Pomaranče

Autor receptu: 2010

Podla vsetkeho najstarsi "fast food" - aspon podla Sicilcanov, takze ich narodne jedlo Arancini.

25 minút
príprava
25 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Arancini – pomarance, ani neviem kde zacat ked daaky recept podla rozpravania na Sicilii pochadza z 10 storocia, tym padom aspon podla Sicilcanov je to prvy “fast food” na svete. Problem je ze za 1000 rokov sa vela stalo a recept ma vela miestnych variant a objavenie Ameriky a pestovanie paradajok ho podstatne zmenilo. Aj ked na Sicilii je stale najpopularnejsia povodna verzia s hovadzim ragu “arancini con ragù” a hraskom a mozzarellou ale aj s hribami ”arancini con funghi “ alebo s baklazanom “arancini con melanzane“ su popularne, plus dalsie verzie na talianskom kontinente, ktore radsej ignorujem lebo je ich tak vela (robi sa aj na sladko). Klasicky recept je velmi pracny – zdlhavy (ludska praca nemala ziadnu hodnotu) takze povodny recept je klasifikovany na cca 5 hodin. Hovadzie sa udusilo, ochladilo, ryza sa podusila, ochladila, naplnila, obalila a vyprazala. Ale moderna domaca verzia je pomerne rychla… Posklada sa zo zvyskov, co ladnicka dala (oni kedysi nemali taky luxus ako ladnicky). Takze mate daake dusene maso od vcerajska? Alebo zvysok rissota s hribikami? Mrazeny hrasok? Alebo Taliansku klobasu alebo Pancettu? Vsetko su perfektne suroviny na tieto vyprazane plnene ryzove karbonatky. Preto nedavam mnozstva ale skor len inspiraciu.
  2. Hovadzie (lacne) nakrajame na male kusky alebo pomelieme, dame zatiahnut na olivovy olej a so zeleniny si spravime „sofrito“, ktore oprazime, pridame k masu, pridame passattu, ochutime a dusime do makka.
  3. Cibulku nakrajame na drobno, oprazime na masle, pridame umytu ryzu a kratko oprazime. Vo vode si rozrobime niekolko vlakien safranu, pridame k ryzy, a dame dusit podla chute. A dame ochladnut.
  4. Pripravime si trojobal. Do ruky si dame hrudku ryze, spravime priehlben, dame tam lyzicu ragu, trosku hrasku a aj struhanej mozzarelly. Vyformujeme gulku velkosti pomaranca a obalime v trojobale a dame vyprazat do zlatista.