Plnená paprika trojmäsová, sťa letná lahôdka fotorecept
Foto: sracz
Patrím k vybranej elite „slabších jedincov“ so „šteklivým žalúdkom“. Sú niektoré jedlá, ktoré mi pri zažívaní spôsobujú žalúdočné ťažkosti na úrovni katastrófy. Spravidla sa Zobraziť celý popisPatrím k vybranej elite „slabších jedincov“ so „šteklivým žalúdkom“. Sú niektoré jedlá, ktoré mi pri zažívaní spôsobujú žalúdočné ťažkosti na úrovni katastrófy. Spravidla sa mi to prihodí mimo vlastnú domácnosť a extra zvlášť v zariadeniach verejného stravovania. Prvenstvo patrí všetkému do čoho idú paradajkové šťavy, pretlaky a pyré. Ak sa z paradajkovej polievky, či omáčky odstráni „divá kyslota“ a zjemní sa maslom, mliekom a smotanou, ako od môjho lepšieho JA, tak to už je potom niečo iné!!!
porcie
príprava
tepelná úprava
Suroviny
250 g mleté |
|
250 g mleté |
|
250 g mleté |
|
3 ks celé čerstvé |
|
2-3 pretlačené strúčiky |
|
1 PL |
|
1 PL čerstvo mleté |
|
7-10 PL podlhovastá |
|
1 200-1 500 ml vlažná |
|
340 g |
|
750 ml |
|
4 ks väčšia hrubostenná |
|
Zápražka: | |
2 PL |
|
2 PL čerstvé |
|
2 PL |
|
1 000-1 200 ml studená |
|
2-3 PL |
|
Postup
-
1
… neľakajte sa! To iba tak vyzerá, že je toho veľa. Podporné ingrediencie sú vo veľkom balení a z mäsa použijem len ½, z druhej čoskoro urobím fašírky (náš rcp uverejním).
-
2
do pomocnej misy som uložil všetky tri druhy mletého mäsa, 8 kopcovitých PL podlhovastej ryže, po zarovnanej PL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK) a soli, pridal 3 pretlačené strúčiky cesnaku, 3 rozbité celé čerstvé vajíčka, zalial dobrým litrom vlažnej vody (množstvo môžete podľa potreby zvýšiť), jemne dôkladne premiešal a nechal ~ 21´ odstáť, aby sa ryža „nasosala“ a napuchla („naboptnala“)
-
3
v rajnici pripravím svetlú zápražku z 2 PL rastlinného oleja, 2 PL masla a 2 kopcovitých PL hladkej múky
-
4
keď príjemne zavoňala a získala peknú „béžovú“ farbu (moja sladká mamka ju volala „ekrü“), zalial som ju, v priebehu neprestávajúceho miešania, litrom studenej vody, prisypal 2 PL kryštalového cukru a nechal prevrieť do požadovanej konzistencie; potom som ňou zalial paradajkový pretlak s paradajkovou šťavou v hlavnom hrnci; premiešal a keď sa v šťave začali tvoriť bublinky,
-
5
uložil som do nej štyri veľké papriky, naplnené mäso_ryžovou zmesou (asi 10÷12 mm pod okrajom), všetky zvyšky z paprík, pokrájané na drobné kúsky
-
6
a pomocou PL tvarované „guľky“ zo zvyšku plnky; šťavu nechal zovrieť, nadstavil ju ďalším litrom vody (kto chce omáčku „bohatejšiu“, môže použiť mäsový vývar) a nechal ~ 90´ variť na malom ohreve; počas varenia som ešte omáčku „doladil“ ďalšou PL cukru, na drobno pokrájanou pikantnou paprikou, mne neznámeho pôvodu a troškou soli
-
7
a hotovú ju „vyšperkoval“ 200 ml šľahačkovej smotany
-
8
nuž „fertich Maruška, zakri sa“, čiže hotovo a išlo sa jesť; u nás tentoraz so špagetami, ale klasika velí so zemiačikmi na bársako, parenou knedľou, chlebíkom, či iba tak „na sucho“ bez ničoho, veď v plnke je predsa ryža!!! … ta ňe?!?
varecha.pravda.sk/recepty/plnene-papriky-fotorecept/9727-...
Ak mozem nieco dodat,velmi dobru chut omacke doda potrety pernik,ale ten pernik je najlepsi ako bol niekedy tmavy,uzky a dlhy,ale dnes sa asi uz nepredava.Ja si to tu zjednodusim tym,ze cokoladu z obycajneho pernika odstranim a pernik nastruham podla chuti a ako pise tatranocka trosku skorice.Tiez pouzivam smotanu,omacka je od nej jemna a nerobi omacka neplechu pri traveni.*****
5*
TS