Pravý židovský husací šolet

Autor receptu: pusta

Husací šolet je tradičným jedlom židovskej kuchyne a má rôzne receptúry, ktoré sa varia aj dnes. Okrem husacieho šoletu, to býva najčastejšie šolet z hovädzieho mäsa. V husacom sa používajú bud husacie prsia, pokrájané na kocky alebo husacie stehná. Varila som podľa židovskej náboženskej obce Kehila pri Ziline u nás a českej židovskej náboženskej obce Teplice, použila som strukoviny podľa nich, ale mnohí dávajú prednosť cíceru miesto hrachu. Je to typické šábesové jedlo. 1 šálka = 250ml

2
porcie
360 + 24 hodn namoče minút
príprava
360 minút
na 170-180 °C

Suroviny

Postup

  1. Hrach, fazuľu, krúpy namočíme do studenej vody na 24 hodín, každé zvlášť. Večer pred varením narežeme kožu na husacích stehnách, riadne nasolíme, dáme do pekáča a odložíme do chladničky. Pridáme masť, podlejeme vodou a pečieme prikryté v trúbe na 170-ich stupňoch asi 1 hodinu a vyberieme. V pekáči necháme len toľko masti, aby sme mohli orestovať na drobno nakrájanú cibuľu.Pridáme prelisovaný cesnak, zázvor, mleté čierne korenie a chvíľu restujeme spolu. Potom pridáme obe papriky, necháme ich rozpustiť, zalejeme vodou a necháme zovrieť.
  2. Pridáme scedenú fazuľu a hrach, premiešame a prikryté vložíme do trúby vyhriatej na 170/180 stupňov a pomaly dusíme do mäkka, za občasného podliatia horúcou vodou. Ked sú fazule takmer mäkké, pridáme scedené krúpy, dolejeme vodou, premiešame a dusíme v trúbe dalej cca 30-40 minút. Dochutíme soľou.
  3. Na vrch položíme opečené husacie stehná a zapečieme ich do červena a do chrumkava. Podávame horúce ako hlavný chod. Najlepšie chutí šolet na druhý deň.