Plnené šampiňóny (fotopostup)
Autor receptu: katka78
Hríbom som prišla na chuť len pár rokov dozadu. Zatiaľ máme vzťah nesmelý, kuriatkovo-dubákovo-šampiňónový. Tak dnes šampiňóny. Hnedé.
Postup
- Na začiatku bola nevinná návšteva trhoviska, na konci farebný nákup a neskôr aj niekoľko výborných jedál. Ako prvé šampiňóny.
- Najskôr som ich očistila, odlomila hlúbik a upravila kraje.
- Fetu som pomrvila do misky a zmiešala s nadrobno nakrájanou červenou cibuľou. Mala som jednu stredne veľkú. Polovicu z nej som zmiešala s fetou, druhá išla neskôr do bulguru.
- Zmesou som naplnila všetky hlavičky. Uvedené množstvo syra (jedno 115g balenie) vyšlo presne na všetky štyri. Nesolím, slanosť fety je postačujúca.
- Navrch som položila plátok anglickej slaniny a posypala čerstvo mletým čiernym korením.
Vegetariáni tento krok (slaninu) samozrejme vynechajú (recept som zaradila aj medzi bezmäsité/vegetariánske jedlá). Pokvapkala som olivovým olejom.
- Piekla som asi 20 minút na 180°C. Šampiňón zbytočne neprepekám, aby nebol vysušený a gumový.
- Kým sa piekli, pripravila som si prílohu - bulgur.
- Na troche oleja som opiekla druhú polovicu červenej cibule, nakrájanej nadrobno. Po chvíli som pridala na malé kocky nakrájanú mrkvu.
- Premiešala som ich spolu a prisypala šálku (cca 2dl) bulguru.
- Ten som premiešala s cibuľou a mrkvou a zaliala dvoma šálkami horúceho zeleninového vývaru. Osolila som a povarila 2-3 minúty. Pod pokrievkou som ho nechala odstáť cca 20 minút. Potom som ešte primiešala zopár plátkov masla.
- Nakoniec som urobila ešte rýchly sladko-kyslý mrkvový šalát: Očistenú mrkvu a jarnú cibuľku som nakrájala na kolieska, veľmi jemne dochutila soľou, cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ak je mrkva sladká, cukor ani netreba.
- Šampiňóny boli akurát slané a šťavnaté, bulgur so svojou jemne orieškovou chuťou sa k nim hodil a sladko-kyslý mrkvový šalát to celé osviežil.
- Verím, že ak vyskúšate, bude vám chutiť rovnako ako nám. A kto nemá rád hríby, môže vymeniť za paradajky, ja totiž obvykle takto s fetou, červenou cibuľou a prosciuttom robím plnené paradajky. Vrele odporúčam.
Ak sa pýtate čo sa stalo s odrezkami a hlúbikmi zo šampiňónov, tie zostali do raňajkovej
praženice :-)