Plnené šampiňóny (fotopostup)

Autor receptu: katka78

Hríbom som prišla na chuť len pár rokov dozadu. Zatiaľ máme vzťah nesmelý, kuriatkovo-dubákovo-šampiňónový. Tak dnes šampiňóny. Hnedé.

2
porcie

Suroviny

Postup

  1. Na začiatku bola nevinná návšteva trhoviska, na konci farebný nákup a neskôr aj niekoľko výborných jedál. Ako prvé šampiňóny.
  2. Najskôr som ich očistila, odlomila hlúbik a upravila kraje.
  3. Fetu som pomrvila do misky a zmiešala s nadrobno nakrájanou červenou cibuľou. Mala som jednu stredne veľkú. Polovicu z nej som zmiešala s fetou, druhá išla neskôr do bulguru.
  4. Zmesou som naplnila všetky hlavičky. Uvedené množstvo syra (jedno 115g balenie) vyšlo presne na všetky štyri. Nesolím, slanosť fety je postačujúca.
  5. Navrch som položila plátok anglickej slaniny a posypala čerstvo mletým čiernym korením. Vegetariáni tento krok (slaninu) samozrejme vynechajú (recept som zaradila aj medzi bezmäsité/vegetariánske jedlá). Pokvapkala som olivovým olejom.
  6. Piekla som asi 20 minút na 180°C. Šampiňón zbytočne neprepekám, aby nebol vysušený a gumový.
  7. Kým sa piekli, pripravila som si prílohu - bulgur.
  8. Na troche oleja som opiekla druhú polovicu červenej cibule, nakrájanej nadrobno. Po chvíli som pridala na malé kocky nakrájanú mrkvu.
  9. Premiešala som ich spolu a prisypala šálku (cca 2dl) bulguru.
  10. Ten som premiešala s cibuľou a mrkvou a zaliala dvoma šálkami horúceho zeleninového vývaru. Osolila som a povarila 2-3 minúty. Pod pokrievkou som ho nechala odstáť cca 20 minút. Potom som ešte primiešala zopár plátkov masla.
  11. Nakoniec som urobila ešte rýchly sladko-kyslý mrkvový šalát: Očistenú mrkvu a jarnú cibuľku som nakrájala na kolieska, veľmi jemne dochutila soľou, cukrom a pár kvapkami citrónovej šťavy. Ak je mrkva sladká, cukor ani netreba.
  12. Šampiňóny boli akurát slané a šťavnaté, bulgur so svojou jemne orieškovou chuťou sa k nim hodil a sladko-kyslý mrkvový šalát to celé osviežil.
  13. Verím, že ak vyskúšate, bude vám chutiť rovnako ako nám. A kto nemá rád hríby, môže vymeniť za paradajky, ja totiž obvykle takto s fetou, červenou cibuľou a prosciuttom robím plnené paradajky. Vrele odporúčam. Ak sa pýtate čo sa stalo s odrezkami a hlúbikmi zo šampiňónov, tie zostali do raňajkovej praženice :-)