Polievka kuruckých vojakov (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Mnohí z nás majú kyslú kapustu radi na rôzny spôsob.Táto polievka je sýta a stačí k nej
chlebík a ďaľšie jedlo mi k obedu nechýba. Názov jedla som našla v časopise Dobré jedlo,no
podobnú som robievala aj bez toho názvu.Ale povstaleckí kuruci asi vedeli čo je dobré...
4 porcie |
20 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Pripravíme si domácu kapustu,nakrájame,ak je dlhá.Kto nemá domácu,pridá bobkový list,čierne korenie,rascu,zrniečka jalovca..
- Sušené hríby namočíme do vody na 20 minút...
- Kapustu zalejeme vodou,ak je veľmi kyslá,šťavu nedávame,ale premyjeme.V druhom hrnci na masti speními úhľadne nakrájanú cibuľku,pridáme na drobné kocky nakrájané mäso,pridáme na drobno nakrájaný cesnak,opečieme,nakoniec poprášime červenou paprikou sladkou,štiplavou a kto má rád,pridá aj čilli,ako ja.Kto má dobre ostré nože,je radosťou všetko krájať.Mne brat pri návšteve naostril tie otupené tak,že sa skoro všetko krája samo :-)
- Asi po 1/2 hod. mäso preložíme ku kapuste a spolu varíme,pokiaľ kapusta,aj mäso nie sú mäkké.Pred dovarením nakrájame domácu klobásu na štvrťkolieska a pridáme do polievky aj so slivkami.
- V kyslej smotane rozmiešame trocha múky,prilejeme do polievky a varíme asi 10 min.,potom ochutíme-trocha cukru,citrón,ešte trocha čilli a dobrú chuť! S domácim chlebíkom nemá chybu,ale ten budem piecť až zajtra,veď polievka zvýši...:-)
- A tu je už upečený aj s celozrnnou múkou,ale ešte teplý.