes som dostala na ňu chuť, tak vyskúšajte ju aj vy, zapáči sa vám.

20 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Na bravčovej masti /môže byť aj olej/ si orestujeme cibuľu a zázvor,ktorý sme nakrájali na drobné rezančeky do sklovita.
  2. Po hrstiach pridávame na rezance nakrájanú hlávkovú kapustu. Osolíme a pridáme všetky koreniny mimo škorice,t.j. bobkový list, klinčeky, rascu, korenie, papriku sladkú /pre farbu/ a hnedý cukor. Ak nemáte môže byť aj biely krupica.
  3. Zalejeme rajčinovou šťavou. Niekto dáva pretlak ,ale mne nerobí dobre,tak všade používam miesto pretlaku 100% šťavu. Všetko spolu orestujeme.
  4. Tu je rajčinová šťava.
  5. Potom zmes dolejeme vodou cca 3-5 dcl, zamiešame a varíme kým kapusta nezmäkne. Z oleja a múky si pripravíme zápražku,ktorú ešte v polievke prevaríme cca 15 minút. Nakoniec ešte doladíme chute,soľou, cukrom a nakoniec pridáme na špic noža mletej škorice a pre pikatnosť chilli omáčku /tiež nemusí byť/. Niekto nemá rád polievku sladkú,tak potom cukor vynechá. Nič nepokazíte ak v nej vyvaríte aj údené rebierka,ktoré potom oberiete a mäso pridáte do polievky. Ale mne najviac chutí klasika bez mäsa.
  6. Podávame s nasucho opečenou bagetkou, alebo s dobrým chrumkavým chlebom, trebars aj domácim. Dobrú chuť!