Punčové rezy

Punčové rezy podľa Jožky Zaukolcovej

Autor receptu: redakcia

Obľúbený punčový zákusok v podaní cukrárky a porotkyne šou Pečie celé Slovensko Jozefíny Zaukolcovej.

20
porcií
240 minút
príprava
7+20 minút
na 200/160 °C

Suroviny

Postup

  1. Cesto na dva korpusy: Vajcia, kryštálový a vanilínový cukor vyšľaháme na hustú penu, pridáme vodu. Zľahka zamiešame preosiatu múku.
  2. Hotové cesto rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu rozotrieme na plech (veľkosť 30 x 40 cm) vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rozohriatej rúre 7-10 minút pri teplote 200 °C. Druhú polovicu dáme do vyššej formy (20 x 30 cm) vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť na 20 minút do rúry vyhriatej na 160 °C. Upečené korpusy necháme vychladnúť.
  3. Punčový rozvar: Cukor a vodu prevaríme, vychladíme, pridáme všetky ďalšie suroviny.
  4. Tenký plát rozdelíme aj s papierom na dve časti (20 x 30 cm). Papier neodstraňujeme. Jednu časť preklopíme na plech vystlaný papierom. Z plátu odstránime papier, na ktorom sa piekol. Na plát rozotrieme ríbezľový džem. Druhú polovicu plátu tiež potrieme džemom.
  5. Z hrubšieho upečeného korpusu odstránime papier na pečenie. Korpus rozdelíme na štyri časti, namočíme ich do punčového rozvaru a poukladáme na džemom potretý spodný plát tesne vedľa seba. Priložíme druhý plát džemom potretou časťou smerom dole a odstránime z neho papier na pečenie.
  6. Zložený zákusok zaťažíme a dáme do chladničky približne na 2 hodiny (najlepšie však do druhého dňa). Odležané rezy potom preklopíme a stiahneme papier.
  7. Cukrová poleva: Práškový cukor preosejeme, pridáme citrónovú šťavu a malinový sirup. Premiešame, doriedime prevarenou horúcou vodou podľa hustoty. Punčový zákusok polejeme cukrovou polevou, necháme stuhnúť a až potom nakrájame.