Foto: ancicka
Toto cesto je jemné,husté a šišky sú nadýchané .
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
600 g |
|
400 g |
|
2 ks |
|
2 ks |
|
4 PL |
|
2 čl |
|
2 ks |
|
1/2 ks |
|
1 dl |
|
1/2 dl |
|
1 kocka |
|
1/2 l |
|
6 - 7 dl (na vysmážanie) |
|
Postup
-
1
V 1 dl mlieka a 1 lyžice cukru rozmrvím droždie a nechám ho napučať./Chcem podotknúť,že všetky suroviny by mali byť izbovej teploty,takže ak nie sú,takže si ich ohrejem./
-
2
Pripravím si suroviny,vajcia rozbijem do misky s cukrami,
-
3
Do muky zamiešam kypriaci prášok.
-
4
vajcia s cukrami vyšľahám a pridám do múky,trocha zamiešam,
-
5
pridám rum,
-
6
olej,
-
7
droždie,
-
8
mlieko a všetko zmiešam.
-
9
Potom rukou aspoň 5 min. miesím.Cesto by malo byť hustejšie.
-
10
Vymiesené cesto nechám vykysnúť./Ak chcem urýchliť kysnutie,vložím misku do mikrovlnky a zapnem na 1 minutu a nechám v mikrovlnke kysnúť.Alebo rúru zapnem na 30 °C a vložím do rúry kysnúť./
-
11
Cesto krásne nakysne.
-
12
Vykysnuté cesto vyložím na dosku a rozvaľkám na 1,5 cm a vykrajujem kolieska.
-
13
Nechám podkysnúť,asi 5 min,
-
14
po 5 min ich pootáčam a nechám ešte 5 min kysnúť.Medzi tým si dám zohriať olej.
-
15
Olej by nemal byť veľmi rozpálený.Na vysmažanie potrebujem misku s pokrievkou.Cesto uložím do oleja a znížim troška teplotu
-
16
a misku zakryjem vrchnakom na 2-3 min.
-
17
Po 3 minútach pokrievku odstraním a poobraciam šišky a už nezakryvam vrchnákom.Pečiem na druhej strane ešte 3 minútky.
-
18
Povyberám na papierovú utierku.
-
19
Šišky sú pekné upečené do zlatistá,nadýchané,
-
20
aj vo vnútri pekne upečené a husté.
-
21
Olej po dopečení nieje prepálený a dá sa použiť ešte.
-
22
Hotové pocukrujem a podľa chuťí si ochutím lekvárom,alebo čokoládou.
-
23
Dobrú chuť!
Nehodno to hodnotiť. ---UPRAVENE REDAKCIOU---
@lus ,@frezia ,@jozka ,@viera ,dakujem za komenty.
@safran ,máš TS.
@stancy ,@brambora ,dakujem.
@smejkad ,na druhý deň sú fajné mäkké,no na tretí už neostanú.
A Varechaci a uzivatelia by si zasluzili osobitnu rubriku na taketo Overene Ma(j)ster Recepty! ,,,pretoze toto je taka klasika, ktoru kazdy rad a nie kazdy vie.. nie kazdy ma moznost sa to od niekoho naucit...a keby klikol na Varechu a bola taka rubrika a v nej tento recept tak to najde hned !
Safran1,prepac,ze som sa ta najprv neopytala s cim mam sisky jest,sorry, nabuduce to urobim,aby si sa nemusel vzrusovat.
PS: Dúfam, že si mala okná aj dvere pri kysnutí cesta zatvorené, bo tak nádherne nakyslo, že vyzerá, že sa chystá už už z misy ujsť ;)
Jasných 5* Tvojej práci :)
@marcel prosím,aký je stroj na vstrekovanie?
@marijana ,ja to tak robím,jak píšem v bode 15,že nesmie byť olej veľmi rozpalený.ja si vždy na začiatok hodim do oleja malý kúsok a ked sa spení a vyplava na povrch oleja vtedy dávam šišky do oleja.Treba aj trochu počas pečenia regulovať teplotu.
Dnes som v tom istom olejoi robila šišky zo zemiakového cesta a nieje prepálený.
Rum ktorý davam do cesta tak zabraňuje vsiakovaniu oleja a taktiež mám pocit,že aj zabraňuje prepaľovaniu.
@viera1 ,ja pri vysmažaní rezňov dávam do masti na kolieska nakrajaný surový zemiak,/už som aj písala pri jednom mojom rcp./Zemiak je lepší pri vypražaní,lebo naň sa nalepí aj struhanka,ktorá sa z rezňa oddelí a masť sa neprepalí.vždy ked vkladám nové,tak isto aj zemiak.
www.zeleziarstvoplus.sk/panvica-el.-obdlznik-wave?id=5207&I...
tá je výborná,vysoká 8cm,udržiava teplotu (na šišky potrebuješ 180-190°C) a nepotrebuješ to sledovať,termostat udržiava potrebnú teplotu.
Vydarili sa na pohľad naozaj krásne!
@havino ,si milá...
@katka ,sú aj deravé,tie čo nakýsnu a ták ich sáš piecť hned.
@mataliptak ,som rad,že chutili a si spokojná.
@smejkad.hlavn á vec,že boli chutné,časom si najdeš fintu ako na ne,
5*
aby sa mi olej neprepaľoval tak som vykysnuté cesto dala na olejom potretú silikónovú podložku, roztlačila som ho naolejovanými rukami, lebo silikónový valček som dala dcére a dreveným to veľmi nešlo, povykrajované som ukladala na plastovú tácku tiež jemne natretú olejom, mám odskúšané na lángošoch a olej zostal čistý, vyprážala som na panvici s hrubým dnom, možno niekomu na smiech ale uľahčí prácu, keď varenie nieje až takým koníčkom;
@spetkasoli ,dakujem a som rada,že chutili.
Slovan for ever.
Pýtaš sa Marcela, aký je stroj na vstrekovanie. Mala by si mu upresniť o aký konkrétny máš záujem. V podľa tvojich udávaných profilových 41 rokoch by si mala už mať dostatočných prehľad.Ak nie, Marcel Ti určite poskytne katalóg na presnú definíciu. Asi si pomýlila rubriku.
Keďže ja nedávam do kysnutých ciest bielka, dala som do 500 g múky 3 žĺtka namiesto 1 celeho vajca+ žĺtok.
Inakšie už nebudem robiť, len tieto. :-)