Okonomiyaki fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 17. mája 2016
Okonomiyaki (fotorecept)
Foto: mijaita

Okonomiyaki (お好み焼き) je japonská, velice jednoduchá vyšší placka z čerstvého zelí, dochucená až na povrchu omáčkami. Dělala jsem bez masa, ale Zobraziť celý popisOkonomiyaki (お好み焼き) je japonská, velice jednoduchá vyšší placka z čerstvého zelí, dochucená až na povrchu omáčkami. Dělala jsem bez masa, ale skvělá je i se slaninou.

Suroviny

100 g
100 g
2 ks
špetka
1 ČL (rýžové víno)
5 natí ks
4 PL
Okonomiyaki omáčka:
1 PL
1 PL
1/2 PL
Pikantná majonéza:
1 PL
1/2 ČL (jablčný)
1/2 strúčik
pár kapek




Postup

  1. 1

    Zelí a mouku jsem odvážila, dala do mísy, přidala rozšlehaná vajíčka, saké, sůl a nasekanou cibulkovou nať. Směs jsem naředila vodou lehce, aby bylo těsto řidší. Třeba jako na lívance.

    Okonomiyaki (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na pánvi jsem rozehřála olej na smažení (používám rýžový nebo řepkový) a utvořila jednu vyšší placku a na středním plameni opékala.

    Okonomiyaki (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Než se placka opekla, udělala jsem dvě omáčky. Omáčka okonomiyaki, podle které se placka jmenuje, je jenom z kečupu, worcestru a sojovky.

    Okonomiyaki (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pikantní majonézu uděláme smícháním majonézy, rýžového, tmavého octa a česneku a podle chuti chili.

  5. 5

    Placku obrátíme a upečeme i z druhé strany

    Okonomiyaki (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Přesuneme na talíř a ještě horkou pomažeme střídavě oběma omáčkami.

    Okonomiyaki (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotová placka z uvedeného množství surovin je pro jednoho, max dva ochutnávače. Neuklízejte nic, budete okamžitě dělat další !

  8. 8

    Komu by chybělo maso tak dřív než placku otočí, vmačká do těsta nakrájenou slaninu. Ta se po otočení krásně opeče.

    Okonomiyaki (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

tiginko
fíha, jedno tvoje dielko vyskúšam a už je tu ďalšie. OK, výzvu prijímam :-)
dosa
tak toto musim spravit... skvele 5*
mijaita
@Slavka krasna videa, hodi se do komenetařů, díky! Fakt je, že link od @Haji vlastně ještě všechno upřesňuje. Dík za něj!
Tak jako každé jídlo, jsou i okonomiyaki připravované v různých obměnách. V každém případě jsou ale z mouky a čerstvého zelí. Můj recept je myslím vhodný pro domácí přípravu jen na pánvi. A jsou brzo hotové. Dělám je ráda a stejně ráda je i jím. Budu se těšit, až je někdo ochutná.
katka78
Keď som uvidela toto jedlo, hneď som vedela, čo urobím s polovicou kelu, čo mi zostal od včera. Snáď to nie je veľký prešľap, zameniť kapustu za kel. Musím povedať, že tá omáčka moju dôveru už od začiatku nemala a keď som ju samostatne ochutnala, ani sa to nezmenilo. Ale keď som okoštovala už komplet jedlo, bola som veľmi prekvapená, všetko to dokopy výborne ladí a chutí! Musím uznať, že tento japonský langoš je veľmi dobrý (aj veľmi sýty). Ešte mi zostalo na dve placky (robila som z 300g kelu), zajtra bude k raňajkám. Veľmi pekne ti @mijaita ďakujem za recept, bude aj nabudúce (už z kapusty). Posielam pozdrav do Prahy :-)


mijaita
@katka urcite bych to z kelu (kapusty) nedelala, ani chut si predstavit neumim s tema omackama, ale pokud te to neodradilo od dalsi, te orig varianty, jen dobře. Bude jina, uvidíš. Ty omáčky mne chutnaj i samotny. Ale tu majonozevou delam z poloviny majonezy a trochu naředím vodou. Jsem ráda, že už se našla první "vlaštovka" která neodolala ! Doufam, ze pribydou i dalsí. Hezka fotka, jsi skvela, dííík!
klukodvody
Nepochybně zajímavý recept a asi i dobrý, ale od Vás bych čekal přesné dodržení. Na tom videu je to úplně o něčem jiném. To není kritika, ten recept je pěkný, ale vždy dbáte na tom jak se co dělá a jaké suroviny použít. Ale přes to jsem si recept uložil.
klukodvody
Ale opět to berete jako kritiku, ale ona to není. Jen že vím, že máte smysl pro detail a já naprosto uznávám, že se to může dělat i jinak, ale to je o toleranci.
Na odkaz jsem nemusel použít překladač. Jen na okraj. Normálně to nikde neříkám a necítím tu potřebu, kromě němčiny, ruštiny a italštiny docela slušně ovládám angličtinu a svůj druhý jazyk slovenštinu. A ještě jednou Vás ujišťuji, že jsem dalek toho abych Vás kritizoval. Prostě to nedělám. Každý dělá to co umí a jak si myslí, že je to dobře.
mijaita
@klukodvody ne vzdy je psane slovo chapano jak je mysleno, jak je patrne z nasi komunikace. Ja jsem to vubec nebrala jako kritiku, ale spis jako vyzvu k diskuzi. Smysl pro detail? To asi v nekterych pripadech mam. I proto jsem to nebrala jako kritiku ale jako namet k diskuzi která může být v mnoha pripadech i zajimava a podnetna. Viz vas komentar . Já se ani kritice nebranim, kdyz je podlozena rozumnymi argumenty.
Tak jsem rada, ze vsecko je uvedeno uz na pravou miru a vzhuru do placek :-)
haji
@Slavka2012 (18.5.2016 13:00)
Díky za videa, sice mi to "dalo", bo můj noťas už je svéhlavý a seká se mi i bez videa a s ním ještě líp. Těch videí okonomiyaki je tam víc. Zkoušela jsem u drého videa po dokončení kliknout na jedno asi 11 minutové, kde je jiný druh /vše v jednom/ - tedy neoddělené vrstvy. Paráda! Práce rukou majstrov kuchárov je nepřekonatelná podívaná. Jen mě mrzí, že video nepřenáší vůni ani chuť.
haji
@Katka78 (18.5.2016 18:57)
Kati, krásná práce!! A je mi "volno" že jsi použila kel /po česky kapustu/ místo kapusty /po česky zelí/. Oh, tam jsme tedy v názvech dost rozdílní. Pro pobavení, u nás /jihovýchod Moravy/ se /česky/ kapustě skutečně říká /moravsky/ kel!! No a to jsme pomalu tam, kde s trnakmi, haha Naštěstí zelí je zelí - tedy po slovensky kapusta. Uf. Ale neva, prostě u mě jsi, Kati, perla! Krásné foto a jistě chutnalo, bo okonomiyaki je výzva. Dokážu si představit, že u tohoto receptu by se Japnec držel za hlavu. A to jsme zase u bryndzy, halušek bez halušek a pdobně. Je mi to fuk, doslova momofuk. Jsou to variace, permutace a jiné útvary na dané téma. Pro mě je důležité - dobře znát základ, ze kterého autentický recept vychází. A pak následují variace a mé variace. Krásné tvoření, přátelé!!
zuzanka1367
Niektoré recepty prečítam a viem, že to mi bude chutiť, tak to bolo aj s týmto receptom, len som čakala na kúpu letnej kapusty. A už to prišlo milá @mijaita , odskúšané, je to riadna dobrota, smažila som na prepustenom masle, kečup chilli a do druhej omáčky tiež bez obmedzenia :) Ďakujem pekne za recept, preventívne som si ho uložila aj na Vareche, aj na Pinterest, lebo teraz bude kapusty dostatok ešte si ich radi spravíme. Mimochodom dnes ešte u Teba nekončím :)


haji
@Zuzanka1367 (20.5.2016 13:05)
Vypadá to krásně a povedlo se bezvadně. Já si také přinesla ranné zelí, bo z toho to půjde bezva, není tak tuhé a má menší žebra. Holandské zelí je nám vnucované i v semenech. Kšeft je kšeft. Ale kdo má jíst vlnitý plech. Krásný den, Zuzi!
mijaita
@zuzanka lezu do houští před tvoji krásnou fotkou! Já placku dělala z menší dávky a pro dva, tak jsem ji neměla tak vysokou a na foceni taky nebylo moc času, o to víc mě těší, že sis dala tu práci ty! Určitě nalákáš ty, kteří ještě váhají. Dělala jsem je teď kamarádce, ta už je také nastartovaná ! Ono se to nezdá ale je topravdu děsně dobré! Tak ještě jednou díky za komentář!
@Zuzanka tak se můžu těšit na další fotku!? :-)
kecemis
@mijaita takze som tiez vyskusal a bolo mi povedane preco tak malo. A to som robil s dvojnasobneho mnozstva. Dakujem
julica
Fantastický nápad toto, ďakujem za podnet. Chutilo to experimentátorovi, večnému zástancovi klasiky aj mne, čo sladkú kapustu v tepelnej úprave neobľubujem. Fantázia, stálica kuchyne hneď od prvého testovania!
katka78
@Mijaita (18.5.2016 19:36) Tie omáčky to nič, to je môj problém. Kečup, ani worchester nemusím, jedine sójovku, aj to minimálne, tak preto :-) Tento týždeň skúsim s kapustou, už je doma :-)
mijaita
@katka zaklad je ta placka. Bez tech omacek je uplne jina, ale to nevadi, i ty si ji treba dochutis tak, ze budes nadsena. Prijde mi to bez tech omacek jako jine jidlo. A co, napis pak jak jsi to vymyslela, treba zajimava inspirace nejen pro me!
mijaita
@katka zaklad je ta placka. Bez tech omacek je uplne jina, ale to nevadi, i ty si ji treba dochutis tak, ze budes nadsena. Prijde mi to bez tech omacek jako jine jidlo. A co, napis pak jak jsi to vymyslela, treba zajimava inspirace nejen pro me!
katka78
@Haji (20.5.2016 09:16) Milá Haji, až teraz som si všimla komentár, čo si mi sem písala, prepáč. Ja na varechu chodím pomenej, nejako mi ušiel. Že kel je v Čechách kapusta a kapusta zelí viem, ale že na Morave máte ešte aj kel kel, tak to už by sa v tom jeden stratil :-) Ale vieš čo, veľmi si ma pobavila! Nahlas som sa smiala.. lebo, že "Je mi to fuk, doslova momofuk".. no nesmej sa :-) Maj krásny večer, deň, týždeň.. :-)
1x haji
katka78
Hlásim, že repete s kapustou vynikajúce! Trošku iné ako s kelom, ale oboje veľmi fajn :-) Omáčky som nechala podľa teba, aj keď samostatne by som tú kečup-worchester-sójovka nedala, spolu s plackou a cesnakovou omáčkou je to chutné. Aj bezlepková verzia s pohánkovou múkou pre kamarátku mala úspech. Ešte raz ďakujem za recept! :-)


mijaita
@Katka stava se z tebe plackovy zavislak ? No ze me uz je. Placku mas prepychovou. S tema omackama a vubec s korenim, oni to umi tak zkombinovat, ze z vysledne chuti mnohdy ani nepoznas, z ceho to je. Mnohokrat jsem se s tim setkala. O to vic me tesi, zes to vyzkousela a ke stejnemu zaveru dosla. Krasna fotka, díky !!! :-)
haji
Dnes jsem zkusila a je to moc dobré. Tak trochu jsem improvizovala, s dobrým výsledkem. Příště také půjdu do ostřejších chutí. Chyběl mi česnek, to musím napravit. Budu zkoušet. Díky za fajn receptík!
popoluska340
Musim pochvalit tento receptik,je vyborny.Tie omacky som si nevedela predstavit,ako budu chutit,a nesklamali.To jednoducho patri spolu.Ponatierala som to tymi omackami,a oni sa chute prepojili.Nevyzera to moc esteticky,ale chutovo vyborne.Posielam bodik,a urcite budem robievat moc casto.


mijaita
@popoluska nejen ze jsi mi udelala radost ze jsi vylovila muj recept, ale ze ti placka s omackama chutnala. Take rada zkousim co se mi tak uplne nezda a pak jsem sama prekvapena, jak jsem se mylila. Navic jsi mi recept pripomnela, dlouho jsem nedelala a zrovna se mi to bude hodit, takze diky i ja tobe :-) A za fotku taky!
mijaita
Pro hosty peču placičky malé, mažou si omáčkama sami. Dnes jich bylo hodně a nezbyla žádná. Mám tenhle recept ráda. Konečně jako snad všechno kde je kapusta :-)


1x radost
2010
Dnes som robil, tento recept co je tu pridany je Osaka style. Isiel som na rady, zopar trikov od japoncov...
Robi sa to na horucej plani nevypraza, da sa to spravit na pekaci bez oleja, co sa nelepi, prazi sa na pomerne slabom plameni tak 5 - 6 minut kazda strana, ale co mi bolo povedane treba to zakryt aby sa kapusta dusila, ked sa da na prvu stanu tak sa moc nestlaca aby tento lievanec nebol moc tuhy. Ja som dal na vrchnu stranu platky slaniny a otocil a az teraz popritlacal ako mi radili dobodal aby sa uvolnila para.
Sorry s dekoraciou som sa moc nebabral robil som ich viac , aspon ze som este mal japonsku Kewpie majonezu.



mijaita
@2010 (16.4.2020 16:32)

Diky ti za super komentar!! Ja jsem videla i v tv, ze to delali tak jako ja, ale na velikem talu a jeste to sypali syrem. Variaci je jiste vic. Tvoje se mi libi. To nekdy udelam, zkusim tu troubu, ale na oleji jsou moc dobre. Zrovna jsem je delala o vikendu pro lidi z Moravy z venkova a chutnaly!!! Jen se po nich zaprasilo. Cerny ocet ryzovy mi ubyva rychlosti metelescu blesku :-) Pouzivam i na cerna vejce a jeste do ruznych salatu. Do majonezoveho dipu na placky je bezkonkurecni!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia