Príprava cesta na šišky s opaskom fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 10. januára 2015
Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept)
Foto: ancicka

Toto cesto je jemné,husté a šišky sú nadýchané .

35
porcií
15 minút
príprava
6-8 minút
tepelná úprava

Suroviny

600 g
400 g
2 ks
2 ks
4 PL
2 čl
2 ks
1/2 ks
1 dl
1/2 dl
1 kocka
1/2 l
6 - 7 dl (na vysmážanie)




Postup

  1. 1

    V 1 dl mlieka a 1 lyžice cukru rozmrvím droždie a nechám ho napučať./Chcem podotknúť,že všetky suroviny by mali byť izbovej teploty,takže ak nie sú,takže si ich ohrejem./

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si suroviny,vajcia rozbijem do misky s cukrami,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do muky zamiešam kypriaci prášok.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vajcia s cukrami vyšľahám a pridám do múky,trocha zamiešam,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    pridám rum,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    olej,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    droždie,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    mlieko a všetko zmiešam.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Potom rukou aspoň 5 min. miesím.Cesto by malo byť hustejšie.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Vymiesené cesto nechám vykysnúť./Ak chcem urýchliť kysnutie,vložím misku do mikrovlnky a zapnem na 1 minutu a nechám v mikrovlnke kysnúť.Alebo rúru zapnem na 30 °C a vložím do rúry kysnúť./

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesto krásne nakysne.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Vykysnuté cesto vyložím na dosku a rozvaľkám na 1,5 cm a vykrajujem kolieska.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Nechám podkysnúť,asi 5 min,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    po 5 min ich pootáčam a nechám ešte 5 min kysnúť.Medzi tým si dám zohriať olej.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Olej by nemal byť veľmi rozpálený.Na vysmažanie potrebujem misku s pokrievkou.Cesto uložím do oleja a znížim troška teplotu

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    a misku zakryjem vrchnakom na 2-3 min.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Po 3 minútach pokrievku odstraním a poobraciam šišky a už nezakryvam vrchnákom.Pečiem na druhej strane ešte 3 minútky.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Povyberám na papierovú utierku.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Šišky sú pekné upečené do zlatistá,nadýchané,

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    aj vo vnútri pekne upečené a husté.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Olej po dopečení nieje prepálený a dá sa použiť ešte.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Hotové pocukrujem a podľa chuťí si ochutím lekvárom,alebo čokoládou.

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 22
  23. 23

    Dobrú chuť!

    Príprava cesta na šišky s opaskom (fotorecept) - obrázok 23

Diskusia k receptu

marcel83
Perfektný postup. Uložený. Manželka má takú tú mašinku na vstrekovanie džemu do vnútra, tak nebudeme polievať. Ju musím prehovoriť, aby zajtra spravila.... :)
luss44
sú nádherné :) také si pamätám od mamy, robila prstom dierku do stredu pred smažením a tam potom dala lekvár. Veru musím urobiť, sú fašiangy :)
frezia68
Také majú byť šišky-vydarili sa :-) nezaprieš ,že rada pracuješ s kysnutým cestom :-)
jozka2
K takymto siskam patri iba 5 hviezdiciek a dobra kapustova polievka s klobaskou a do tretice este aj hladny zaludok aby bolo kde ukladat.
viera1
@ancicka ,dopíš prosím ťa,koľko si urobila z toho šišiek,aby si začiatočníci nenarobili šišiek do bludu.Krásne sú,skúsená kuchárka sa nezaprie.*****
smejkad
Určite vyskúšam, parádne sú, len otázka aké sú na druhý - tretí deň?
brambora
Sú nádherné. Recept si uložím. Aj keď nevyprážam, tak toto je hodné vyskúšania.
elixir
Napadlo ma - dokonalé. Uložím si recept, raz sa určite zíde.
smajliqa
ja som si ani nedivala recept, ale mas odomna 5* pretoze ten obrazkovy postup a tie sisky su uplne ze neskutocne, mnam :)))
marijanna
krasne su..preco mi furttretie runda, ktoru vypekam pocnie cernet..zahori muka...ako, ked tu ostal krasny olej, vdaka za pomoc :)
nalpa
@ancicka , by si si zasluzila medailu nielen za tento ale za tieto tvoje recepty !
A Varechaci a uzivatelia by si zasluzili osobitnu rubriku na taketo Overene Ma(j)ster Recepty! ,,,pretoze toto je taka klasika, ktoru kazdy rad a nie kazdy vie.. nie kazdy ma moznost sa to od niekoho naucit...a keby klikol na Varechu a bola taka rubrika a v nej tento recept tak to najde hned !
jozka2
Vazena redakcia,je to mozne,ze sa neda pridat svoj nazor lebo vam niekto vynada?A pise sa vsade uz dlsi cas,ze tu bude pokoj staci odstranit z varechy iba jednu osobu,ktora tu sramoti.tak ako som pisala pod diskusnym prispevkom k @mesiar50 ,je vidno koho s tade treba poodstranovat najprv,aby bol pokoj.
Safran1,prepac,ze som sa ta najprv neopytala s cim mam sisky jest,sorry, nabuduce to urobim,aby si sa nemusel vzrusovat.
eviana
@ancicka , krásne šišky si spravila, veru si mi nimi riadne chute narobila, ale je tu fašiangov čas, príde na ne aj u nás rada.
PS: Dúfam, že si mala okná aj dvere pri kysnutí cesta zatvorené, bo tak nádherne nakyslo, že vyzerá, že sa chystá už už z misy ujsť ;)
Jasných 5* Tvojej práci :)
evanaaa
Čo už k tomu povedať, predo mnou bolo toho dosť, mne ostáva už len pregĺgať naprázdno.....@ancicka , ty si majster, to sa nezaprie. Ale tiež by ma zaujímalo, ako sa aj @viera1 pýtala, koľko asi kusov z uvedeného množstva vyjde ?
viera1
@marijanna všimni si pozorne dosku,na ktorej sú šišky pred vyprážaním.Je takmer bez múky.To cesto je tak perfektne vypracované,že Anička takmer nepodsypáva.Pomocou by ti mohlo byť vloženie surovej mrkvy,nakrájanej na 1cm kolieska,ktoré vložíš do oleja a priebežne vymieňaš.Zabráni prepaľovaniu oleja.Používam to aj pri vyprážaní rezňov.
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Krásne spracovaný postup a vydarené šisky, skutocne majster:-)
@marcel prosím,aký je stroj na vstrekovanie?
alex37
...ukladám, obetujem sa pre všetkých mojich a vyskúšam :-)
dzejsik
ukážkový postup ... ej, či sa teraz teším, kedy babka spraví šišky plnené makom :))
ancicka
Veľmi pekne dakujem za nahliadnutie receptu a taktiež som rada ,že sa vám recept páči.
@marijana ,ja to tak robím,jak píšem v bode 15,že nesmie byť olej veľmi rozpalený.ja si vždy na začiatok hodim do oleja malý kúsok a ked sa spení a vyplava na povrch oleja vtedy dávam šišky do oleja.Treba aj trochu počas pečenia regulovať teplotu.
Dnes som v tom istom olejoi robila šišky zo zemiakového cesta a nieje prepálený.
Rum ktorý davam do cesta tak zabraňuje vsiakovaniu oleja a taktiež mám pocit,že aj zabraňuje prepaľovaniu.
@viera1 ,ja pri vysmažaní rezňov dávam do masti na kolieska nakrajaný surový zemiak,/už som aj písala pri jednom mojom rcp./Zemiak je lepší pri vypražaní,lebo naň sa nalepí aj struhanka,ktorá sa z rezňa oddelí a masť sa neprepalí.vždy ked vkladám nové,tak isto aj zemiak.
hubata
Stará škola sa nezaprie: a aj ten opasok je známka kvality, preto ho @ancicka dala aj do pozornosti v názve. Krásne cesto, nadýchané, fest vypracované, až ho počujem ako puká. Škoda že možno dať len päť hviezdičiek. Vďaka za krásny popis receptu a nádherné foto @ancicka .
hludejka
Parádny recept,fotodokumentácia na jedničku ,šikulka,kk
palokuchki
@ancicka , tento recept sa neda len tak obist. Ulozila som si ho a dufam, ze budem mat co najskor dost casu ho vyskusat. Zasluzis si urcite viacej ako 5*
emov
Pripájam sa k pochvalam,to cesto nemá chybu.
valeri
už tu bolo toľko chvály a ja so všetkými súhlasím, ale aj tak Ti musím vysloviť obdiv a pochvalu. Len sa čudujem, prečo sa mne olej prepaľuje a musím ho meniť. A ako vidím, používam ten, čo Ty
ancicka
@tatrano čka,možno má pravdu.Ja @valeri ,od kedy pečiem v takýchto panviciach,obr.16,17,nikdy sa mi neprepáli a to tiež treby regulovať teploto pri pečení.
mariamka
sisky par excellence, robim z casu na cas, uplne jednoducho, ale tie prakticke rady pri vyprazani vyuzijem, precizna praca zasluzi ulozenie a plny zasah *
zolik
mas styl! vykrajovat kristalovym poharom! krasny recept a vyborny navod pre mna siskoveho zaciatocnika.
havino
jaj @ancicka , nádherné ciestko, to ja si tak každé moje viem pochváliť ked si rastie do krásy, ako toto Tvoje. Toto si Ty,skromné žieňa, ktoré sa s radosťou delí o svoje skúsenosti, šikovná a úprimná. Cesto mám to isté, len z pol kila múky,jedno vajce, jedno žltko, ostané tiež.
katka78
Nás učili, že správne pripravená šiška má mať opasok a zvnútra "dieru". Ja mám rada ale aj takéto hustejšie, v takom prípade mi stačí 1-2ks. Tie duté sú nebezpečné, lebo lákajú človeka dať si ich viac :-)
Vydarili sa na pohľad naozaj krásne!
mataliptak
Vynikajuce cesto na sisky ... robila som ich pred dvoma dnami a nemali chybu ... boli uzasne ... huste a pritom jemnucke ako paperie ... robila som uz velmi vela druhov sisiek ale zatial su tieti uplne najlepsie ... dakujem krasne za recept ... asi uz ine robit nebudem ...na druhy den ostali len velmi malo , ale boli rovnako dobre ako v prvy den ... dakujem ;-)
smejkad
pouzila som ine cesto ( vajce, kysla smotana, tvaroh, zemiaky) a tento postup, su hutnejsie, ale krasne nadychane, chutovo vynikajuce, akurat opasok zase nemam, narastli tak, ze sa mi v kastroli prevracali :-)
ivet74
ulozene, vyskusane, zjedene len sa tak za nimi zaprasilo ☺vyborny recept, uz je aj moj :--)
5*
9153_1557420417 - profilový obrázok
pn
pn
krasne šišky,krasny fotopostup....uz su v KK.Dakujem za recept!!!!!!!!!!!!!!
manya
aj ja chválim, šišky som nerobievala, vždy to bola svokrina práca, tak som siahla po tvojom recepte, keď už sú Fašiangy, a sú super-extra-špeciál, aj opasok sa podaril, ďakujem za recept;
aby sa mi olej neprepaľoval tak som vykysnuté cesto dala na olejom potretú silikónovú podložku, roztlačila som ho naolejovanými rukami, lebo silikónový valček som dala dcére a dreveným to veľmi nešlo, povykrajované som ukladala na plastovú tácku tiež jemne natretú olejom, mám odskúšané na lángošoch a olej zostal čistý, vyprážala som na panvici s hrubým dnom, možno niekomu na smiech ale uľahčí prácu, keď varenie nieje až takým koníčkom;
ancicka
@manya ,teším sa,že sa ti podarili,ved varenie je o tom,že každý si musí najsť ten svoj a správny spôsob.Recept je na to aby sa človek inšpiroval a aj ked sa niekedy nepodarií,tak skúšam dalej a podľa svojho spôsobu.Chválim ten tvoj postup.
medovnicek
mám tvoje recepty veľmi rada, aj tento si ukladám, pretože je tu super postup - aj pre menej skúsené gazdinky a keď si niekto odo mňa bude pýtať recept na šišky, posuniem mu tento tvoj:)
spetkasoli
mila@ancicka ,az dnes rano pri kavicke som narazila na tento skvely recept. Sisky milujem, ale nikdy som nenasla odvahu sa do nich pustit. Dnes to bolo velmi rychle rozhodnutie, lebo ta chut bola neodolatelna, joj ako by mi bodlo k tej kavicke. Nelenila som, z 1/2 davky zamiesila som, spapala som, booze moj, to ti bola dobrota. Diky , mas zlate a velmi sikovne ruky. Moj kamarat kuchar, ked vari drskovu, alebo gulasovu polievku v restike, varia kazdu stredu, tak v ten den si vzdy k polievke kupi sisky plnene nugatom a nevie sa tejto kombinacie dojest tak mu to chuti. Receptik si ukladam a davam *****, skoda, ze sa neda prihodit viac. Zboznujem tvoje recepty@ancicka , maj sa krasne a bud zdrava:)
citroen
moje prvé šišky mám za sebou.S receptom som veľmi spokojný,postupoval som presne podľa popisu a výsledok bol nad moje očakávanie.Recept si odkladám a ďakujem
ziegelfeld1968
@Lba
Pýtaš sa Marcela, aký je stroj na vstrekovanie. Mala by si mu upresniť o aký konkrétny máš záujem. V podľa tvojich udávaných profilových 41 rokoch by si mala už mať dostatočných prehľad.Ak nie, Marcel Ti určite poskytne katalóg na presnú definíciu. Asi si pomýlila rubriku.
natalia7
Blahoželám,Tvoj recept si výhru zaslúžil- aj u nás. Vyskúšané, boli výborné, rodina nadmieru spokojná. Uložené v KK.
katerin
@ancicka ,za prvé ti gratulujem k výhre a za druhé ti vďačím za recept.Musela som ho vyskúšať!Fantázia-nemám slov!


eriika
dnes som ich robila- aj keď nie je fašiangové obdobie :-D Ďakujem za vynikajúci recept, fantastické, posielam všetkým mojim kámoškám, nech odskúšajú. S U P E R !!!
marienka44
Ja som pridala do cesta ešte 1PL kyslej smotany 16 %-nej. Šišky sú ľahké, nadýchané. Vysmážala som na zmesi slnečnicového oleja a prepusteného masla ghee. Recept chválim.

marienka44
@Ancicka , ja som dnes spravila len z polovičnej dávky, rodina ich chváli.
Keďže ja nedávam do kysnutých ciest bielka, dala som do 500 g múky 3 žĺtka namiesto 1 celeho vajca+ žĺtok.
Inakšie už nebudem robiť, len tieto. :-)
marienka44
@Ancicka , ja som čítala, že na zabránenie prepalovania oleja pri vyprážaní sa doporučuje dať do oleja kúsok mrkvy a nie zemiak!
zuzanka1367
@ancicka Tvoje šišky sú úplne geniálne, ale to by som nebola ja keby som vždy niečo ešte neskúsila a veru sa oplatilo :) Naplnila som ich tou neskutočne dobrou sesamovou pastou, ktorú predávajú v L...i počas gréckeho týždňa. A to teda je dobrota! Vďaka za recept...






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia