Poľský veľkonočný veniec s domácou čučoriedkovou omáčkou fotorecept
Foto: mopypopy
Najmä v regiónoch Východnej a Strednej Európy je tradíciou skvelé brioškové cesto. Tieto sladké chrumkavé chlebíky sa robia zo surovín ako vajíčka, oriešky, maslo, Zobraziť celý popisNajmä v regiónoch Východnej a Strednej Európy je tradíciou skvelé brioškové cesto. Tieto sladké chrumkavé chlebíky sa robia zo surovín ako vajíčka, oriešky, maslo, čokoláda, marcipán, sviatočné korenia, extrakty a likéry. Čím lepšie suroviny, tým lepší výsledok. Dnes Vám ponúknem moju obľúbenú poľskú sladkosť podávanú s jednoduchou čučoriedkovou omáčkou.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
20 g (čerstvé) |
|
1 ČL |
|
250 ml (vlažné) |
|
2 bal. |
|
štipka |
|
450 g (môžete skombinovať klasickú a celozrnnú) |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
60 g (roztopené) |
|
Čučoriedková omáčka: | |
200 g (čerstvé alebo mrazené) |
|
40 g |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
Škoricová plnka: | |
60 g (mäkké) |
|
60 g |
|
1 ČL |
|
(na posypanie) |
|
Postup
-
1
Cesto: najprv aktivujeme droždie. Do hrnčeka s vlažným mliekom pridáme lyžičku cukru a rozdrobíme droždie. Zamiešame a necháme na teplom mieste cca 15 minút. Medzitým vo veľkej mise zmiešame vanilkový cukor, soľ, múku a perníkové korenie.
-
2
Potom vmiešame vajíčko a maslo. Postupne pridávame droždie s troškou mlieka a začneme hnietiť elastické a nelepivé cesto. Podľa potreby pridávame mlieko. Posypeme trochou múky, prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť aspoň 1,5 hodiny na teplom mieste.
-
3
Počas kysnutia, pripravíme omáčku. Čučoriedky vložíme do malého randlíka a posypeme cukrom. Varíme na miernom ohni. Po pár minútach sa čučoriedky začnú rozpúšťať. Ochutíme citrónom. Zamiešame, prevaríme a zahustíme vanilkovým pudingom. Miešame 1-2 minúty, až kým zmes nezhustne. Podobne ako pri džemoch, prelejeme do čistého skleneného pohára, zavrieme a necháme vychladnúť. Po vychladnutí skladujeme na tmavom a studenom mieste.
-
4
Škoricová plnka: v malej miske vymiešame zmäknuté maslo, cukor a škoricu dohladka. Po tom, ako cesto vykysne, predhrejeme rúru na 180 stupňov. Cesto preložíme na pracovnú dosku. Posypeme troškou múky a prehnietime rukami. Valčekom vyvaľkáme do tvaru veľkého obdĺžnika hrubého cca 1 cm. Vrch potrieme ⅔ plnky a zavinieme. Trošku plnky si necháme na vrch.
-
5
Takto pripravenú rolku rozrežeme uprostred, pričom necháme spojené okraje, cca 2 cm od každého konca. 2 rozrezané časti zavinieme ako jednoduchý vrkoč rezmi nahor. Spojíme konce a rezy jemne prstami ešte viac pootvoríme. Zbytok plnky zmiešame s troškou mlieka a pomažeme vrch koláčika. Pečieme v predhriatej rúre asi 45 minút dozlatova. Necháme vychladnúť, bohato pocukríme a podávame s čučoriedkovou omáčkou.
Díky moc!
Taky myslím! Děkuji
Vies, ze aj ja som sa v tom pri pisani stratila, ale potom som sa snazila vysvetlit, co najjednoduchsie.
Proste klasicky zaplet jednoduchy vrkoc a urob rezy nozom na vrchu a tie pekne roztvor. Chutit bude i tak uzasne! Dakujem a pekne sviatky
Diky moc! Veselu Velku noc zelam