Pravý židovský husací šolet

pusta - fotkapusta, 3. marca 2011
Pravý židovský husací šolet
Foto: pusta

Husací šolet je tradičným jedlom židovskej kuchyne a má rôzne receptúry, ktoré sa varia aj dnes. Okrem husacieho šoletu, to býva najčastejšie šolet z Zobraziť celý popisHusací šolet je tradičným jedlom židovskej kuchyne a má rôzne receptúry, ktoré sa varia aj dnes. Okrem husacieho šoletu, to býva najčastejšie šolet z hovädzieho mäsa. V husacom sa používajú bud husacie prsia, pokrájané na kocky alebo husacie stehná. Varila som podľa židovskej náboženskej obce Kehila pri Ziline u nás a českej židovskej náboženskej obce Teplice, použila som strukoviny podľa nich, ale mnohí dávajú prednosť cíceru miesto hrachu. Je to typické šábesové jedlo. 1 šálka = 250ml

2
porcie
360 + 24 hodn namoče minút
príprava
360 minút
na 170-180 °C

Suroviny

2 ks
1 šálka
3/4 šálky
1 šálka, lúpaný
4 PL
1 čl, mletý
1 čl
1 čl
1 čl
podľa chuti
6 veľkých strúčikov
2 ks, stredne veľká




Postup

  1. 1

    Hrach, fazuľu, krúpy namočíme do studenej vody na 24 hodín, každé zvlášť. Večer pred varením narežeme kožu na husacích stehnách, riadne nasolíme, dáme do pekáča a odložíme do chladničky. Pridáme masť, podlejeme vodou a pečieme prikryté v trúbe na 170-ich stupňoch asi 1 hodinu a vyberieme. V pekáči necháme len toľko masti, aby sme mohli orestovať na drobno nakrájanú cibuľu.Pridáme prelisovaný cesnak, zázvor, mleté čierne korenie a chvíľu restujeme spolu. Potom pridáme obe papriky, necháme ich rozpustiť, zalejeme vodou a necháme zovrieť.

  2. 2

    Pridáme scedenú fazuľu a hrach, premiešame a prikryté vložíme do trúby vyhriatej na 170/180 stupňov a pomaly dusíme do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Ked sú fazule takmer mäkké, pridáme scedené krúpy, dolejeme vodou, premiešame a dusíme v trúbe dalej cca 30-40 minút. Dochutíme soľou.

  3. 3

    Na vrch položíme opečené husacie stehná a zapečieme ich do červena a do chrumkava. Podávame horúce ako hlavný chod. Najlepšie chutí šolet na druhý deň.

Diskusia k receptu

pacik
Napriek časovej náročnosti určite stojí za vyskúšanie. Vďaka za recept, zatiaľ som o tomto jedle len čítala, keď bude čas a všetky suroviny budú doma, vyskúšam.
pusta
pacík, ja ho tiež varím iba necelý rok a už som ho robila opakovane aj ked je časovo náročný, ale oplatí sa, skús aj ty
babidka
urobili sa mie take slinky ...:-) asi pred 30 rokmi som raz jedla solet v jednej restauracii v Budapesti a tak mi chutil , ze som si ho dala aj na druhy aj treti den :-) po case som nasla jeden recept v casopise ale aj ked som ho uvarila , nemal ten spravny "smak" ...uz viem preco - nebol tam zazvor ani hrach . takze ked budem mat husacinu , tak skusim urobit aj solet :-)
pusta
babidka, to je možné, ale ja som sa dozvedela od židovského šéfkuchára o varení šoletu čosi viac, t. j. o jeho viacerých druhoch, názvoch, kedy v ktorom aká kombinácia strukovín sa pri tom ktorom kombinuje - až sa mi hlava zakrútila, a to som už dve jeho rôzne verzie varila. mne neprekáža, že je ku mne taký nekompromisný, aspoň sa naučím, aj ked mi to priznám sa, práve príjemné nie je. Ale nie o tom som ti chcela napísať, skôr to, že mi povedalvčera, že zázvor sa nedáva sušený, ale zásadne čerstvý - hádam sa ti to zíde vedieť. a dakujem ti aj za komentár pri Pikantnom židovskom grilovanom kurati.
pacik
@pusta , dá sa zohnať cícer, ešte som sa s ním nestretla v obchode a možno som sa len nepozerala na to pravé miesto
pusta
pacik, bežne ho dostať v Bille a iných veľkoobchodoch ako Tesco...ale ak si ho budeš kupovať nekupuj ten v konzerve ale suchý cícer.
alena45
včera som na nete pozerala VIP Prostřeno s Janisom a Pavlom, zdá sa, že tento šolet je podobný tomu ich. Ešte som v živote síce krúpy nekupovala, ale čo už, všetko je raz prvé...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia