Plnené zlepované šišky s lekvárom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 10. februára 2018
Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept)
Foto: ancicka

Tieto šišky sú mäkulinké a chutia priam božsky. Jednoduchý recept, ktorý keď vyskúšate, tak si ho obľúbite.

30
porcií
30 minút
príprava

Suroviny

500 g
250 ml
40 g
1 ks
1 ks
3 ks
1 kocka (čerstvé)
1 ČL
4 PL
4 PL (um)
1 ks
 (na vysmážanie)




Postup

  1. 1

    Do misky si dáme mlieko vajce, žĺtky, cukre, droždie, olej, rum a citronovú kôru a zašľaháme.

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom pridáme múku a necháme dobre v kuchynskom robote vymiesiť. (Keď to robíme ručne, tak rukou to tiež dobre vymiesime).

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po vymiesení cesto z misky vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rozvaľkáme a vykrajujeme z neho pomúčeným pohárikom alebo kovovým kolieskom rovnaké šišky, kto má aké veľké rád. Na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé koliesko.

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Okraje prstami pritlačíme a kolieskom znovu vykrojíme koliesko, čím šišku vlastne zlepíme. Prebytočné cesto dáme bokom. Prebytočné cesto znovu prepracujeme a necháme podkysnúť na ďalšie spracovanie. Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dajte ho preto radšej viac, aby sa v oleji kúpali. Kúskom cesta vyskúšame, aký horúci je olej. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vovnútri surové.

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Odkladáme ich na papierové obrúsky odkvapkať od prebytočného tuku. A tieto šišky pocukrujeme.

    Plnené zlepované šišky s lekvárom (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

bubaya
@ancicka z tvojej ruky aj med sladký, ako sa hovorí. Dnes o 17.00 som podľa tvojho receptu urobila šišky - neplnené, my máme radi s malinovou penou alebo s tvarohom, tak neplním. Vynikajúce, ľahké, nadýchané, s cestom sa dobre robilo, krásne sa vyvaľkalo, nelepilo sa, šišky kysli ako divé Akurát cukru na posypanie sme mali málo, tak boli len také poprášené. Ale zaprášilo sa za nimi. Ukladám do KK a už len podľa tvojho receptu budem robiť.
@Haji ty budeš určite poznať rozprávku o koblížkovi, ako ho babička z poslednej múky urobila, v rendlíku vypražila.....a ďalej neviem, čo bolo.
marienka44
Výborný recept, vyskúšam. Fašiangy už končia.
Niekde som čítala, že do oleja na vysmážanie treba dať kúsok očistenej mrkvy, aby sa neprepaľoval.

Netreba urobiť kvások? Počas kysnutia na doske zvyknem šišky aj otočiť na druhú stranu a tou pôvodnou hore vkladám do oleja dole.
marienka44
Ešte som sa zabudla opýtať, ako je to s prikrývaním panvice. Počas vysmážania prvej strany netreba panvicu prikryť?
frezia68
@Ancicka :Veľmi lákavé,musím pochváliť,aj keď nebudem piecť,lebo s bezlepkovými nemám dobré skúsenosti a taký pyšný opasok nedosiahnem.A ako som ja rada piekla všetko kysnuté.Ale lepok nedovolí,čo už?
ancicka
@Bubaya (10.2.2018 23:02)

Teším sa ,že si spokojna.
@Haji ,@Frezia68 ,vdaka za koment.
@Marienka44 , ja radšej dám surový zemiak.Zemiak obsahuje škorob a ten zabraňuje spáleniu.Neviem či mrkva obsahuje škob ,neskúšala som.
@Marienka44 ,Jedna finta pri vypražaní šišiek je tá,že ked sa šišky vkladajú do oleja vrchnou stranou je tá,že ked vykrojené šišky trocha vrchom obsnú,tak olej neviaká do cesta.Vsiakovania oleja zabraňuje aj rum v ceste.
Pozdravujem!
používateľ nemá avatar
123
123
tvoje minišišky v bezlepkovej verzii sa podarili, chutili, droždie mám, tak vyskúšam aj tento recept... páči sa mi, že je to bez dlhého kysnutia , výsledok dám vedieť ...
marienka44
Ďakujem za recept, vydarili sa. Ja som robila s dierkou, do oleja sa musí vložiť s dierkou dole, lebo ináč by zanikla počas pecenia. Vychytávka z You tube: hotové som vykladala na pečiaci plech, ktorý som vystlala s kuch. obrúskami. Čo sa nemestilo, dala som na tanier. Ale tam sú uložené na sebe a nedotýkajú sa papiera. Tem odsáva prebytočný tuk.
Urobila som malú zmenu, do cesta som dala 1 PL 16%-nej kyslej smotany. Inak podľa Teba. Bolo ich spolu 28 ks a 1 vrkoč z okrojkov.