Nepečená kokosová roláda
Pravá retro kokosová roláda z roku 1965, rodinný originál
Autor receptu: janka96
Tento recept je skutočný rodinný klenot,
ktorý má už 60 rokov* a na internete ho
v
tejto podobe nenájdete. Naučila ma ho
moja mamina a ju zasa jej mama. Je to
poctivá retro chuť bez kávy, rumu či
džemu. V tej dobe gazdinky nevážili na
digitálnych váhach, ale piekli „od oka“ a s
citom v rukách. Ak hľadáte skutočnú
kvalitu, kde dominuje maslo, kakao a
kokos, toto je tá pravá roláda!
|
35-40 (+ tuhnutie) minút príprava |
Postup
- Príprava sypkej zmesi: Keksy Marina nastrúhame na tej najjemnejšej strane strúhadla. K nastrúhaným keksíkom pridáme „od oka“ kakao, kokos a práškový cukor. Poriadne premiešame všetky sypké suroviny.
- Spracovanie cesta: K sypkej zmesi postupne prilievame mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré musí byť „zlatá stredná cesta“ – ani príliš tuhé, ani premočené či extrémne lepivé. Musí sa lepiť len trošku, aby sa dalo pekne vyvaľkať a zrolovať.
- Príprava na vaľkanie: Hotové cesto rozdelíme na dve polovice, aby sa nám s ním lepšie pracovalo čím vzniknú dve retro kokosové rolády. Obidve časti vyvaľkáme, na doske pracujeme výhradne s práškovým cukrom a kokosom.
- Dokonalý maslový krém: Zmäknuté maslo a práškový cukor (podľa chuti, ale krém by mal byť dostatočne sladký) vyšľaháme ručne varechou. Cieľom je, aby zmizla maslová chuť a vznikol nadýchaný krém. Krém je ideálny vtedy, keď medzi zubami už vôbec necítite zrniečka práškového cukru. Do krému kokos nejde!
- Plnenie a rolovanie: Na vyvaľkané cesto natrieme len tenkú vrstvu krému – o to v tomto recepte ide. Cesto pomaly zrolujeme a počas rolovania neustále podsypávame kokosom. Na záver roládu celú obalíme na pracovnej doske v kokose.
- Chladenie a podávanie: Konce rolády uzavrieme rolády zabalíme do alobalu a dáme ich poriadne stuhnúť do chladničky. Až po úplnom stuhnutí odrežeme konce a môžeme nakrájať a podávať.