Mangoldová polievka
Mangoldová polievka

Polévka z mangoldu, sypaná medvědím česnekem

mijaita - fotkamijaita, 21. mája 2018
Polévka z mangoldu, sypaná medvědím česnekem
Foto: mijaita

Rychlá, lahodná, jednoduchá

2
porcie
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

velká hrsť
 lístky
1/2 l
1 malý ks
kúsok
podľa chuti




Postup

  1. 1

    V kastrůlku jsem na másle opekla do voňavé, karamelové barvy, jemně nakrájenou cibuli (někdy použiju smaženou, kupovanou).

  2. 2

    K cibuli jsem přidala hromadu pokrájených listů mangoldu a zalila cca půl litrem vývaru.

  3. 3

    Chvíli jsem povařila, tyčákem rozmixovala, dochutila jen solí.

  4. 4

    V talíři posypala posekaným, medvědím česnekem a před jídlem sypala křupavýma kuličkama. Nebyl chleba :-) Radši mám opečené kousky na kousku másla.

Diskusia k receptu

dvorka
Zaujala má fotka s polievkou krásnej farby. Že mangoldová, hurá. Táto zelenina mi rastie na záhradke tak som si povedala že môže byť. No mám upozornenie. V postupe receptu chýba, čo s tým mangoldom :)
mijaita
@Haji me spis zajimalo, jak se stravujes, co jis, jestli vic varis podle receptu ulozenych? Ze jsem u tvych komentu nikde nezaznamenala, to jsem uvarila, to uvarim a pod. Jen tak, proste me to zajima, protoze tak hezky a mile vsechno a kazdeho pochvalis! :-) Ze jsi uvarila podle mych, jasne ze i to potesilo! Dekuji!
tiginko
ja milujem tieto zelené polievky, krása @mijaita . Že stačí tak málo? A ešte tak s kúskom poriadne voňavého syra, to je niekedy paráda
mijaita
@Tigonko mam rada podnetne komentare jako je tvuj. Ano, ja mam rada jidla jednoducha (pokud to nejsou asijska, arabska, ktera jsou korenim specificka), ktera si pak každý už "vytuní" podle sebe. Ty si dáš sýr, jiný někdo vegetu, chili, smetanu sladkou, kysanou..... I já si dávám mnohdy smetanu sladkou, nebo hrubý pepř, vločky chili nebo chili olej. Ten sýr není špatný nápad, rozhodně někdy do horké polévky zkusím strouhnout goudu. Mangold bude celé léto, tak na ni jistě jeste dojde. Díky! :-)
haji
@Mijaita (24.5.2018 22:20)
Celkem se vyhýbám do komentů psát, že recept ukládám do KK, bude na čekačce, vyzkouším - a pak to neudělám. Ukládám si recepty a když se chci "vytáhnout", nebo potřebuji oživení, změnu, tak zalovím v zásobách KK. A s radostí napíšu jak se mi recept podařil nebo nepodařil. Mrzí mě, že nemám foťoaparát. Je to k dobru receptu jak vkládaného, tak pro realizaci.
Ráda jím, ráda vařím, ráda peču - za svůj život už jsem toho navařila, napekla, jejda! Obě moje babičky i maminka mi předaly své zkušenosti, prošla jsem i nějaké kurzy. Sjíždím recepty nejen na Vareche, ale nahlédám ze zvědavosti i na jiné stránky. Mám doma plno kuchařek, takže recepty jsem zásobená přebohatě. Vařím ráda českou, moravskou i slovenskou klasiku, je pramálo věcí, které nejím a nebo jíst nemusím. Před deseti léty jsem byla na víc než rok vegetariánem, ale to si vybralo moje tělo. Nejmilejší moje jídlo je chlebík - ten si peču nejméně 1x týdně kváskový - a to díky pomoci a receptu kamarádek z Varechy, chvála jim a díky! Na další příčce jsou zapékané těstoviny, pak následuje plněné kuře s rýží, smažený květák. A sladké dobroty - perník, zákusky, cukroví. Hlavně si recepty užívám virtuálně. Tak jak někdo píše, že nemůže být pro ani proti, protože to neochutnal - u mě je představivost natolik vytrénovaná, že si chut receptu virtuálně navodím. Ráda vařím ze zeleniny, zpracovávám ovoce, bylinky - mám sušičku a dalo by se pokračovat. Vážím si každého receptu a komentuju naštěstí jenom některé. Bo jinak by mi @Redakcia mohla dát ban pro nemoc ducha. Přeji krásný den @Miaita a věř, že jsem člověk z masa a kostí, člověk reálný.
Tady je jediné foto k realizaci receptu /fotil brácha/:  varecha.pravda.sk/recepty/cokoladova-torta-pre-cokoholiko...

mijaita
@Haji jak je fajn si takto popsat! Potesilo me to a ano, uz jsi z masa a kosti, uz ano! Mame spolecne to, ze i ja recepty vsude mozne ctu, vcetne zahranicnich webu, ctu kucharky a uz mi huba hlasi, co mam uvarit, jakou to bude mit chut.
Vidis, me vubec nenapadlo ze az takhle moc peces, varis. O ulezeni do KK, to ne, to netreba psat, toho je tu prehrsel a to neni to dulezite. Ale hodne me prekvapi a potesi, kdyz nekdo vylovi z propadliste dejin nejaky muj recept. Ano, ja to delam take a take to delam rada, ze k tomu receptu pridam komentar i fotku.
Napis Jeziskovi o fotak :-)
1x haji
mijaita
@Tiginko (25.5.2018 00:11)

Ano, ano! Tuhle tvoji medvedi polivku jsem varila onehda a uz i nekolikra, vzdycky na jare po absolvovani najezdu na medvedi lupeni! Letos uz take byla! Jen tu gorgonzolu jsem nezkusila. Nejak k te kombinaci s kokosovym mlikem nemam duveru. Ale co nebylo a neni, muze nekdy byt, ze? Jsem vyrazne polivkova, proto tahle nikdy nemuze upadnout v zapomneni :-)
kuchticka
@haji , Miaita -------Ctu si vasi "konverzaci" a souhlasim vlastne s obema.
Miluji sladkosti - dortty, buchty a vse ostatni, jenze v poslednych letech vse sladke omezuji, staci mi, ze jim spoustu ovoce ktere ma cukru az, az.
Recepty z Varechy nepouzivam, vsude je nejaka mouka a jine skroboviny. nepotrebuji pribyvat na vaze. Snazim se zit zdrave a prirodne, bez chemikalii pestovane potraviny. Neco si pestuji sama, jenze v mem horskem pasmu se vsemu nedari, ale snazim se.

Preji obema pekny a slunecny den - vikend.
1x haji
mijaita
@Kuchticka (28.6.2018 05:43)

Kolik krasnych receptu, dietnich, vege i vegan tady je! A v kterych je skrob ci mouka, jednoduse. To tam nedam Naopak tu lovim rc rada. Narozdil od tebe, sladke nemusim :-)
Dekuji za mily komentar!