Plnené zlepované šišky s lekvárom fotorecept
Foto: ancicka
Tieto šišky sú mäkulinké a chutia priam božsky. Jednoduchý recept, ktorý keď vyskúšate, tak si ho obľúbite.
porcií
príprava
Suroviny
500 g |
|
250 ml |
|
40 g |
|
1 ks |
|
1 ks |
|
3 ks |
|
1 kocka (čerstvé) |
|
1 ČL |
|
4 PL |
|
4 PL (um) |
|
1 ks |
|
(na vysmážanie) |
|
Postup
-
1
Do misky si dáme mlieko vajce, žĺtky, cukre, droždie, olej, rum a citronovú kôru a zašľaháme.
-
2
Potom pridáme múku a necháme dobre v kuchynskom robote vymiesiť. (Keď to robíme ručne, tak rukou to tiež dobre vymiesime).
-
3
Po vymiesení cesto z misky vyklopíme na pomúčenú dosku a necháme chvíľku oddýchnuť.
-
4
Rozvaľkáme a vykrajujeme z neho pomúčeným pohárikom alebo kovovým kolieskom rovnaké šišky, kto má aké veľké rád. Na každé koliesko cesta dáme lyžičku hustého džemu a položíme druhé koliesko.
-
5
Okraje prstami pritlačíme a kolieskom znovu vykrojíme koliesko, čím šišku vlastne zlepíme. Prebytočné cesto dáme bokom. Prebytočné cesto znovu prepracujeme a necháme podkysnúť na ďalšie spracovanie. Pripravené šišky zakryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste podkysnúť.
-
6
V hlbšej panvici stredne rozpálime olej. Šišky musia v oleji plávať, dajte ho preto radšej viac, aby sa v oleji kúpali. Kúskom cesta vyskúšame, aký horúci je olej. Z oboch strán šišky vypražíme tak, že ich kladieme do oleja vrchnou stranou. Keď sú šišky z jednej strany upečené, otočíme ich z druhej strany. Opatrne, aby sme sa nepopálili, ale dbáme na to, aby neboli vovnútri surové.
-
7
Odkladáme ich na papierové obrúsky odkvapkať od prebytočného tuku. A tieto šišky pocukrujeme.
@Haji ty budeš určite poznať rozprávku o koblížkovi, ako ho babička z poslednej múky urobila, v rendlíku vypražila.....a ďalej neviem, čo bolo.
Ajaj, poznám, ale už je to drahně let, co jsem ji četla. Nedopadl dobře, chudák koblížek : zena.aktualne.cz/koblizek/r~i:wiki:4130/...
Kmotra liška byla chytrá, mlsná, rychlá a nezaváhala. Přiznám se, že bych nebyla jiná, hmmm Hlavně že tebe se vydarily.
Niekde som čítala, že do oleja na vysmážanie treba dať kúsok očistenej mrkvy, aby sa neprepaľoval.
Netreba urobiť kvások? Počas kysnutia na doske zvyknem šišky aj otočiť na druhú stranu a tou pôvodnou hore vkladám do oleja dole.
Teším sa ,že si spokojna.
@Haji ,@Frezia68 ,vdaka za koment.
@Marienka44 , ja radšej dám surový zemiak.Zemiak obsahuje škorob a ten zabraňuje spáleniu.Neviem či mrkva obsahuje škob ,neskúšala som.
@Marienka44 ,Jedna finta pri vypražaní šišiek je tá,že ked sa šišky vkladajú do oleja vrchnou stranou je tá,že ked vykrojené šišky trocha vrchom obsnú,tak olej neviaká do cesta.Vsiakovania oleja zabraňuje aj rum v ceste.
Pozdravujem!
Urobila som malú zmenu, do cesta som dala 1 PL 16%-nej kyslej smotany. Inak podľa Teba. Bolo ich spolu 28 ks a 1 vrkoč z okrojkov.
varecha.pravda.sk/recepty/priprava-cesta-na-sisky-s-opask...
Pekne sa ti podarili,dakujem za vyskušanie.