Pomaranče

2010 - bez fotky2010, 15. júla 2011
Pomaranče
Foto: 2010

Podla vsetkeho najstarsi "fast food" - aspon podla Sicilcanov, takze ich narodne jedlo Arancini.

25 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Ragu:
 , mrkva, stonkovy celer, cibula, passata, sol, korenie, voda)
 mlady cely
 nasekaná




Postup

  1. 1

    Arancini – pomarance, ani neviem kde zacat ked daaky recept podla rozpravania na Sicilii pochadza z 10 storocia, tym padom aspon podla Sicilcanov je to prvy “fast food” na svete. Problem je ze za 1000 rokov sa vela stalo a recept ma vela miestnych variant a objavenie Ameriky a pestovanie paradajok ho podstatne zmenilo. Aj ked na Sicilii je stale najpopularnejsia povodna verzia s hovadzim ragu “arancini con ragù” a hraskom a mozzarellou ale aj s hribami ”arancini con funghi “ alebo s baklazanom “arancini con melanzane“ su popularne, plus dalsie verzie na talianskom kontinente, ktore radsej ignorujem lebo je ich tak vela (robi sa aj na sladko). Klasicky recept je velmi pracny – zdlhavy (ludska praca nemala ziadnu hodnotu) takze povodny recept je klasifikovany na cca 5 hodin. Hovadzie sa udusilo, ochladilo, ryza sa podusila, ochladila, naplnila, obalila a vyprazala. Ale moderna domaca verzia je pomerne rychla… Posklada sa zo zvyskov, co ladnicka dala (oni kedysi nemali taky luxus ako ladnicky). Takze mate daake dusene maso od vcerajska? Alebo zvysok rissota s hribikami? Mrazeny hrasok? Alebo Taliansku klobasu alebo Pancettu? Vsetko su perfektne suroviny na tieto vyprazane plnene ryzove karbonatky. Preto nedavam mnozstva ale skor len inspiraciu.

  2. 2

    Hovadzie (lacne) nakrajame na male kusky alebo pomelieme, dame zatiahnut na olivovy olej a so zeleniny si spravime „sofrito“, ktore oprazime, pridame k masu, pridame passattu, ochutime a dusime do makka.

  3. 3

    Cibulku nakrajame na drobno, oprazime na masle, pridame umytu ryzu a kratko oprazime. Vo vode si rozrobime niekolko vlakien safranu, pridame k ryzy, a dame dusit podla chute. A dame ochladnut.

  4. 4

    Pripravime si trojobal. Do ruky si dame hrudku ryze, spravime priehlben, dame tam lyzicu ragu, trosku hrasku a aj struhanej mozzarelly. Vyformujeme gulku velkosti pomaranca a obalime v trojobale a dame vyprazat do zlatista.

    Pomaranče  - obrázok 4

Diskusia k receptu

tatranka
Pekný recept a veľmi zaujímavý.Ináč robím tieto fašírky tiež na guľato ako ty,ale v sladkej verzii.Sú to vlastne sladké ryžové gule.Do vnútra ide ovocie a postup je presne ten istý,len s tým,že sa polejú maslom a posypu opečenou strúhankou a cukrom.Verzii je asi viac.
evanaaa
Zaujímavý recept, ale mne by bodla sladká verzia - Tatranka, daj sem recept, prosím.
hubarka35
zaujimavé-v uvodnej foto som si fakt myslela že je to vysmažený pomaranč....páči sa mi receptik a skusim urobit,doma určite zabodujem ked to zočia na tanieri....a šafran mám čo ma teši-zatial som ho nepoužila ešte....
marcy
veľmi zaujímavé čítanie i jedlo,vyprážané jedlo na olivovom oleji je omnoho lahodnejšie... @ tatranka teším sa na variantu nasladko:)
tinca
@2010 ako to, že som tento rcp prehliadla, krááása a teraz som si spomenula, že som ich jedla na dovolenke na Sicílii. Chutili mi. Ten obrázok je priam výstavnýýý :)))
danulatenko
Dnes som si trufla a urobila som ich detom na oslavu... A ze aky uspech som mala!!! S ladovym salatikom sa po nich len tak zaprasilo... Dakujem za recept...
2010
@danulatenko , hlavne ze chutilo, na Sicilli sa predavaju ako som pisal na kazdom rohu a je ich viac druhov.




tiginko
diky za odkaz na tento recept, veľmi sa mi tvoje Arancini pozdavaju. Dufam, ze po ulozeni do KK bude recept viditelny...
hahaias
joooj a zabudla som tento na slano sa mi tiež páči ukladám



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia