Pomaly dusený hovädzí krk s blanšírovanou špargľou
šéfkuchár hotela Lesná v Starej Lesnej, 23. júna 2022

Foto: Pravda - Ivan Majerský
porcií
Suroviny
800 g |
|
300 g |
|
250 g |
|
1 kg |
|
250 g |
|
250 g |
|
350 g |
|
(tymian, rozmarín atď., podľa chuti( |
|
|
|
5 ks |
|
|
|
|
|
|
Moje poznámky
Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.
Postup
-
1
Krk očistíme, nakrájame na porcie, osolíme a okoreníme. Mäso s 200 g masla, s tymianom a s vývarom dáme do uzatvorenej nádoby dusiť do rúry pri nízkej teplote na niekoľko hodín (môžeme dať napríklad cez noc pri teplote 80 stupňov). Alebo ho pripravíme klasicky - dusíme na sporáku pri vyššej teplote, vtedy však nebude také krehké.
- 2
Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. Nakrájané uvaríme domäkka, potom scedíme a dáme do kuchynského robota. Pridáme 50 g masla, soľ, mlieko, nasekané bylinky, rozmixujeme a dochutíme podľa chuti.
- 3
Špargľu nakrátko ponoríme do horúcej vody ochutenej citrónovou šťavou, vyberieme a vysušíme.
- 4
Oddelíme žĺtky od bielkov (bielky odložíme na iné použitie). Žĺtky opatrne uvaríme pri nízkej teplote v malom množstve oleja, aby sa nerozpadli.
- 5
Hotové mäso vyberieme a dáme prevariť do omáčky demi glace. Servírujeme so špargľou, zemiakmi, žĺtkom a s omáčkou demi glace.
Tiež hovädzie mäso:
Zaujímavé video z archívu TV Varecha
Tipy na články
Ďalšie recepty
- 2
Diskusia k receptu