Polievka zo zeleninky
Autor receptu: adrianal
Táto polievka sa vyklula z môjho "hoď do hrnca čo ti napadne", ako to u mňa zväčša býva...Priznávam, predstava pred varením bola iná, ale finálny dopad varenia, ešte lepší, ako sa dalo čakať. Manželovi chutila, mne tiež, a verím bude aj vám ostatným polievkárom, ktorí sa na ňu raz odhodláte..Priznávam, je náročná na množstvo potrebných ingrediencií, ale ľahká na prípavu a na jedenie duplom! :-)
4-6 porcie |
20 minút príprava |
60 minút tepelná úprava |
Postup- Zeleninu( mrkva, zeler, kaleráb, cuketka,kúsok póru) si očitíme, nakrájame na kocky, kolieska, pripravíme si zemiaky nakrájané tiež na stredne veľké kocky, a do hrnca kvapneme olivový olej, ktorý chvílu predhrejeme.
- Na zohriatom olivovom oleji orestujeme najskôr rozdrvený cesnak, na to mrkvu..
- ...po minútke prisypeme zvyšnú zeleninu, orestujeme tiež, naozaj krátko, aby neprihorela, zaprášime hladkou múkou a zalejeme vodou.
- Zo začiatku vždy len podlejem, varím tak asi 15 min., potom dolejem doplna, záleží koľko chcem mať tej polievky. Ak mi voda vyvrie, vodu priebežne doplním. Snažím sa mať šťavu vždy v určitej úmere k zelenine..aby to nebolo celé len o tekutine, ale ani príliš husté, že šťava nikde..
- Počas varenia vhodím do polievky polku zeleninovej kocky( bujón), ovegetím, osolím, okorením..(Nebuďte zúfalí, že koľko toho..skrátka, ochutíte, ochutnáte, ak tomu niečo chýba, dochutíte opäť, a opäť). Ochucujem vždy len od oka. Finálne dochucovanie riešim až na záver, keď je zelenina makká, uvarená. Samozrejme, počas varenia, koštujem, bez toho by to nešlo:-D
Okrem korenín postrúham trošku muškátového oriešku, a nakvapkám worchester( zasa len od oka, no polievka by mala chytiť jemne kyslastý podtón, pozor neprežeňte, radšej po troške a viac krát). Keď je polievka uvarená, prihodím nasekanú pažítku( použila som z mrazu) a čerstvú petržlenovú vňať.
Brú chuť!
|