Foto: frezia68
Mnohí z nás majú kyslú kapustu radi na rôzny spôsob.Táto polievka je sýta a stačí k nej chlebík a ďaľšie jedlo mi k obedu Zobraziť celý popisMnohí z nás majú kyslú kapustu radi na rôzny spôsob.Táto polievka je sýta a stačí k nej chlebík a ďaľšie jedlo mi k obedu nechýba. Názov jedla som našla v časopise Dobré jedlo,no podobnú som robievala aj bez toho názvu.Ale povstaleckí kuruci asi vedeli čo je dobré...
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
5O dkg |
|
2-3 dkg sušené hríby |
|
2 ks |
|
2 ks - strúčik |
|
10 ks sušené bez kôstok |
|
30 dkg |
|
1 nožička |
|
(1 kelímok) |
|
sladká,aj štiplavá |
|
|
|
|
|
|
Postup
-
1
Pripravíme si domácu kapustu,nakrájame,ak je dlhá.Kto nemá domácu,pridá bobkový list,čierne korenie,rascu,zrniečka jalovca..
-
2
Sušené hríby namočíme do vody na 20 minút...
-
3
Kapustu zalejeme vodou,ak je veľmi kyslá,šťavu nedávame,ale premyjeme.V druhom hrnci na masti speními úhľadne nakrájanú cibuľku,pridáme na drobné kocky nakrájané mäso,pridáme na drobno nakrájaný cesnak,opečieme,nakoniec poprášime červenou paprikou sladkou,štiplavou a kto má rád,pridá aj čilli,ako ja.Kto má dobre ostré nože,je radosťou všetko krájať.Mne brat pri návšteve naostril tie otupené tak,že sa skoro všetko krája samo :-)
-
4
Asi po 1/2 hod. mäso preložíme ku kapuste a spolu varíme,pokiaľ kapusta,aj mäso nie sú mäkké.Pred dovarením nakrájame domácu klobásu na štvrťkolieska a pridáme do polievky aj so slivkami.
-
5
V kyslej smotane rozmiešame trocha múky,prilejeme do polievky a varíme asi 10 min.,potom ochutíme-trocha cukru,citrón,ešte trocha čilli a dobrú chuť! S domácim chlebíkom nemá chybu,ale ten budem piecť až zajtra,veď polievka zvýši...:-)
-
6
A tu je už upečený aj s celozrnnou múkou,ale ešte teplý.
Diskusia k receptu