Pletené zemiakové langoše fotorecept

pusta - fotkapusta, 3. februára 2015
Pletené zemiakové langoše (fotorecept)
Foto: pusta

Lángoše sú ideálnym jedlom ako príloha k polievkam i ako samostatné jedlo, lángošové cesto môže mať rôzne zloženie, od úplne jednoduchého cez zložitejšie, v Zobraziť celý popisLángoše sú ideálnym jedlom ako príloha k polievkam i ako samostatné jedlo, lángošové cesto môže mať rôzne zloženie, od úplne jednoduchého cez zložitejšie, v závislosti od použitých surovín, teraz som ich pripravila z kysnutého zemiakového cesta a splietla do venčeka, vyzerá to veľmi efektne a sú aj veľmi chutné.

8 kusov/ pre 4 osoby
porcií
30 minút
príprava
5+5 minút
na 100 °C

Suroviny

300 g
200 g nastrúhané v šupke varené
21 g čerstvé
1 ČL
2 ČL
cca 125 ml vlažná
cca 125 ml vlažná
200 ml na vyprážanie




Postup

  1. 1

    K preosiatej múke som pridala soľ, premiešala spolu, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala asi 100 ml zmesi vlažného mlieka s vodou v pomere 1:1, trošku som posypala povrch múkou a dala na teplo, aby vykysol kvások.

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhala som na jemnom strúhadle očistené v šupe uvarené zemiaky, je dôležité nechať ich úplne vychladnúť, pretože pridaním len vlažných zemiakov by cesto veľmi zredlo, čo by zvádzalo k dalšiemu pridávaniu múky a lángoše by boli nepríjemne tuhé a tvrdé. Ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som úplne vychladnuté nastrúhané zemiaky a postupným pomalým pridávaním zvyšnej vlažnej zmesi mlieka s vodou som dôkladne spracovala všetko rukami na hladké pružné lesklé tuhšie cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky, čo mi trvalo asi 20 minút, je dôležité cesto riadne vypracovať, údaj o spotrebe tekutiny je len orientačný, môže sa líšiť, v závislosti od múčnatosti zemiakov a kvality - vlhkosti múky, zásadne použite zemiaky varný typ. Vypracované cesto som prikryla čistou utierkou....

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu, v tomto prípade je to 1 a 1/2 hodiny. Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku, troška som pomúčila aj povrch cesta...

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...rukami som z neho vytvarovala valec, rozdelila som ho ostrým nožom na 8 približne rovnakých častí, z ktorých som spravila malé bochníčky.

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Každý bochníček bez dalšieho kysnutia som rozšúľala na šúľok o dĺžke asi 40 cm a na hrúbku asi môjho palca - 1,5 cm odhadom :-), šúľok som ohla v polovici do tvaru podkovy, obe jej ramienka som splietla ako jednoduchý vrkoč, oba dolné konce vrkoča som spojila pevným stisnutím k sebe, spojila do tvaru venca pevným stisnutím oboch koncov, počas tohoto tvarovania už netreba vôbec podsypávať múkou, nepridávať žiadnu múku !!!, aby lángoše boli pekne nadýchané, s cestom sa výborne pracuje.

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Bez ďalšieho kysnutia som spletené lángoše vypražila na poriadne rozpálenom oleji do ružova z oboch strán asi 5 minút, množstvo oleja musí byť dostatočne vysoké, jeho množstvo závisí od veľkosti nádoby, ktorú použijete, dala som naraz vypražiť len 3 lángoše, aby mohli v horúcom oleji plávať, olej musí byť naozaj dobre rozpálený, lebo v chladnom oleji lángoše nenarastú, napijú sa oleja a budú ťažké, nechutné a nestráviteľné. Lángoše som vybrala na tanier, kto chce diétnejšiu verziu, dá vypražené lángoše odsať na papierovú kuchynskú utierku.

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Hotové lángoše som podávala k zabíjačkovej polievke na kyslo.

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    pohľad zblízka, je pekne vidno, že tieto zemiakové lángoše sú ľahučké a majú nadýchanú štruktúru, môžu sa podávať aj samostatne ako druhý chod s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom, cesnakom, čímkoľvek, čo vám doma chutí, skúste byť doma troška kreatívny, iste potešíte svojich blízkych takýmito lángošmi, nie je to žiadna veľká námaha, sú rýchlo vypražené a sú oveľa chutnejšie

    Pletené zemiakové langoše (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

renulienka
@pusta , zaujala ma tá zabijačková polievka na kyslo. U nas sa na zabíjačke varila kapusnica a ovarova polievka a ešte jedna polievka s ,,melencami,, ale tu si nepamatám. Možes prosím Ta opísat, čo si do nej davala a ako ju pripravujes?
pusta1
@renulienka , aspoň stručne ti poviem. na cibuľke sa opražili na masti maličké kúsky odrezkov z mäska, ked boli mäkké, pridali sa prúžky pečene, potom obličky na prúžky, opražili sa, pridalo sa mleté čierne korenie, sladká červená mletá paprika, podlialo vodou, podusilo sa, pred koncom sa pridal pokrájaný mozog, habarka z múky a kyslej smotany, majorán a cesnak na záver.
robievali sme aj polievku z kyslej kapusty s mäskom a ovarovú polievku. s melencami sa u nás vtedy nevarila.
1x pusta1
micanela
nic viac len jedno velke mnam :-) ... a dufam, ze toto niekedy budem moct jest
1x pusta1
renulienka
@pusta , zaujímave, takato sa ani u nas nevarievala. Tu presne platí: iný kraj, iný mrav ;-) Zaujímaju ma taketo recepty okolo zabíjaciek. Dakujem Ti.
1x pusta1
pusta1
@renulienka , súhlasím s tebou. :-)
v zabíjačkových špecialitách skutočne platí to : iný kraj, iný mrav :-)
dokonca v tom istom kraji, čo dom a rodina, to iný zvyk.
rada som ti odpovedala.
pusta1
@micanela , som skalopevne presvedečná, o tom, že áno, aj ty budeš môcť znovu jesť všetko, aj toto.
ja po 10 rokoch veľmi prísnej "nemastnej - neslanej" diéty pre závažné ochorenie môžem zase všetko bez akýchkoľvek problémov.
držím ti všetky palce!!!
dakujem za milú pochvalu receptu
1x pusta1
dara2112
Krasny popis a iste aj chut nezaostáva ukladám a vyskušam aj moja maminka vždy hovorila že najlepšie langoše su pridanim zemiakov .pekny nápad to pletenie
pusta1
Milá@dara2112 , tvoja drahá pani maminka veľmi dobre vedela,
o čom hovorí :-)))
poteší ma, ak vyskúšaš :-)
dakujem za uznanie, za pochvalu a za uloženie do kk.
smejkad
mam rada v kysnutom ceste zemiaky, alebo aspon vodu, v ktorej sa varili, ale teraz hlavne chcem pochvalit sposob, akym si to zobrazila - nie je toho privela, je tam vsetko podstatne co treba zaciatocnikovi vidiet, logicky usporiadane, kvalitna praca aj s receptom, nie iba s langosmi :-)
babkamt
zaujímavé langoše si nám ponúkla. Recept si ukladám, príležitostne ho aj vyskúšam. Len škoda, že máme len jeden žalúdok:-) Pekná práca,5*
dandika1
@pusta mila zase nieco nove,zaujimave,po zasluhe 5* rcp ulozeny vyskusam urcite budu chutne ((nedalo by sa nevysmazat len upiest?)) Manzel a ja v pohode len syn vysmazane velmi nie. Langose su krasne .
1x pusta1
pusta1
@smejkad , popísala som recept, ako obyčajne zvyknem, fotografií je počtom asi rovnako, ako býva, len som ich dala spolu,preto sa ti to nezdá priveľa, avšak nič som nezmenila v uvedení receptu, dokonca je podrobnejší ako obvykle.
tiež mám rada zemiaky v kysnutom ceste, tentokrát som vodu z varenia zemiakov nevyužila, lebo som ich varila v šupke.
dakujem za krásne hodnotenie mojej práce a za peknú pochvalu, potešila si ma :-)
1x pusta1
pusta1
Milá@dandika1 , tento recept neodporúčam piecť v rúre, lángoše by neboli také ľahučké a nadýchané, musia v horúcom oleji doslova plávať, má to v tomto recepte zásadný význam, radšej ich daj po jednom odsať na papierovú kuchynskú utierku tak, že ich po jednom položíš na seba a medzi ne vždy vložíš papierovú kuchynskú utierku.
ale ked veľmi musíš, tak pre syna skús spraviť pár kúskov v rúre, mám tu aj taký recept, potom porovnaj/porovnajte, ktorý je lepší a chutnejší :-)
dúfam, že som ti aspoň trocha pomohla.

 varecha.pravda.sk/recepty/langose-z-chleboveho-cesta-foto...


dakujem ti za uznanie, uloženie môjho receptu do kk, za peknú pochvalu a za 5*.
1x pusta1
pusta1
@babkamt - milá Mirka, aj ten jeden žalúdok na to stačí :-)))
poteší ma, ak ich vyskúšaš. :-)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie, za uloženie do kk, za 5*, veľmi si to vážim od teba.
1x pusta1
safran
pekný zapletaný lángoš... keby som mohla - rada spravím, ale takýto hriech - tak raz za rok :-)
takže radšej si kúpim, kde robia dobré, aby som zjedla jeden lángoš, nie viac...
pusta1
Milá@safran , áno kúpiš aj dobrý lángoš, nie som si však istá, či práve zemiakový lángoš, som si však istá, že nekúpiš nikde domáci lángoš, rčite ho môžeš spraviť ty sama, aj ked len raz za rok, keby si chcela, nie je to záležitosť hriechu, najmä ak zjesť kúpený lángoš neznamená pre teba hriech :-)))
dakujem za pochvalu zapletaného lángoša, nie receptu.
1x pusta1




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia