Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál
Tento recept je skutočný rodinný klenot, ktorý má už 60 rokov a na internete ho v tejto podobe nenájdete. Naučila ma ho moja Zobraziť celý popisTento recept je skutočný rodinný klenot, ktorý má už 60 rokov a na internete ho v tejto podobe nenájdete. Naučila ma ho moja mamina a ju zasa jej mama. Je to poctivá retro chuť bez kávy, rumu či džemu. V tej dobe gazdinky nevážili na digitálnych váhach, ale piekli „od oka“ a s citom v rukách. Ak hľadáte skutočnú kvalitu, kde dominuje maslo, kakao a kokos, toto je tá pravá roláda!
príprava
Postup
-
1
Príprava sypkej zmesi: Keksy Marina nastrúhame na tej najjemnejšej strane strúhadla. K nastrúhaným keksíkom pridáme „od oka“ kakao, kokos a práškový cukor. Poriadne premiešame všetky sypké suroviny.
- 2
Spracovanie cesta: K sypkej zmesi postupne prilievame mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré musí byť „zlatá stredná cesta“ – ani príliš tuhé, ani premočené či extrémne lepivé. Musí sa lepiť len trošku, aby sa dalo pekne vyvaľkať a zrolovať.
- 3
Príprava na vaľkanie: Hotové cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa nám s ním lepšie pracovalo čím vzniknú dve retro kokosové rolády. Obidve časti vyvaľkáme, na doske pracujeme výhradne s práškovým cukrom a kokosom.
- 4
Dokonalý maslový krém: Zmäknuté maslo a práškový cukor (podľa chuti, ale krém by mal byť dostatočne sladký) vyšľaháme ručne varechou. Cieľom je, aby zmizla maslová chuť a vznikol nadýchaný krém. Krém je ideálny vtedy, keď medzi zubami už vôbec necítite zrniečka práškového cukru. Do krému kokos nejde!
- 5
Plnenie a rolovanie: Na vyvaľkané cesto natrieme len tenkú vrstvu krému – o to v tomto recepte ide. Cesto pomaly zrolujeme a počas rolovania neustále podsypávame kokosom. Na záver roládu celú obalíme na pracovnej doske v kokose.
- 6
Chladenie a podávanie: Konce rolády uzavrieme rolády zabalíme do alobalu a dáme ich poriadne stuhnúť do chladničky. Až po úplnom stuhnutí odrežeme konce a môžeme nakrájať a podávať.
Tiež kokosová roláda:
Tipy na recepty z Varechy
Tipy na články z Varechy
- 2









Dobré je to , že ich možno urobit' s velkým predstihom, zamrazit' a k použitiu kedykolvek.
Pekné a pokojné sviatky, M.