Plnené rohlíčky
Plnené rohlíčky

Plnené pruhované rohlíčky Krútňava fotorecept

jerica - fotkajerica, 4. januára 2018
Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept)
Foto: jerica

Inšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, trochu (dosť) som si prispôsobila zloženie cesta a tvar vysledného pečiva podľa svojej chuti a Zobraziť celý popisInšpirovala som sa receptom na syrové rožteky od @Maxinka, trochu (dosť) som si prispôsobila zloženie cesta a tvar vysledného pečiva podľa svojej chuti a chuti rodiny, spravila som na sladko, ale aj na slano podľa môjho osvedčeného receptu, teraz vám ponúkam sladkú verziu. @Maxinka, ďakujem za inšpiráciu.

24
porcií
90 minút
príprava
20 (max 25) minút
na 170/160 °C

Suroviny

Na cesto:
460 g (na kysnuté cesto Babička)
250 ml
50 ml vlažná
1,5 PL
100 g (môže byť aj polovica)
25 g
1 ks
1 KL
100 ml
1 PL (alebo kačacia)
Na potretie a posypanie:
1 ks (vyšľahané)
 (nemusí byť)
Plnky:




Postup

  1. 1

    "Nekašlem sa": do múky nalejem mlieko, vodu, olej, cukor, žĺtok, droždie, zamiesim nahrubo, pridám soľ !! a polievkovú lyžicu masti, vymiesim, vypracované cesto nechám na teplom mieste cca pol hodinu. Poznámka: kto nemá masť, môže miesto masti dať maslo .

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Po pol hodine cesto vyklopím, rukami roztiahnem do obdĺžnika , poskladám na obálku, nechám v mise znovu max. desať minút oddýchnuť.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po desiatich minútach cesto vyklopím na pomúčenú dosku, vyvaľkam, nie celkom natenko, zoberiem pohár s väčším priemerom a vykrajujem. Povykrajujem si celé cesto a potom už len s valkom robím obdĺžničky, ktoré naplním a vyformujem do výsledneho tvaru.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vyvaľkané cesto do obdĺžnika naplním plnkou, akou si zvolíte, ja som mala spravenú orechovú plnku z Vianoc, radielkom na pizzu cesto vykrajujeme na pruhy. Stranou, kde je plnka, rolujem tak, aby som mala pásiky pod.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    S makovou plnkou, nabudúce spravím aj s tvarohovou.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Poukladané na plechu na papieri na pečenie, potriem pásiky vajíčkom, posypem celým makom, medzeru medzi pásikmi popichám ihlicou na štrikovanie.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po vybratí z rúry horúce rohlíky mašľujem: 1,5 PL kryštálového cukru, 1,5 PL vriacej vody, potieram ešte horúce.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    HOTOVO, pečieme vo vopred vyhriatej rúre, piekla som na spodnom ohreve desať minút na 170 °C , ďaľších desať minút na 160 °C obojsranný ohrev (teplovzduch! ). Samozrejme, tak pečie moja rúra, kým som na to prišla, išlo ma poraziť, spodok neprepečený alebo opačne, ale hókus-pókus pár nepodarkov a teraz si konečne viem s tou potvorou poradiť.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Polovička (manžel) bol pokusný králik, ešteže si pochaľoval, "vraj lepšie ako pajgle" skoro ako croissant. Samozrejme, to prekladanie cesta spraví svoje.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tieto sú slané, plnené strúhaným syrom Vršatec, podklad pod syr masť.

    Plnené pruhované rohlíčky Krútňava (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Môj RECEPT na MAKOVÚ plnku nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/makova-plnka-excelentna-fotorecept-/13952-recept.html --- a na ORECHOVÚ plnku tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/orechova-plnka-excelentna-fotorecept/13954-recept.html --- Môj recept na SLANÉ rožteky Krútňava plnené SYROM nájdete tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/plnene-pruhovane-slane-rohlicky-krutnava-2/69907-recept.html

Diskusia k receptu

frezia
Krasna praca, su ako malovane, ja by som si dala ten makovy...
1x jerica
kukulienka71
Takto sa to robí, Jarka!!:-) teba inšpirovala Maxinka a ty inšpiruješ ďalšie gazdinky...máš môj neskonalý obdiv a vieru, že aj vo vyššom veku je vždy čosi, čo nadchne a je výzvou. Kvalita na každej fotke a popis v bode 8 ťa úplne dokonale vystihujú;-))
sracz
Krásny a hlavne chutný voňavý experiment, ako by si bola vyrástla na našom dvore v Košiciach pod Šibenou horou, @Jerica milá. Ja mám Tvoje rcp naozaj (tuze) rád a nerobí mi žiaden problém zrealizovať aj tento, tu po horúcim AZ Slnkom! Naďalej maj krásne dni, plné zdravia, šťastia, lásky a životného optimizmu v spoločnosti dobroprajného usmievavého človečenstva!
honestka
Na pohlad jednicka /ci plny pocet hviezdiciek/; Chut si viem vybavit a naviac aj verit, ze chutia tak ako vsetko co z tvojej kuchynskej tvorby vychadza - Vedia ti co ochutnali...
Aj kysnute ide u nas na odbyt so vsetkymi plnkami, takze dalsi napad na "cifrindel"
1x jerica
sovka62
Ako maľované, jeden ako druhý, tuším škoda jesť, stačí sa mi kochať tou krásou. Určite prídu na rad, aj pôvodné, aj táto verzia, veľmi sa mi páčia.
1x jerica
evusik
Tak tie sa ti vydarili úplne, že úžasne. Niet pochýb, že sú aj výborné :) určite sa nechám aj ja inšpirovať
motyka
Prekrásne, že výborné - o tom nepochybujem. Ukladám - niekedy sa nimi určite u mojich stravníkov "blisknem". Na dnešnú večeru už mám vínové rožky podľa Monty 469. Dobrú chuť všetkým, ktoré pripravujete Trojkráľovú večeru.
1x jerica
alex37
Nádherné a bezpochyby chutné rohlicky. Určite ich zaradím do repertoáru, dovtedy do kuchárskej knihy.
1x jerica
jack
Veľmi pekne si napiekla.Úžasne sú.A určite aj chuťovo.;-)Ukladám.
1x jerica
sara8
Vraj "nekašlem sa" :). Veru super si sa "nekašlala". Perfektný recept s výsledkom na jednotku s hviezdičkou. Idem na to !!!
1x jerica
tatranka
Krásne sladké pečivko.Ešte hrnček voňavého kakaa a ozaj to samotné blaho sa už dostaví.
Takto som pracovala s lístkovým cestom,po obdržaní z internetu návrhu na mnohé kratívne krájanie cesta.Aj je chutné a aj pekné.
Z drožďového cesta som to ešte neskúsila,ale ako vidím,tvoj recept hovorí o tom,že veru treba.
Výsledok je naozaj veľmi dobrý.
1x jerica
jerica
@Motyka , @Alex37 , @Jack , @Sara8 , @Tatranka , dievčatá, ďakujem za milé slovíčka, tie vedia veru potešiť , zato viac poteší ked vyskúšate, dnes už sa z nich vytešujú vnuci.
Kto chce skúsiť s kváskom, môžu byť ešte lepšie, odkaz aj pre Ľubku do Plaveckého Podhradia.
jerica
@danielas Danulka, ďakujem, teraz sme len prišli z túlačky, keby nebolo "pichačky" ešte by to bolo veselšie byť mimo.
haji
Krásná práce! Kdo umí, ten umí! Hned bych dala testovací vzorečky do obou ruček, k tomu kafíčko... Jsi nesmírně šikovná! Postup a fota nemají chybu.
1x jerica
jerica
@Kristina47 , @Haji , @Cesminaz Ďakujem , teším sa, že sa páči :-)
@Cesminaz , ver aj Tvoje recepty vedia dobre "nakopnúť" inšpirácii je tu dosť, len si treba vedieť vybrať, skúsila som tie syrové rožky, v plechu na mafiny, len pre decká to bolo síce pekné efektné, len... chceli niečo iné. :-) No a! urob radosť a chcú iné.
1x haji
siisa
Prekrásne ich máš milá @Jerica , a páči sa mi že aj na sladko a aj na slano to isté cesto. Keď robíš na slano, tak asi nedávaš do cesta tých 100 g cukru, či áno ?
1x jerica
jerica
@Siisa (5.1.2018 19:46) Ďakujem , áno , to cesto je aj na sladko, aj na slano, miesto 100g dám 1 kávovú lyžičku cukru a 1 kávovú lyžičku soľ. Pridám recept , nech sa to nemieša. Pekný večer pred dňom Trokráľovým Tebe a všetkým na Vareche :-)
majkahra
Super, nemajú chybu, len zahryznúť. Pekný recept, určite v blízkej dobe vyskúšam.
1x jerica
jerica
@Sonulienka , @Marienka54 , @Majkahra , @Darina57 ďakujem, nech sa zadarí :-) počúvam SR1 Sandre Vychlopenovej je hosťom v Nočnej Pyramíde veľká herečka pani Milka Zimková, vychodňarka ako lusk, mám ju veľmi rada :-) radosť ju počúvať.
jerica
@Monty469 (6.1.2018 08:45) Ďakujem, teraz sme si posledný rohlík rozdeleli na polovicu :-) Tvoj koment ma inšpiroval si to zdokumentovať, Ježiško potešil novým "foťákom"




1x haji
manya
@Jerica a Maxinka ďakujem za inšpiráciu, dnes som upiekla na sladko s tvarohovou plnkou a dva kúsky boli s Nutelou, je to vynikajúce pečivo, mne sa vydarili, odporúčam vyskúšať. Syrové budú čoskoro.
1x jerica
venusa
Nedá sa obísť bez pochvaly, su nádherne a lákavé. Vyskúšam.
1x jerica
malina
Jerica,Vaše rohlíčky jsou nádherné a láká mne je udělat.Zatím ukládám do kuchárské knihy.Myslím,že nebude dlouho trvat a vrhnu se na ně,poněvadž milujeme doma všichni kynuté těsto.
1x jerica
hubata
Nádherné rohlíčky a dala si im aj výstižné meno: Krútňava, lebo sa krútia ako v opere. Viem že na kvalitu sa môžem spoľahnúť, tak už ich mám uložené v KK. Podrobný fotopopis len dokazuje aká si skvelá kuchárka a cukrárka. Sú super či už makové, orechové alebo tvarohové a na slano "len tak k vínečku"...... Máš ich veľmi pekné, ako by ich jedna mater mala, pekne upečené a určite veľmi chutné. Vďaka za recept že si sa s nami oň podelila.
1x jerica
elixir
Tie sú krásne, tie musia byť super aj samé o sebe, bez plnky :)
1x jerica
jerica
@Manya , si super, ďakujem za milé slovíčka, hlavne, že si spokojná, ja som tiež musela včera spraviť, predtým išlo deckám, pre nás spravila som z rôznych plniek, všetky chutili, čokoládová či len tak ako do pivnickéj vianočky.
@Venusa páči sa mi , že si neobišla, zato ti ďakujem :-)
@Malina pozor s tým vrhnutím, mohlo by prísť k úrazu, keď príde čas, stačí malým krokom dať sa do práce s koláčom až bude nato čas.
@Hubata ani si nevieš predstaviť aká som ja nie kuchárka, ani cukrárka, len čo už keď jesť sa musí, ale aj koláčik ku kávičke chutí, no preto lebo s láskou to spravím, zato na vareche je tu nielen pár, ale každý kto pridá receptov aj rád, či diskusií a pekných článkov, aj keď len zopár, môžeme im uznať, byť dobrá kuchárka či kuchár. A Krútňava ? Suchoňova dráma Krútňava. Páčilo sa mi to mať v názve pre ten strhujúci príbeh mládenca, ktorý zo žiarlivosti zavraždí svojho soka a zločinom si otvorí cestu k svadbe so svojou milovanou.

1x jerica
jerica
@Elixir (7.1.2018 20:19) no ja som mala rozpísané a tu ty sa objavíš, ďakujem , áno, spravila som bez plnky, pridám foto, je to zo starého receptu od našej pani farárky, tú plnku robievam pri kysnutom na závin pletenca z dvoch kusov.




1x haji
remcula
Jerica, tvůj recept ukládám a určitě vyzkouším! Poslala jsem i na email některým kamarádkám, které rády pečou a jak vím, některé už i vyzkoušely s velikým úspěchem :-). Máš super fotopostup :-)
1x jerica
jerica
@Danda3 (13.1.2018 23:12) Darinka ďakujem , potešilo . Decká si ich znovu objednali, jeden na lyžovačku a druhý na desiatu do školy, no neurob to pre vnukov :-) peknú pohodovú nedeľu, bez príznakov zvýšeného tlaku, ktorím sa to občas stáva, keď ich povzbudzujúci názor vytočí až do rozhodnutia odchodu zo stránky, ešte raz peknú nedeľu a úspešný nový týždeň, všetkým ktorí nakuknú na Varechu :-)




jerica
@Kukulienka71 (14.1.2018 11:46)
Ivetka, dík, keby som nenatrafila na recept ktorí naposledy pridala @maxinka , ani by ma nenapadlo to tak robiť, ja som použila na cesto svoj recept, ktorí robím keď chcem mat menej kúskov, ale spracovanie som si dovolila spraviť podľa jej receptu, čo som ak uviedla v úvode, to spracovanie sa mi zapáčilo, plnky som potrebovala minúť a múky tiež, nič mi v tom nebránilo si to tak upiecť. A, som rada, že si pridala link, ktorí je v archíve zabudnutých :-) určite si vyskúšam aj na ten spôsob ako ho má akeber, aj ten sa mi páči :-) .