Plnený baklažán
Plnený baklažán

Plnený baklažán fotorecept

alex37 - fotkaalex37, 11. júla 2018
Plnený baklažán (fotorecept)
Foto: alex37

Baklažán naplnený zapečený v rúre, svieže letné jedlo podávané jednoducho s chlebom, prípadne varenými zemiakmi.

4
porcie
60 minút
príprava
30-45 minút
na 190 °C

Suroviny

4 ks
6 ks
6 strúčikov
1-2 ks
6 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Baklažány ošúpeme na striedavo a opražíme na panvici na oleji.

  2. 2

    Kým sa baklažány pečú, pripravíme si všetky suroviny, cibuľu nakrájanú na mesiačiky, cesnak na plátky, papriku na drobno a ošúpané rajčiny tiež nakrájame na drobno.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Opečené baklažány vysušíme na papierovej utierke.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si zmes, postupne pražíme na oleji, najprv cibuľku, pridáme papriku, o chvíľu cesnak, rajčiny a posekanú petržlenovú vňať, osolíme, okoreníme a dusíme /niečo ako lečo/.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Baklažány roztvoríme a naplníme zeleninovou zmesou. Navrch dáme nakrájanú fetu. Pekne sa zapečie.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmes čo mi zostala skončila tiež na pekáči, trocha som ju rozriedila rajčinovým pretlakom, a dala som zapiecť na 190 °C cca 30 min.

    Plnený baklažán (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

flufi
nie je ten baklažán horký keď horčinu neodstraňujete?
happybunny
baklažány treba nasoliť pred oprážaním, síce tie čo dnes dostávame v obchodoch nie sú prirodzene veľmi horké, ale hlavne kvôli tomu soľ, lebo bez nasolenia do seba baklažán nasaje olej ako špongia.
afataga
Dalsi dobry rcp. od teba, musi to byt dobre, aspon si myslim.
Dala som ti foto k tej kure na pretlaku, neviem, ci si postrehla, je to neskutocne vyborne.
Snad raz skusim aj toto.
afataga
@Happybunny (11.7.2018 16:52)

Vobec ich netreba solit, urcite nasaje menej opekany takto vcelku, ako keby bol na platky.
alex37
@Flufi (11.7.2018 15:49)

horké bývajú veľké a staré baklažány, toto boli maličké a mladučké baklažániky :-) tie väčšie zvyknem aj ja posoliť na papierovom obrúsku vysušiť.
alex37
@Happybunny (11.7.2018 16:52)

vyskúšam to nasolenie nabudúce, ale nebolo to strašné s tým olejom.
alex37
@Afataga (11.7.2018 19:35)

ďakujem, určite ti bude chutiť a idem pozrieť fotku pri recepte na kura :-) Už dávno som ho nerobila.Pekný deň.
drajan
Dobrý recept! Aj ja robievam baklažány rada, na rôzne spôsoby... plním kadečím, len ich vopred neopekám na panvici a pre istotu nechávam chvíľu "vypotiť" pred prípravou. Milujem aj takú jednoduchú úpravu baklažánu, prekrojím na polovice, rozkrájam pozdĺžne tak, aby spodok zostal neporušený. Do zárezov napchám nahusto na hrubšie plátky nakrájaný cesnak. Polejem oliv. olejom, nejaké korenie, trochu soli a pečiem... s chlebom "bašta". Pred dokončením sa môžu posypať syrom, podľa chuti... Skúsim aj takúto úpravu... mňam. Dík za inšpiráciu.
happybunny
veď nevravím, že sa na to zomiera, len keď máme možnosť tak je lepšie sa oleju vyhýbať :D :) nemyslela som to v zlom
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Zapečený baklažán - mňáááám to bolo. Plnka do baklažánu : červená paprika, zelená paprika, vnútro pečeného baklažánu, pečený cesnak. Ochutené čiernym korením, mletým kardamomom, oreganom. Hotové bohato posypané parmezánom. K tomu pečené zemiaky, ja by som mohla aj bez zemiakov.
To je vlákniny v nás


1x haji
haji
Pěkný letní receptík, chutný, jednoduchý, hned bych dala testovací vzoreček.
denyany
Fajn recept, baklažán u nás frčí. Nikdy ho pre tepelnou úpravou nedávam tzv. vypotiť a nebol horký ani väčší, ani ten malý.
alex37
Ďakujem všetkým za pristavenie. Baklažán sa bez oleja dá upiecť, asi takto : taktiež ošúpaný na striedavo na papiery na pečenie pokvapkaný olivovým olejom na 180-190°C cca 40min., proste do zmäknutia. /robila som to už aj takto/