Foto: katka78
Hríbom som prišla na chuť len pár rokov dozadu. Zatiaľ máme vzťah nesmelý, kuriatkovo-dubákovo-šampiňónový. Tak dnes šampiňóny. Hnedé.
porcie
Suroviny
4 ks |
|
115 g |
|
1/2 ks |
|
4 plátky alebo slanina |
|
podľa potreby |
|
podľa chuti |
|
Bulgur: | |
1 šálka |
|
1/2 ks |
|
3 ks |
|
2 šálky |
|
podľa chuti |
|
|
|
Mrkvový šalát: | |
3-4 ks |
|
1 ks |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
podľa chuti |
|
Postup
-
1
Na začiatku bola nevinná návšteva trhoviska, na konci farebný nákup a neskôr aj niekoľko výborných jedál. Ako prvé šampiňóny.
- 2
Najskôr som ich očistila, odlomila hlúbik a upravila kraje.
- 3
Fetu som pomrvila do misky a zmiešala s nadrobno nakrájanou červenou cibuľou. Mala som jednu stredne veľkú. Polovicu z nej som zmiešala s fetou, druhá išla neskôr do bulguru.
- 4
Zmesou som naplnila všetky hlavičky. Uvedené množstvo syra (jedno 115g balenie) vyšlo presne na všetky štyri. Nesolím, slanosť fety je postačujúca.
- 5
Navrch som položila plátok anglickej slaniny a posypala čerstvo mletým čiernym korením. Vegetariáni tento krok (slaninu) samozrejme vynechajú (recept som zaradila aj medzi bezmäsité/vegetariánske jedlá). Pokvapkala som olivovým olejom.
- 6
Piekla som asi 20 minút na 180°C. Šampiňón zbytočne neprepekám, aby nebol vysušený a gumový.
- 7
Kým sa piekli, pripravila som si prílohu - bulgur.
- 8
Na troche oleja som opiekla druhú polovicu červenej cibule, nakrájanej nadrobno. Po chvíli som pridala na malé kocky nakrájanú mrkvu.
- 9
Premiešala som ich spolu a prisypala šálku (cca 2dl) bulguru.
- 10
Ten som premiešala s cibuľou a mrkvou a zaliala dvoma šálkami horúceho zeleninového vývaru. Osolila som a povarila 2-3 minúty. Pod pokrievkou som ho nechala odstáť cca 20 minút. Potom som ešte primiešala zopár plátkov masla.
- 11
Nakoniec som urobila ešte rýchly sladko-kyslý mrkvový šalát: Očistenú mrkvu a jarnú cibuľku som nakrájala na kolieska, veľmi jemne dochutila soľou, cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ak je mrkva sladká, cukor ani netreba.
- 12
Šampiňóny boli akurát slané a šťavnaté, bulgur so svojou jemne orieškovou chuťou sa k nim hodil a sladko-kyslý mrkvový šalát to celé osviežil.
- 13
Verím, že ak vyskúšate, bude vám chutiť rovnako ako nám. A kto nemá rád hríby, môže vymeniť za paradajky, ja totiž obvykle takto s fetou, červenou cibuľou a prosciuttom robím plnené paradajky. Vrele odporúčam. Ak sa pýtate čo sa stalo s odrezkami a hlúbikmi zo šampiňónov, tie zostali do raňajkovej praženice :-)
- 2
@ afataga ďakujem. Vždy som zmätená z toho, či huby/hríby. U nás v rodine sa jesť nezvykli, rovnako ako napríklad ryby. Kuchyňa mojej maminky je výborná a aj pestrá, no niektoré suroviny v nej jednoducho neboli doma, preto som sa na ne ani nikdy nenaučila. Odkedy mám vlastnú domácnosť, púšťam do nej aj chute ktoré sú pre mnohých bežné, no ja sa s nimi len zoznamujem. Pre mňa bolo novinkou napríklad aj to, že šampiňóny netreba šúpať a mňa to pritom tak bavilo! Veľmi by som chcela ľúbiť aj ryby, ale to mi zatiaľ ešte nejde, ako tak sa kamarátim len s pstruhom :-) Zato mám odložených X receptov od @ eraserhead na ich prípravu, tak verím, že raz..
@ daguska ďakujem, naozaj chutné a šťavnaté
@ rea1 tiež som ich najskôr chcela pridať do bulguru, no potom mi napadlo aké budem mať výborné raňajky a to vyhralo :-)
@ kukulienka71 ďakujem, verím, že keď prídu na rad, pochutíte si
@ lyali ďakujem, aj ja mám rada viac farieb na tanieri :-)
@ monniee :-)
@ tatranka ďakujem, ja už som ich plnila tiež na viac spôsobov, zaujali ma napríklad aj tieto od Zuzky, na tie sa chystám najbližšie varecha.pravda.sk/recepty/plnene-sampinony/47595-recept.h...
alebo kimlove varecha.pravda.sk/recepty/sampinony-plnene-nivou/5595-rec...
tiež vyskúšam.