Polievka zo zeleninky

Autor receptu: adrianal

Táto polievka sa vyklula z môjho "hoď do hrnca čo ti napadne", ako to u mňa zväčša býva...Priznávam, predstava pred varením bola iná, ale finálny dopad varenia, ešte lepší, ako sa dalo čakať. Manželovi chutila, mne tiež, a verím bude aj vám ostatným polievkárom, ktorí sa na ňu raz odhodláte..Priznávam, je náročná na množstvo potrebných ingrediencií, ale ľahká na prípavu a na jedenie duplom! :-)

4-6
porcie
20 minút
príprava
60 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zeleninu( mrkva, zeler, kaleráb, cuketka,kúsok póru) si očitíme, nakrájame na kocky, kolieska, pripravíme si zemiaky nakrájané tiež na stredne veľké kocky, a do hrnca kvapneme olivový olej, ktorý chvílu predhrejeme.
  2. Na zohriatom olivovom oleji orestujeme najskôr rozdrvený cesnak, na to mrkvu..
  3. ...po minútke prisypeme zvyšnú zeleninu, orestujeme tiež, naozaj krátko, aby neprihorela, zaprášime hladkou múkou a zalejeme vodou.
  4. Zo začiatku vždy len podlejem, varím tak asi 15 min., potom dolejem doplna, záleží koľko chcem mať tej polievky. Ak mi voda vyvrie, vodu priebežne doplním. Snažím sa mať šťavu vždy v určitej úmere k zelenine..aby to nebolo celé len o tekutine, ale ani príliš husté, že šťava nikde..
  5. Počas varenia vhodím do polievky polku zeleninovej kocky( bujón), ovegetím, osolím, okorením..(Nebuďte zúfalí, že koľko toho..skrátka, ochutíte, ochutnáte, ak tomu niečo chýba, dochutíte opäť, a opäť). Ochucujem vždy len od oka. Finálne dochucovanie riešim až na záver, keď je zelenina makká, uvarená. Samozrejme, počas varenia, koštujem, bez toho by to nešlo:-D Okrem korenín postrúham trošku muškátového oriešku, a nakvapkám worchester( zasa len od oka, no polievka by mala chytiť jemne kyslastý podtón, pozor neprežeňte, radšej po troške a viac krát). Keď je polievka uvarená, prihodím nasekanú pažítku( použila som z mrazu) a čerstvú petržlenovú vňať. Brú chuť!