Foto: babkamt
Túto polievka má rada celá naša rodina. Dám si z nej aj dva taniere a nepotrebujem ani druhý chod.
Suroviny
2 hrste čerstvé |
|
1 ks väčšia |
|
1 ks |
|
1 plátok |
|
2-3 ks väčšie |
|
1 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL |
|
|
|
|
|
0,5 ks |
|
1 ČL |
|
1 ČL celá |
|
|
|
|
|
1 ks |
|
štipka |
|
Postup
-
1
Žiaľ, toto sa mi podarilo nazbierať ešte vlani. Neviem ako to bude vyzerať tento rok, či sa podarí čosi nazbierať. Aj polievka je fotená ešte minulý rok, len som ju nepridala.
-
2
Očistenú mrkvu, zeler, kaleráb,petržlen a zemiaky som si nakrájala na kocky.
-
3
Zeleninu som dala do hrnca, pridala som soľ, mleté čierne korenie a celý kmín. Samozrejme nesmie chýbať ligurček. Dávam si z neho na zimu do mrazničky, takže ho mám po ruke po celý rok.
-
4
Pridala som aj na polovičky nakrájané suchohríby. Zaliala som zeleninu vriacou vodou, asi 1,5 litra. Uvarila som ju do mäkka.
-
5
Strednú cibuľu som nakrájala na kocky.
-
6
Usmažila som ju na oleji.
-
7
Stiahla som z ohňa, pridala som 1 čl mletej sladkej papriky.
-
8
Udusenú cibuľu som pridala do polievky. Nedala som múku, lebo idem do polievky pridať domácu strúhanku. Tú robím z jedného vajca, štipky soli a hrubej múky. Múky dám toľko, aby mi vzniklo tvrdé cesto, ktoré sa dá strúhať. Nevarím veľa polievky, preto si časť zo strúhanky nechám uschnúť, skladujem v uzatvárateľnej fľaške. Takže teraz to mám uľahčené. Pridám strúhanku do polievky, povarím. Hotovo. Už stačí len nasekať petržlenovú vňať, nabrať na tanier a papať.
Trhance robim tieto, do polievok:
varecha.pravda.sk/recepty/vianocna-kapustova-polievka-fot...
* * * * *