Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami fotorecept

sandra - fotkasandra, 12. apríla 2011
Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept)
Foto: sandra

Chutná rýchla večera, červenú šošovicu netreba namáčať, hotová je raz-dva a chutí super.

1-2
porcia
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
3 strúčiky
2 ks
1 PL
 podľa potreby
 podľa chuti
1/4 KL
2 ks
2 dcl
2 PL
 zopár kvapiek




Postup

  1. 1

    Na olivovom olej opražíme dva cesnakové strúčiky nakrájané na menšie kocky.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pridáme na kolieska nakrájané sójové párky a opražíme do chrumkava.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Šošovicu som tri krát opláchla v studenej vode. Pridala som ju k párkom na panvicu, osolila, okorenila, pridala som garam masala a chvíľu popražila.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Šošovicu som poprášila celozrnnou múkou, asi 1 PL, premiešala a chvíľku popražila.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zaliala som postupne po častiach dvomi dcl vody. Pridáme jeden strúčik prelisovaného cesnaku. Povaríme, kým šošovica nezmäkne, prípadne pridáme trochu vody ak treba.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na koniec som prihodila dva kusy bobkového listu, spomenula som si neskoro, treba ho dať pred varením. Takisto som pridala asi 2 pl sójového mlieka na zjemnenie a premiešame.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Nakoniec hotový pokrm dochutíme zopár kvapkami balzamikového octu podľa chuti.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Podávame s celozrnným pečivom pri rastlinnom dni, prípadne s inou vhodnou prílohou ak nedelíte, vtedy môžete nahradiť sójové párky mäsovými a sójové mlieko smotanou.

    Prívarok z červenej šošovice so sójovými párkami (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tizian1cat
spravim dnes vecer...leto sa uz naozaj pýta, do ktorých plaviek sa to akoze chcem vpratat...:-)))))))
lucylee
Super! červenú šošovicu som ešte neskúšala, ale chystám sa na ňu
mikat
Nádherné vegetariánske jedlo! (kľudne pridaj do tagu pre vegetariánov) Už som rozmýšľala nad prívarkom z červenej šošovice, ale ešte som neskúsila. Super, ďakujem, @sandratamer :)
sandratamer
dojedla som ho na obed, "sadnutý" chutil ešte lepšie :-D , vďaka za povzbudzujúce komentáre. Vegetariánsky tag je, ale nie som si istá vegánskym, či?
jody
Cervena sosovica je velmi fajn, veru by som si dala, ale tie sojove parky ja nemusim. Ktovie ako by to chutilo s udenym tofu?
mikat
Sandra, kľudne aj vegánsky :) Nie je tam nič živočíšne.
tornadolue
Naozaj skvelý vegánsky prívarok. Suroviny patria medzi moje bežné zásoby, vďaka za recept :)
mipolka
Dakujem za inspiraciu, prave som dovarila :) ale receptik som si trosku upravila, pridala som ovela viacej mlieka, vody, cesnaku, okrem parkov este aj zopar zemiakov a chili papricky (habaneros), vela vela kari korenia, vynechala bobkovy list a balzamikovy ocot ..... a je to uuuuzasna mnamka :)
mipolka
Veganstvo nie je nahodou jedenie iba surovej zeleniny a ovocia alebo sa mylim ? ;)
jatanika
@mipolka , naozaj sa mýliš... aj vegáni varia... ale bez akýchkoľvek živočíšnych produktov...
eraserhead
@jatanika , to ma celkom zaujíma to o tom vegánstve si aj ty vegán?, nepoužívajú vegáni ani vajíčka,mlieko, jogurty....
a ako to robia vegáni mimo kuchyne, čo si obliekajú a prečo sa vlastne niekto stane vegánom. Môžeš mi odpovedať?
jatanika
@eraserhead , ja nie som vegánka... o vegánstve viem málo... ale isté je, že dôvody pre ktoré sa niektorí stali vegánmi budú natoľko rôzne, že ich nikto do jednej vety nezhrnie...
tornadolue
@eraserhead jatanika má úplnú pravdu, keď píše, že dôvody sa nedajú zhrnúť do jednej vety...ani to ostatné, na čo sa pýtaš. V každom prípade mám pocit, že sa pýtaš preto, že ti vegánstvo pripadá ako niečo extrémne, možno nenormálne, čudné (usudzujem všeobecne podľa väčšinových názorov). Ja sama som vegánstvo považovala za extrém v čase, keď som bola vegetariánkou. A teraz, keď som vegánkou, nechápem, prečo som sa ňou nestala už oveľa skôr, je to pre mňa najprirodzenejší spôsob stravovania a nemám pocit, že by som si niečo odopierala. Asi som ti neodpovedala (aj keď mňa si sa vlastne nič nepýtal), ale nemám pocit, že tu je priestor na také debaty.
eraserhead
@tornadolue ok, takže ty ako vegán nechceš používať nič živočíšne iba v kuchyni? alebo sa to vzťahuje aj na iné oblasti života. A prečo si sa Ty stala vegánom? zdravie, viera, súcit ...?
tornadolue
@eraserhead vzťahuje sa to aj na iné oblasti života: topánky zo syntetických materiálov, žiadne kožušiny, kozmetika netestovaná na zvieratách...aj keď testovaným liekom sa napr. nevyhnem :( .... a zdravie a súcit.
eraserhead
@tornadolue a čo ti na to povedal tvoj doktor? že vylúčenie všetkých potravín a produktov živočíšneho pôvodu je pre tvoj organizmus dobré? A ako to majú vegáni s materským mliekom, to môžu?

Neviem či je to aj tvoj prípad, ale príde mi zvrátené ak niekto odmieta jesť vajíčka napríklad aj pre to že nosnice-sliepky počas života nesmierne trpeli aby zniesli tieto vajíčka (áno trpeli a neschvaľujem to), ale na druhej strane nemá problém kúpiť si niečo, napríklad strukoviny, ovocie, zeleninu, obuv, textil, kde na výrobu alebo spracovanie boli vykorisťovaní ľudia alebo deti. Museli pracovať v neľudských podmienkach za smiešnu mzdu.
Obsluhoval som aj skupinu meditujúcich mníchov z Tibetu (jedli iba vajcové omelety, a zelené fazuľové struky), potom celé dni chodili po tráve rýchlosťou slimáka, keď som sa ich spýtal prečo , povedali že aby náhodou nezašliapli nejakého chrobáčika ....... wtf??
Trochu by som súcitil AJ s ľuďmi..........

tornadolue
Vidím, že si sa chcel vyrozprávať...takže ty nekupuješ strukoviny, ovocie alebo obuv, pri ktorých boli vykorisťovaní ľudia? Je mi to jasné, som horší človek ako ty. Takých argumentov, aké si sem hodil, je plný internet a fakt ma to nebaví riešiť. Akurát ma fascinuje, že úplne cudzí ľudia dokážu riešiť môj život a presvedčenie, pričom ja im nič nevyčítam, nestarám sa do nich, ale ľudia, ktorí patria k väčšine si myslia, že si môže kopnúť. Moja rodina to akceptuje, môj manžel to akceptuje, môj lekár to akceptuje. A pre mňa neexistuje niekoľko druhov súcitu, jeden pre zvieratá, ďalší pre ľudí...srdce mám len jedno.
lucylee
Aj ja som bola istú dobu vegánkou, potom vegetariánkou a každý sa pýtal prečo a argumentoval. Moje telo ale po istej dobe začalo protestovať a vyslovene si veci, čo som nejedla, žiadalo. Ak sa tornadolue cíti dobre, je spokojná, šťastná a zdravá, tak nech sa tak stravuje. Ži a nechaj žiť. Inak tieto debaty sú vždy veľmi citlivá téma.
sandratamer
@tornadolue , drukujem ti, treba si stáť za svojím rozhodnutím, tiež som bola skeptická kým som sama nezačala takúto stravu pripravovať. Ja bez mäsa byť neviem, je to však tiež len moje rozhodnutie, takže presne ako píše lucylee , ži a nechaj žiť.
lucylee
inak ja sa vždy bavím, keď si ľudia myslia, že vegáni žijú iba na zelených listoch a klíčkoch a pritom je toľko pestrej neživočíšnej stravy
julica
Ja toho mäsa fakt veľa nepojem, ale napríklad predvčerom som dostala strašný, fakt strašný hlad, aj keď som chíľu predtým obedovala. Chodila som, hľadala, čo najmastnejšie sa dá zjesť, keby sme mali, asi zahryznem aj do slaniny, úplná triaška, akoby sa mi všetky hlady spojili do jedného vlčieho. Vysvetlila som si to nedostatkom mäsa. Kto sa ako vegán cíti dobre, nech si tak žije, mne sa ale naozaj zdá čudné a nie celkom správne, keď vegáni nedajú na výber svojim deťom... nebol to len jeden prípad, čo prebehol v poslednom období médiami, keď dieťa rodičov vegánov umrelo na podvýživu... :(
lucylee
to je ďalšia citlivá a kontroverzná téma do pléna-ako pristupovať k svojim deťom-dať im na výber alebo nie?
zirafninka1
Som len vegetarian. Tichy vegetarian. Nikoho nepresviedcam, nikoho tym neobtazujem. Nikdy som nepovedala , ze som preto lepsi alebo horsi clovek. Len mam na to co ja jem vlastny nazor. Ja som sa rozhodla. Kym som bola vsezravec, bolo vsetkym sumafuk ci kupujem vyrobky pri ktorych boli zneuzivane na pracu napr.deti. Dnes nie. Dnes tymto a podobnym otazkam celim aj ja relativne casto. Preco?
julica
@tornadolue , neboj, poznám aj tieto pohľady, sú to dve rôzne paradigmy, skoro až nezmieriteľné... ty si ako na tom, budeš dávať svojmu dieťatku mäso?
tornadolue
@lucylee ja si myslím, že to dieťa aj tak neskôr spraví svoje vlastné rozhodnutie...moji rodičia mi dávali mäso a ja som sa neskôr vzbúrila a odmietla som ho a stať sa to môže aj naopak...sú deti vegetariánov, ktoré začali po nejakej dobe z vlastnej vôle jesť mäso...dôležité je, aby tie deti boli zdravé...a aj keď sa to mohým nezdá, vegetariánske deti sú zdravé. A ja rodičov nedelím na vegetariánskych a nevegetariánskych, skôr na dobrých a zlých.
tornadolue
@julica ja by som chcela mať vegetariánske dieťa, ale môj manžel vegetarián nie je a musím rešpektovať aj jeho názor...už sme sa o tom rozprávali, vyšiel nám z toho pekný kompromis s nízkym príjmom živočíšnych tukov a veľkou prevahou rastlinných potravín...a neskôr sa samo rozhodne, čo chce.
tornadolue
A ešte som zabudla napísať, že mi je ľúto, že som sa nechala vyprovokovať a zapojila som sa do tejto debaty, pretože tieto veci nikam nevedú...vždy som to ja kto, čelí nejakému nepriateľskému postoju, rovnako ako zirafninka nikoho nepresviedčam a nakoniec sa musím "brániť". A ďakujem sandre a lucylee za podporu :) A už budem v tejto debate tichý vegán.
julica
@tornadolue , prečo tá skepsa, že debata nikam nevedie, veď tu nik na nikoho neútočí, ako si si iste všimla, ja som tiež skôr na nemäsožravej strane, určite nie na strane mastných krkovičiek a slaninových pstruhov... píšem len svoje najúprimnejšie dojmy. Môj priateľ má synovca - obaja jeho rodičia sú vegetariáni - nechali ho jesť, čo chcel (samozrejme, s obmedzením v rámci zdravej výživy). malý jedol všetko, ale mäsko jedol samé, rovnako k ryži nič nechcel, aj cestoviny jedol suché... nechali ho, nech si takýmto spôsobom vyberá, a to sa mi páči. a @zirafninka má fakt pravdu - niekedy sa mi zdá, že tí, čo sa hrozne stravujú, majú výčitky, no namiesto toho, aby zmenili návyky, sa "obujú" do tých, ktorým sa to darí viac... vídavam to často aj tu. dobrú chuť, dievčatá :)
tornadolue
vieš @julica skeptická som asi preto, že keď hľadám nejaké nové recepty alebo nutričné informácie, často natrafím na podobné debaty, ktoré nikdy neskončia dobre a ľudia tam popíšu fakt hrozné veci...a v internetových diskusiách mám veľký problém s tým, že mi chýba minika, tón hlasu, gestikulácia, neverbálna komunikácia je pre mňa dôležitá a bez nej zvyknem veci zle pochopiť :)
janger
@tornadolue , tak to si povedala uplnu pravdu o tej mimike, gestikulacii a pod. To si aj ja casto myslim, ze by bolo o moc menej hadok, nedorozumeni, ak by sme sa osobne rozpravali... Pisany text je iny, niekedy sa jednoducho dobre nepochopime...@sandratamer , pekny recept, vyskusam, ale asi s 'normalnymi parkami' (alebo niecim podobnym) a tiez sa preto asi nikomu nemusim zodpovedat.... Tak ako sa ani vegetariani (alebo vegani) nemusia podla mna zodpovedat, ze preco...
sandratamer
Mne sa velmi paci tato diskusia... Ja uz ukecavam na zdravu stravu vsetkych naokolo. Najma sa o to budem pokusat cez vikend, musim ukecat mojho choreho ocina, aby sa zacal lepsie stravovat...
nazarboncuk
super recept a zaujimava diskusia:) drzim Vam dievčence palce pri obhajovaní svojich názorov a presvedčení. Na Slovensku je to niekedy mimoriadne ťažké. vždy sa nájdu nejakí tí "hnidopichovia" ;))
julica
Hej, pekný recept. @tornadolue , úplne súhlasím, vegetariánov často prirovnávajú k sekte, k ľuďom vymletým harekrišna lobby a podobne... :)
lucylee
Tak, tak, aj ja som to zažila na vlastnej koži-ale prečo si prestala jesť mäso? A prečo? A myslíš, že tým niekomu pomôžeš? A vieš, že to škodí? Na záver len dodám, že dnes si túto mňamku uvarím na večeru :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia