Polievka z glejovky fotorecept

janger - fotkajanger, 3. mája 2014
Polievka z glejovky (fotorecept)
Foto: janger

Ani vlastne neviem, ci sa toto maso vola glejovka. Pre istotu som pridala aj fotku. Opravte ma, prosim, ak sa mylim. Videli sme v Zobraziť celý popisAni vlastne neviem, ci sa toto maso vola glejovka. Pre istotu som pridala aj fotku. Opravte ma, prosim, ak sa mylim. Videli sme v TV, ako kuchar pripravoval tuto polievku, tak som sa rozhodla ju vyskusat. Je velmi chutna.

8
porcií

Suroviny

1 kg
1 ks
3 ks
2 strúčiky
3 ks
5 ks
2 ks
7 ks
800 g
140 g
6 ks
podla chuti
2 PL
1 ČL




Postup

  1. 1

    Papriku osupeme (pomocou skrabky na zemiaky). Vsetku zeleninu pokrajame na male kusky.

  2. 2

    Do dostatocne velkeho hrnca dame olej. Cibulu a pretlaceny cesnak chvilu poprazime. Pridame mrkvu a stonkovy zeler, papriku...

    Polievka z glejovky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...cerstve paradajky, lupane konzervovane paradajky, pretlak. Chvilku poprazime.

    Polievka z glejovky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Prilejeme vodu, asi tak 4,5 litra. Pridame bobkovy list, tymian, sol, cerstvo pomlete korenie, podrvenu rascu, cayenske korenie podla chuti. Ked sa to zacne varit, pridame maso - glejovku a spikovu kost.

    Polievka z glejovky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nechame to na velmi slabom ohni varit, kym je maso uplne makke. Takze majte trpezlivost :-). Potom ho vyberieme, pokrajame na male kusky. Pridame naspat do polievky. Ak je v kostiach este spik, tak ho vyberieme a tiez primiesame do polievky.

  6. 6

    Mozeme podavat. My sme mali k tomu celozrnny chlebik. Prajem dobru chut.

Diskusia k receptu

tiginko
jasne, glejovka/móčing/nožina - najlepšie mäso na takéto účely. Navarila si úžasnú minestrone s mäsom, už len parmezán chýba :-)
janger
@tiginko , takze je to glejovka, atd...V tych slovenskych nazvoch masa to nemam uplne jasne ;-)...dakujem. A kludne aj parmezan moze byt :-).
pusta
@janger , perfektná polievka, nemá chybu. silná a zdravá. ako vidím, okrem špikovej kosti máš aj krásnu glejovku tiež so špikom v kosti :-)
obrázok v postupe č.4.
iné názvy pre glejovku: nožina, móčing z nemčiny, lábszár z madarčiny, kližka z češtiny, tiež lýtko, hovädzie predné bez kosti, spod kolena alebo len gulášové mäso - pod týmito názvami dostaneš kúpiť u mäsiarov na Slovensku.
yogicek
Milá @janger
Podobnú polievku varievam aj ja, tak viem aká je. Zvolila si dobré suroviny. Len trošku ma zarazil postup. Neviem ako pána kuchára učili variť polievky ale mäso sa vkladá zásadne do studenej vody a pomaly zahrieva, aby polievka bola silná. Do vriacej vody by som mäso dal v prípade, ak by sa podávalo zvlášť, nie servírované v polievke. Ale ináč máš moju pochvalu. Pekný deň Ti prajem.
kukulienka71
@janger ,je to glejovka,nožina u nás,z prednej alebo zadnej časti a ešte k tomu tam máš pekný kus kosti,u nás väčšinou vykostené sa predáva.Tvoja polievka je iste chutná,ja mám chuť hovädziny najradšej zo všetkých mias.
janger
Pekne nedelne ranko prajem, mili Varechaci :-). @frezia68 , dakujem :-). @pusta , taktiez dakujem za vysvetlenie. Na tie slovenske nazvy som nebola zvyknuta, pretoze som doma, teda na Slovensku, este nevedela varit. Slovenske pomenovania sa ucim vlastne vdaka Vareche. Tak isto neviem niektore druhy zeleniny, samozrejme take tie nezvycajnejsie ;-)...@yogicek , aj tebe vdaka :-). Len podla tvojho komentu rozmyslam, ze som mala dat nazov receptu asi radsej Polievka s glejovkou a nie Polievka z glejovky. Vysvetlim...Ked robim polievku kvoli masovemu vyvaru, cize ak mi ide o masovy vyvar, vtedy davam maso zasadne do studenej vody. Ak robim polievku kvoli chutnemu masu, ktore v nej potom necham, vtedy davam do vriacej vody. Tak som sa naucila vdaka mnohym dobrym receptom a kucharom. V tejto polievke mas vlastne zeleninovy bujon s masom, ktore zostane stavnate. Maso z polievok sa tu nikdy nepodava zvlast. Este som to nikdy v restauraciach nevidela...Nuz ale iny kraj, iny mrav, no nie? Nehovorim, samozrejme, ze aj podavat mimo polievky by nebolo dobre. Aj slovenska kuchyna ma svoje caro, mam ju tiez rada :-). A o kuchara si nerob starost, to je vyborny kuchar, s vybornou restauraciou, ktora ma velmi dobre (aj medzinarodne hodnotenia). Takze myslim, ze ho zle neucili ;-). Velmi rada ho pozeram. V TV pripravuje recepty take na kazdy den a vsetko, co som doteraz vyskusala, bolo chutne. No tak, snazila som sa trosku vysvetlit, ze preco...Ved aj na to je nasa Varecha, no nie :-). @kukulienka , dakujem pekne. Mala som tri kusy toho masa a este kosticku zvlast. Hovadzinu aj my mame moc radi, robievam casto, na rozne sposoby.
frezia68
Tu v PO je len jedna mäsna,ktorá predáva nožinu so špikovou kosťou takú,akú Ty tu prezentuješ.Túto kupujem na polievku najradšej.Ináč sa predáva zvlášť a tá je zasa na guláš aspoň u mňa najobľúbenejšia.A varené mäso mám rada k rôznym omáčkam,zeleninovým prívarkom a je to spomienka na detstvo,lebo mäso bolo využité aj na druhý chod.Tak pekný deň!
janger
@frezia68 , aj ja mam take spomienky z detstva, na maso z polievky, k omackam, alebo len tak, s chrenom a chlebikom...Teraz zjeme vzdy maso v polievke :-).
mesiar50
Chutne vyzerajuce jedlo si pripravila Janka.Vlastne mas pravdu.Toto masko by som si vedel predstavit aj k paradajkovej omacke s knedlami.Alebo s chrenom a chlebikom .Aj mne si pripomenula moje detske casy.Vdaka a pekne ta pozdravujem zo slovenska.
daguska
Ossobuco.Názov,pod ktorým sa dá v Spanielsku kúpit toto mäso.Teda nozina s kostou.Je povazovaná za delikatesu.Je to z talianciny.Osso-kost abuco-diera.Myslím,ze tak dajako.Dúfam,ze si dobre pamätám.
eviana
@janger , Janielka milá, skvelú polievočku si navarila, teším sa, že si recept pridala, už aj putuje do KK. Polievky milujem, glejovka je moje obľúbené z hovädzieho, takže isto na ňu príde rada, už teraz sa teším na jej chuť. Ďakujem za skvelú polievkovú inšpiráciu :)
budkar
K tým názvom treba doplniť aj v Košiciach známe pomenovanie "láb szár".
havino
ja ju tiež uvarím, určite, čo vidím pekný kus glejovky beriem u mäsiara, takúto som ešte nevarila, ukladám do čakajúcich, veľmi sa mi páči
janger
Laci, @mesiar , ahoj. Dakujem a aj ja ta pozdravujem z NL na SK :-). Prajem peknu dovolenku doma :-). @daguska , dakujem, ze si sa aj ty pristavila na kus reci. Ossobuco (ako jedlo) som uz tiez robila, ale myslim, ze to bolo z telacej noziny :-). @evianka mila, u nas su na polievky hlavne moj muz a syn, ti by kazdy den polievku jedli. Dakujem ti za pochvalu :-). @budkar , dakujem, to vobec nepoznam, ale zase som sa naucila nieco nove :-). @havinko , som rada, ze aj tebe sa paci :-).
megdesign
Ja by som len tu kosticku /plnu/ poprosil.... Spik s chlebom je asi top. :)
janger
@megdesign , posielam ti :-)...Ja som ho tam primiesala, co same nevypadlo... Ale mala som to lepsie rozmiesat, lebo ten biely flak navrchu, to je kusok spiku, moc sympaticky to nevyzera ;-)...Ale dobry je. Tiez som si dala kusok na chlebik...
alex37
milá janger, tvoja polievka vyzerá vynikajúco :-)
evanaaa
Vynikajúca polievka, ja tiež, ak varím polievku - vývar, väčšinou len z hovädzieho mäsa a aj teraz mám pekný kus v mrazničke. A špikové kosti kupujem u FY Makovec, tam sú aspoň lacnejšie, nie ako inde, kde stoja toľko, čo mäso same.....Len ty, ako píšeš sinerobila typický vývar, ale to je jedno, len by som sa spýtala - to mäso sa varilo dlhšie, je jasné, ale čo tá, nadrobno nakrájaná zelenina, tá sa ti nerozvarila za ten čas? Síce vidím, v tanieri je celá, ale aj tak......
janger
@evanaaa , zelenina bola makka, to mas pravdu. Ale spravil sa z nej chutny zeleninovy vyvar. Inak,... ked robievam napriklad slepaciu polievku, tak varim zeleninu az na dvakrat. Najprv ju necham varit s masom, takze spravim si dobry vyvar. Potom tu zeleninu vyberiem. Do vyvaru dam novu zeleninu a uz varim len chvilu, ta je potom kratko varena a este chrumkava. V tomto recepte to bolo inak...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia