Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch

mambiasas - bez fotkymambiasas, 14. novembra 2020
Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch
Foto: mambiasas

Už dlho sme s mamkou rozmýšľali, ako urobiť našu tradičnú dedinskú polninu (plnku) tak, aby sme nemuseli použiť mikroténový sáčok alebo potravinársku fóliu. Mamkin skvelý nápad sa uchytil a my si teraz v nedeľu k slepačej polievke kuchtíme našu chutnú dedinskú polninu v hrnčekoch. :)

4
porcie
5 minút
príprava
30-40 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
4 PL
2 PL
cca 2-3 ČL (čerstvá alebo sušená)
1/2 ČL
1/2 ČL
podľa chuti
1/2 ČL
6 PL
 na vymastenie hrnčekov
 na vysypanie hrnčekov

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    V miske vidličkou rozšľaháme 4 vajíčka, ktoré dochutíme 1/2 ČL vegety, 1/2 ČL sladkej papriky, mletým čiernym korením podľa chuti a 1/2 ČL soli.

  2. 2

    Následne pridáme cca 2-3 ČL čerstvej alebo sušenej petržlenovej vňate a zamiešame spoločne s 4 PL strúhanky a 2 PL hladkej špaldovej múky. Kto chce, môže si do zmesi nasekať aj kuraciu pečienku a cibuľku nadrobno.

  3. 3

    Nakoniec pridáme 6 PL nedeľňajšieho vývaru, aby bola zmes polohustá. Ak je veľmi hustá, pridáme ešte opatrne vývar, no ak treba zahustiť, tak už len strúhankou.

  4. 4

    2 dcl hrnčeky vymažeme s maslom a vysypeme múkou. Hrnčeky plníme do 3/4, protože pri varení plnka zväčší svoj objem.

  5. 5

    Do hrnca dáme vodu tak, aby siahala do polovice hnčekov. Zakryjeme pokrievkou a varíme cca 30-40 minút. Pri varení má voda mierne pobublávať. Pichnutím špajdle do plnky zistíme, či je už uvarená.

    Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch - obrázok 5
  6. 6

    Po vybratí hrnčekov z hrnca, ich necháme odpočinúť 5-10 minút. Potom by sa mala plnka dať pekne vyklopiť. Kto má plnku rád šťavnatejšiu, môže ju dať ešte do vývaru (ten sa už nemusí variť, môže byť vypnutý, aby vývar ostal číry), aby sa ním nasiakla. Naopak, kto má rád suchšiu plnku, už ju do vývaru nemusí dať, len nakrája a podáva napríklad k mäsu z nedeľňajšieho vývaru a k zemiakom. Dobrú chuť! :)

    Plnka (polnina) uvarená v hrnčekoch - obrázok 6

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Také čosi som ešte nejedla, ani o tom nepočula. Podáva sa to aj do vývarovej polievky, ako taká závarka? Vyskúšam tak zo dvoch vajíčok, zda sa mi, že to bude dobré:-)) .
(..výraz polnina používala aj moja svokra, ale tú pripravovala - piekla iba na Veľkú noc...)