Polievka kuruckých vojakov (fotorecept)

Autor receptu: frezia68

Mnohí z nás majú kyslú kapustu radi na rôzny spôsob.Táto polievka je sýta a stačí k nej chlebík a ďaľšie jedlo mi k obedu nechýba. Názov jedla som našla v časopise Dobré jedlo,no podobnú som robievala aj bez toho názvu.Ale povstaleckí kuruci asi vedeli čo je dobré...

4
porcie
20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si domácu kapustu,nakrájame,ak je dlhá.Kto nemá domácu,pridá bobkový list,čierne korenie,rascu,zrniečka jalovca..
  2. Sušené hríby namočíme do vody na 20 minút...
  3. Kapustu zalejeme vodou,ak je veľmi kyslá,šťavu nedávame,ale premyjeme.V druhom hrnci na masti speními úhľadne nakrájanú cibuľku,pridáme na drobné kocky nakrájané mäso,pridáme na drobno nakrájaný cesnak,opečieme,nakoniec poprášime červenou paprikou sladkou,štiplavou a kto má rád,pridá aj čilli,ako ja.Kto má dobre ostré nože,je radosťou všetko krájať.Mne brat pri návšteve naostril tie otupené tak,že sa skoro všetko krája samo :-)
  4. Asi po 1/2 hod. mäso preložíme ku kapuste a spolu varíme,pokiaľ kapusta,aj mäso nie sú mäkké.Pred dovarením nakrájame domácu klobásu na štvrťkolieska a pridáme do polievky aj so slivkami.
  5. V kyslej smotane rozmiešame trocha múky,prilejeme do polievky a varíme asi 10 min.,potom ochutíme-trocha cukru,citrón,ešte trocha čilli a dobrú chuť! S domácim chlebíkom nemá chybu,ale ten budem piecť až zajtra,veď polievka zvýši...:-)
  6. A tu je už upečený aj s celozrnnou múkou,ale ešte teplý.