Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka fotorecept

sracz - fotkasracz, 18. augusta 2015
Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept)
Foto: sracz

Patrím k vybranej elite „slabších jedincov“ so „šteklivým žalúdkom“. Sú niektoré jedlá, ktoré mi pri zažívaní spôsobujú žalúdočné ťažkosti na úrovni katastrófy. Spravidla sa mi to prihodí mimo vlastnú domácnosť a extra zvlášť v zariadeniach verejného stravovania. Prvenstvo patrí všetkému do čoho idú paradajkové šťavy, pretlaky a pyré. Ak sa z paradajkovej polievky, či omáčky odstráni „divá kyslota“ a zjemní sa maslom, mliekom a smotanou, ako od môjho lepšieho JA, tak to už je potom niečo iné!!!

4÷6
porcie
30÷45 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g mleté
250 g mleté
250 g mleté
3 ks celé čerstvé
2-3 pretlačené strúčiky
1 PL
1 PL čerstvo mleté
7-10 PL podlhovastá
1 200-1 500 ml vlažná
340 g
750 ml
4 ks väčšia hrubostenná
Zápražka:
2 PL
2 PL čerstvé
2 PL
1 000-1 200 ml studená
2-3 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    … neľakajte sa! To iba tak vyzerá, že je toho veľa. Podporné ingrediencie sú vo veľkom balení a z mäsa použijem len ½, z druhej čoskoro urobím fašírky (náš rcp uverejním).

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    do pomocnej misy som uložil všetky tri druhy mletého mäsa, 8 kopcovitých PL podlhovastej ryže, po zarovnanej PL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK) a soli, pridal 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 3 rozbité celé čerstvé vajíčka, zalial dobrým litrom vlažnej vody (množstvo môžete podľa potreby zvýšiť), jemne dôkladne premiešal a nechal ~ 21´ odstáť, aby sa ryža „nasosala“ a napuchla („naboptnala“)

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    v rajnici pripravím svetlú zápražku z 2 PL rastlinného oleja, 2 PL masla a 2 kopcovitých PL hladkej múky

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    keď príjemne zavoňala a získala peknú „béžovú“ farbu (moja sladká mamka ju volala „ekrü“), zalial som ju, v priebehu neprestávajúceho miešania, litrom studenej vody, prisypal 2 PL kryštalového cukru a nechal prevrieť do požadovanej konzistencie; potom som ňou zalial paradajkový pretlak s paradajkovou šťavou v hlavnom hrnci; premiešal a keď sa v šťave začali tvoriť bublinky,

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    uložil som do nej štyri veľké papriky, naplnené mäso_ryžovou zmesou (asi 10÷12 mm pod okrajom), všetky zvyšky z paprík, pokrájané na drobné kúsky

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a pomocou PL tvarované „guľky“ zo zvyšku plnky; šťavu nechal zovrieť, nadstavil ju ďalším litrom vody (kto chce omáčku „bohatejšiu“, môže použiť mäsový vývar) a nechal ~ 90´ variť na malom ohreve; počas varenia som ešte omáčku „doladil“ ďalšou PL cukru, na drobno pokrájanou pikantnou paprikou, mne neznámeho pôvodu a troškou soli

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a hotovú ju „vyšperkoval“ 200 ml šľahačkovej smotany

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    nuž „fertich Maruška, zakri sa“, čiže hotovo a išlo sa jesť; u nás tentoraz so špagetami, ale klasika velí so zemiačikmi na bársako, parenou knedľou, chlebíkom, či iba tak „na sucho“ bez ničoho, veď v plnke je predsa ryža!!! … ta ňe?!?

    Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Pekne ,že si "vyšperkoval" šľahačkovou smotanou,ale v surovinách nie je ☺.A žalúdok si treba šetriť,máš len jeden ☺ Recept pekný...do mäsa dávam niekedy tarhoňu alebo ovsené vločky a keď varím so zemiakmi,tak plním papriku len mäsom a do omáčky štipku mletej škorice.
Srdečné veľké ďakujem, Vám buď všetkým za milé slová a s chuťou si vychutnajte aj slnečné letné dni, u nás doma!!!
1x ludka10
@sracz , tiež sa mi začínajú hromadiť na lište jedlá, ktoré odmietam robiť, lebo mi robia problémy...už veľmi zdravý cesnak ma dokáže zničiť úplne a nemusím ho ani jesť, stačí, keď jedným a tým istým nožom krájam cesnak do polievky a odkrojím si chlieb a už je peklo na svete..najnovšie paprika a už aj lečo,na ktoré nadám dopustiť..najnovšie sa už pridali aj kysnuté buchty..mrzí ma, že sa musíme takých fajnôt vzdať a tak ich tiež upravujem kadejako, len aby som oklamala žalúdočné kyseliny..)))chválim tvoje jedlo a už sa veru chystám uvariť plnenú papriku a pokúsim sa tiež pridať do nej smotanu,,,možno mi paprika predsa len dá konečne spávať..kým som mala svoju záhradu, často som nocou, s baterkou v ruke hľadala bylinky, aby mi zmiernilo ťažkosti a mohla som sa konečne vyspať...