Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom fotorecept

alexdidi - fotkaalexdidi, 15. decembra 2011
Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept)
Foto: alexdidi

K blížiacim sa Vianociam teraz vypekáme rôzne sladké koláčiky,ale blíži sa i Silvester a to si môžeme pripraviť niečo na slano.Takou piramídou plnou guličiek Zobraziť celý popisK blížiacim sa Vianociam teraz vypekáme rôzne sladké koláčiky,ale blíži sa i Silvester a to si môžeme pripraviť niečo na slano.Takou piramídou plnou guličiek z odpaľovaného cesta naplnených ľahučkým krémom určite ohúrite svojich hostí.Chrenový krém môžeme nahradiť i bryndzovou,šunkovou alebo napr.lososovou penou.A k tomu dobrá domáca údená šunčička.....

30ks
porcií
60 minút
príprava
40 minút
na 220/180 °C

Suroviny

Cesto:
250 ml
125 g
125 g
4 ks
 štipka
Chrenový krém:
250 ml
200 ml hustá
 čerstvý




Postup

  1. 1

    Do vyššieho hrnca s dvojitým dnom vylejeme mlieko,pridáme maslo a soľ.Privedieme do varu a hneď vsypeme preosiatu múku.Na miernejšom ohni miešame a odpaľujeme ,kým cesto nezíska hustú kašovitú konzistenciu a nelepí sa na dno a steny hrnca.Odstavíme,preložime do misy a miešame,až kým trochu nevychladne.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom postupne po jednom dobre zašľaháme vajcia.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cukrárenské vrecko s hladkým nádstavcom naplníme pripraveným cestom a na plech vyložený fóliou alebo papierom na pečenie nastriekame malé kôpky.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru vyhrejeme na 220stC(teplovzdušná o 20st menej).Pripravený plech vložíme do rúry a pečieme 10 minút.Potom teplotu znížime na 180(160)stC a pečieme ďalších 30 minút.Nezabudnúť:ešte asi 5 minút po vypnutí necháme v rúre pri pootvorených dvierkach,aby "nespadli".Mne vyšlo 30 kusov.Môžete urobiť aj viac menších kopčekov,potom však pečte kratšie.Ešte za tepla vytvoríme na spodnej strane malý otvor,aby sme neskôr mohli plniť krémom.Necháme úplne vychladnúť.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na plnku nastrúhame chren.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyšľaháme šľahačku,prešľaháme ju aj s kyslou smotanou a dochutíme citrónovou šťavou,soľou a nakoniec primiešame chren.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pomocou cukrárenského vrecka profiteroles naplníme krémom.

    Pyramída z profiteroles s chrenovým krémom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    TIP 1:piramídu môžeme tvoriť aj "lepením" našim krémom,aby si udržala tvar.Po jej postavení ju mierne potriem vaječným bielkom a "zasnežím" syrom feta.Teraz som to nerobila,lebo moje profiteroles budú v mrazaku čakať do Silvestra.

  9. 9

    TIP 2: vytvoríme si dve piramídy.Jednu na slano a druhú na sladko z vanilkového krému s vaječným koňakom a polejeme karamelom alebo čokoládou. Prajem krásny koniec starého roka a ešte krajší nový rok.

Diskusia k receptu

danculka
Na slano ich robím,bez toho honosného názvu,ale chutia stejne..:)))
frezia68
To je nápad dať do mrazáku,už robím miesto.Tebe tiež všetko najlepšie do Nového r. 2012 !
babidka
dam si to do KK - ale do velkonocnych :-)))) Vtedy mi to bude asi viacej chutit :-)
sovka62
Profiterolky poznám len sladké, vo veľkej mise, utopené v čokoládovom kréme, až sa mi oči krížia, keď si ich predstavím. Ale takto na slano by tiež nemali chybu, uložím si ich.
evanaaa
Pyramídu nasladko som už tu niekde videla, tiež mám chute ako @Sovka , že radšej na sladko.ale pre hostí by toto bolo ideálne.
alexdidi
Každý si robí samozrejme podľa svojich chutí,prípadne chutí svojich hostí.Práve preto ja najradšej sladkú i slanú verziu,čo sa hodí,keď sa to popapá,teda,ak je na to dosť ľudí i času a te Silvester je tak akurát....@sovka ,aj ja ľúbim utopené v čokoláde a hlavne jeden môj vnúčik....
tatranka
Ešte na slano som ich nerobila.No vyzerajú ohromne a tá náplň je lákavá.Určite aj výborne chutia.Asi sú chutné v deň keď sa napečie cesto.Má skúsenosť so sladko plneným odpaľlovaným cestom.No máš ich krásne.

maminka1
@alexdidi , aj tieto som jedla a aj tieto boli prelievane tou slahackovou smotanou ale aj cokoladovym kremom ked si dobre pamatam, a ten krem z nich nevytecie ked je na spodku ta dierka? ale ukladam do KK nakolko som ich nejedla veeelmi dlho ale aj tato slana varianta moze byt super...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia