Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay fotorecept

pusta - fotkapusta, 18. mája 2014
Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept)
Foto: pusta

Už je to veľa rokov, čo som varila polievku z bažanta, asi rok sa na ňu chystám, ked som na No.Salty objavila tento krásny Zobraziť celý popisUž je to veľa rokov, čo som varila polievku z bažanta, asi rok sa na ňu chystám, ked som na No.Salty objavila tento krásny recept na bažantiu polievku s vínom. Pošťastilo sa mi dostať bažanta, dnes som ju s radosťou uvarila a je naozaj fantastická. Ide o polievku z divého vtáka, ktorá je voňavá, výrazne korenenej aromatickej ostrej chuti, vylepšená kvalitným suchým vínom,je nádherne voňavá po použitých ingredienciách, má krásnu žltú farbu, je to silný vývar s liečivými účinkami, je úžasná.

6-8
porcií
60 minút
príprava
150 minút
na 70-80 °C

Suroviny

1 ks cca 600 g
cca 500 g
3 ks
1 ks
1 zväzok
1 ks
1 ks
1 ks
2 strúčiky
4 ks
1 ks
5 - 6 plátkov
1 ks
cca 1 cm
3 ks
6 guľôčok
na hrot noža
1 ČL
1 ČL
1 ČL
podľa chuti
podľa chuti
100 ml
podľa chuti
na zaliatie




Postup

  1. 1

    Bažanta som zaliala studenou vodou, aby som ho mohla dočistiť, zbaviť krvi a nečistôt, broky som nenašla v bažantovi,umyla som ho poriadne pod prúdom studenej vody,...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...osušila som ho kuchynskou papierovou utierkou a rozsekla na doske na polovicu, ešte som ho dočiistila, išlo to dosť ťažko a koža sa ľahko trhala.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na hovädzie kosti som uložila obe polovice bažanta, ...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...zaliala som ho dostatočným množstvom studenej vody, osolila, pomaly som uviedla do varu, varila som ho na slabom ohni pomaly za priebežného zbierania peny - asi 120 minút, kým mäsko nebolo takmer mäkké. Bažant má pevné, tuhé mäso ako každá divina, preto vyžaduje dlhšiu prípravu ako kura.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Zatiaľ som očistila všetku zeleninu, pokrájala som ju na menšie kusy.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pripravila som si všetky koreniny i šafrán.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ked bolo mäsíčko bažanta takmer mäkké, pridala som zeleninu, chilli papičky a koreniny.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Varila som daľších 30 minút pomalým varom, kým bolo mäsko úplne mäkké, skúsila som do neho pichnúť vidličkou, vbehla ľahko,...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...vtedy som si pripravila Chardonnay,...

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ..priliala som ho do hotovej polievky, vypla som plyn a nechala som polievku asi 30 minút odstáť.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som vybrala mäsíčko a zeleninku do misy,....

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...vývar som scedila, časť som odobrala, uvarila som v ňom domáce rezance.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Na tanier som dala zeleninku uvarenú al dente, uvarené domáce rezance, obraté mäsíčko z bažanta, zaliala som horúcim vývarom a podávala, samozrejme, ja som tam musela mať svoje štipľavé chilli a dubáky:-) Moji chlapi sú veľmi"polievkoví" a táto silná, zdravá a nová sviatočná ostrá a korenená varianta polievky z bažanta s vínom im úžasne chutila :-)

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Záber zblízka. Bažant má pevné, veľmi chutné mäsíčko, vývar z neho je mimoriadne zdravý, posilňujúci, polievka bola výdatná, nádherne voňavá, ostrej a aromatickej chuti použitých korenín, krásnej žltej farby, číra, je to úžasná delikatessa, kvalitné suché víno zvýraznilo a podčiarklo fantastickiú chuť tejto polievky, pripravenej ináč ako je obvyklé.odporúčam vyskúšať, bažantia polievka patrí medzi sviatočné a slávnostné polievky a lahôdky. Bažanty žijú na poliach, i v lesoch, najčastejšie v lužných lesoch, ale chovajú sa aj na farmách voľne, dokonca na gazdovstvách na dedinách vo volérach, je známych viac druhov, najznámejší je Bažant obyčajný a mnoho iných, je to kurovitý divý vták.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Ešte som pridala fotku šafránu, ktoý som použila, len veľmi málo, naozaj len na hrot noža.

    Polievka z bažanta s bielym vínom Chardonnay (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

safran
bažantia polievka je skutočná delikatesa, v minulosti sme my zvykli mäso obrať, pomlieť a spraviť mäsové guľôčky do číreho vývaru s malým množstvom zeleniny bez cestoviny... výborné, slávnostné, podávané na svadbách
safran
v úprave s vínom a hubami ešte viac vynikne charakter pernatej diviny - určite excelentná :-)
kukulienka71
@pusta , uvarila si iste skvelú polievku, veru by som ochutnala, s vínom som vývar ešte nerobila. Bažantiu polievku som jedla naposledy ako dieťa, dedko bol poľovník, babka vyvárala, čo nalovil:-) Bola vynikajúca, lebo babka ako správna vidiečanka tam nahádzala vždy všetku aktuálnu zeleninu zo záhrady...S bažantom, či skôr dvomi bažantami mám aj jednu úsmevnú historku. Raz som bola u kamarátky pri Galante vypomôcť obsluhovať na poľovníckom plese, boli sme študentky, zábava bola veselá, aj sme si zarobili, aj zatancovali, navyše, v tombole o polnoci som vyhrala 2. cenu - 2 ks ošklbané, vypitvané bažanty. Ples bol do rána, s bažantím balíčkom som sa vybrala na skorý vlak domov, balík som vyložila nad sedadlo do batožinového priestoru a... aj tam pekne zostal :-) cestou ma premohla únava,zaspala som, v Štúrove som ledva stačila vystúpiť a na bažantov som úplne zabudla...dúfam, že ich niekto našiel včas a nevyhodili sa pokazené. A tak som sa tešila, že maminke urobím radosť!
pusta
@kukulienka71 , to je teda veľká škoda, zabudnúť takú deikatessu vo vlaku, a hned až dvoch kuchynsky upravených bažantov., aspoň si si dobre zatancovala a zostala zdravá - to je podstatné.
už dávnejšie mi daroval jeden poľovník celého bažanta, musela som ho nechať v perí odležať určitú dobu, potom obariť, ošklbať, pitvanie mi nerobí žiaden problém, to je hračka, ale dočistiť, to je teda piplačka riadna, okrem toho bol síce krásny a asi 2x tak veľký ako tento, mal viac tuku, ale bol prestrieľaný ako rešeto, vybrala som z neho až 17 brokov - ale polevka bola z neho úžasná :-)
to bola klasická varianta a toto je nová, netradičná verzia, ale fantastická, to víno, koreniny, ostré chilli a dubáky - niečo neuveriteľné, akú lahôdku dokážu spraviť z tej polievky.
dakujem za uznanie.
pusta
@safran , to teda je delikatessa a slávnostná. hej podáva sa na honosnejších svadbách, na recepciách na ambasádach, na banketoch a na rokovaniach na medzinárodnej úrovni.
nerobila som knedličky z mäska a to z pragmatického dôvodu, bol pomerne malý a nemal toľko mäska.
dakujem za uznanie.
pusta
@safran , áno, máš pravdu, v úprave s vínom a hubami ešte viac vynikne charakter pernatej diviny, je skutočne excelentná, ako si povedala.
dakujem.
pusta
@terinka55 , hej, je to úžasná polievka a fantastická lahôdka :-)
dakujem ti za pochvalu.
mijaita
@pusta vis, ze ja polevky miluju, zaujala me tahle, zas neco neotreleho! Ma to hacek, ja jsem nikdy nejedla bazanta, ani se mi nedostalo maso pod ruku, ale ja ho ani neshanela. Myslim, ze ted zkusim nekde koupit. Mam ale otazku. Vzhledem k tomu, ze kdyz varim vyvar hovezi, dam jen koreni a tak mi zelenina neprebije chut masoveho vyvaru. Kdyz ji do polevky chci pridat, uvarim vedle. A tak se ptam, tolik zeleniny kolik davas, neni to na skodu, nepotlaci chut bazantiho vyvaru? To vino a vsechno ostatni se mi nesmirne libi, recept uz mam ulozeny a zacnu shanet bazanta a jeste poslu recept kamaradce! Az uvarim, povim!
mijaita
@pusta a jeste otazka, proc varis s hovezim masem? Neni to bazanti maso bez hoveziho dobre?
pusta
@mijaita , nevarila som s hovädzím mäsom, len s hovädzími kosťami, a neboli špikové. recept som prevzala z No.Salty, kde to bolo uvedené a nebolo to na škodu polievky, neprebilo to chuť vývaru z bažanta, naopak skôr podčiarklo ako chuť diviny, v tomto prípade pernatej.
už som varila bažantiu polievku j tradičným spôsobom, osobne dávam ešte viac zeleniny, mám silný vývar, divina znesie, ba priam žiada.
tu som sa však prísne držala pôvodného receptu, ako bol uvedený a výsledok bol luxusnejší, nenadsadzujem, výborná chuť, ako autor sám napísal "božská".
nie, toto množstvo zeleniny tu, nie je na škodu, práve naopak, nepotlačí chuť bažantieho vývaru, ja sama zvyknem dať ešte viac.
treba vyskúšať oba spôsoby a porovnať.
tiež ma recept zaujal, najmä tým, že som ho tiež považovala za neotrlý a neľutujem.
prajem ti, aby sa ti podarilo zohnať bažanta, výsledok stojí naozaj za to :-)
som rada,že ťa recept zaujal, teší ma, že ho pošleš aj kamarátke :-)
dakujem.
mijaita
@pusta dekuju, kamaradce uz jsem poslala . Ona je z vesnice a vari uplne jinak a urcite se k tomu take vyjadri a ja jsem si vymyslela, ze abych ochutnala tu chut, udelam vyvar jako delam z hoveziho masa a pak pridam vsechno to co pises v receptu a budu mit srovnani. Me, protoze toho bazanta neznam, to velmi zajima, jak to chutna. No uvidime, urcite dam vedet! Diky!
babkamt
bažanta som zatiaľ len piekla. Ešte som sa nestretla s tým, že do polievky sa pridáva víno. Rada by som ju ochutnala. Verím, že je výborná.
pusta
@mijaita , budem rada, ak mi dáš vedieť. len ti chcem dať do pozornosti, že hovädzí vývar z hovädzieho mäsa bude určite silnejší, hovädzí vývar z kostí je zase jemnejší. je na tebe, čo z toho zvolíš a ako sa rozhodneš.
v každom prípade ma to poteší.
pusta
Milá@babkamt , ja som sa s tým, že sa do polievky dáva víno, tiež stretla po prvýkrát, vyskúšala som podľa pôvodného receptu, a neľutujem, je to senzačné.
inak som prekvapená, že som na vareche recept na polievku z bažanta nenašla, že ju pozná alebo robí len málo ľudí, lebo je to veľká dobrota.
vidíš, na rozdiel od teba, zatiaľ som ešte bažanta nepiekla, ale už som ochutnala a tiež je to pochúťka. určite upečiem, dobrý receptík mám.
polievku z bažanta som varila už viackrát, ale takúto po prvýkrát.
však vyskúšaj, ak máš možnosť dostať sa k bažantovi, je to delikatessa.
verím, že by si rada ochutnala a že ty aj vyskúšaš.
dakujem.
lakey
Ta polevečka vyzerá ako naša bez chardonnay. 5 b.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia