Praženica s medovkou prstienkovitou fotorecept

sracz - fotkasracz, 12. apríla 2016
Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept)
Foto: sracz

Ďakujúc dobre zásobovaným veľkoobchodom, môžeme si na praženici s rôznymi druhmi čerstvých húb, pochutnať aj v priebehu zimy. Tak to bolo aj v posledný deň roka, kedy sme si na „Ringless Honey Moshroom“ pochutnali v rámci Silvestrovského menu. Ja som ju poslovenčil na medovku prstienkovitú, ale poprosím znalcov u nás doma o jej správne pomenovanie! Vopred Vám pekne ďakujem a prezradím, že má vynikajúcu chuť. Vyskúšal som ju aj v polievke s hubami, v kombináci so zmesou sušených hríbov a kozákov.

2 - 3
porcie
12 - 15 minút
príprava
5 - 7 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 - 120 g
1 ks stredná
250 - 333 g
podľa chuti čerstvo mleté
1 - 2 PL
2 ks celé väčsie
podľa chuti
podľa chuti
Zmes lístkov:
2 - 3 PL
2 - 3 PL
2 - 3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    na túto výbornú raňajkovú dobrotu toho naozaj nepotrebujete veľa. Podľa pomeru hlavných ingrediencií, by som to kľudne mohol nazvať aj ako „Huby s vajíčkom“

    Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    pridávam detailnejší záber na huby (Shiitake to určite nie sú)

    Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v rajnici som krátko „obškvaril rezance“ pokrájanej údenej slaniny, pridal ku nej na pásiky pokrájanú červenú cibuľu

    Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a po orestovaní aj dočistené, papierovým obrúskom utreté, pokrájané „trsy“ húb, ktoré som 3÷4´ podusil (než som ich zbavil tekutiny); potom som podľa chuti pridal soľ, čerstvo mleté čierne korenie a borievku_jalovec; pomiešal, nadstavil čerstvým maslom, odstavil zo zdroja tepla, pridal lístočky petržlenovej a zelerovej vňate a ligurčeka lekárskeho; ešte stale mimo zdroj tepla som „vbuchol“ dve väčšie vajíčka, jemne všetko zmiešal, vrátil na rozohriatu (nie veľmi horúcu) platňu a priebežným miešaním dokončil výborné raňajky, ktoré sme zajedali domácim chlebom

    Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pokiaľ by v niektorom z komentárov bolo uvedené správne pomenovanie huby, ktorú som použil v rcp, prosím redakciu o prepis názvu nad titulným obrázkom! Vopred Vám ďakujem! Veľmi pekne ďakujem aj našemu váženému priateľovi @klukodvody (Jožka Senohrábek zo Šanova?) za jeho rcp na „Vepřové medailonky se sázeným vejcem“, podľa ktorého som ja do bodky, pripravil svoju verziu, až na to, že bravčové mäso som vymenil za kurčacie prsia. Naozaj nám veľmi chutilo!

    Praženica s medovkou prstienkovitou (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

12 komentárov k receptu
Ojoj příteli vzdálený děkuji za přidání Tvé fotky, vypadá nádherně a jsem moc rád, že chutnalo. Také Tvůj recept na snídani je parádní a opět perfektní postup. Moc zdravíme Tebe i Tvoji rodinu a samozřejmě tu nejdůležitější Tvojí lepší polovinu.
Veľmi chutné jedlo kamarát. Ja som tiež tieto hríby použil. Len na obale som zisti,l že sú pôvod Korea. No sú to veľmi chutne hríby a krásne voňajú. Tak verím, že ste si pochutili na takomto 5* jedle.
@Veronikka toto nie je podpnovka obycajna-vaclavka, michalka, chladnačka atd....je to podpnovka bezprstenova Armillaria socialis (starsi nazov tabescens)...je to huba na Slovensku pomerne vzacna...rastie iba v najteplejsich oblastiach nasho uzemia...v Cechach je chranena...da sa vsak pestovat...hlavne na kukuricnom substrate...v USA aj napr. v Cine, Taiwane je bezne dostupna v obchode pocas celeho roka
-ale myslim si, ze je to jedno...podpnovky su jedle...a to je dolezite :)..a aj ked su trochu tazsie stravitelne, maju uzasne liecive ucinky
- @Sracz "traviaci ohen" povzbudil zmesou zelenych listkov...az mu v dobrom zavidim, ake to museli byt ohromne dobre ranajky :)


@sracz , opäť si nás presvedčil, že si labužník v pravom slova zmysle..) tak na týchto hubách by som tiež zgustla..aj keď neviem, či ich tu niekde zoženiem, ale pokúsim sa...inak, to muselo prekrásne prevoňať celý byt...krásny deň za veľkú mláku.-)

Pridaj komentár k receptu: