Pletené zemiakové langoše (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Lángoše sú ideálnym jedlom ako príloha k polievkam i ako samostatné jedlo, lángošové cesto môže mať rôzne zloženie, od úplne jednoduchého cez zložitejšie, v závislosti od použitých surovín, teraz som ich pripravila z kysnutého zemiakového cesta a splietla do venčeka, vyzerá to veľmi efektne a sú aj veľmi chutné.

8 kusov/ pre 4 osoby
porcií
30 minút
príprava
5+5 minút
na 100 °C

Suroviny

Postup

  1. K preosiatej múke som pridala soľ, premiešala spolu, do jamky v múke som rozdrobila čerstvé droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, zaliala asi 100 ml zmesi vlažného mlieka s vodou v pomere 1:1, trošku som posypala povrch múkou a dala na teplo, aby vykysol kvások.
  2. Nastrúhala som na jemnom strúhadle očistené v šupe uvarené zemiaky, je dôležité nechať ich úplne vychladnúť, pretože pridaním len vlažných zemiakov by cesto veľmi zredlo, čo by zvádzalo k dalšiemu pridávaniu múky a lángoše by boli nepríjemne tuhé a tvrdé. Ked kvások vykysol - asi 15 minút, pridala som úplne vychladnuté nastrúhané zemiaky a postupným pomalým pridávaním zvyšnej vlažnej zmesi mlieka s vodou som dôkladne spracovala všetko rukami na hladké pružné lesklé tuhšie cesto, kým sa na povrchu nezačali tvoriť bublinky, čo mi trvalo asi 20 minút, je dôležité cesto riadne vypracovať, údaj o spotrebe tekutiny je len orientačný, môže sa líšiť, v závislosti od múčnatosti zemiakov a kvality - vlhkosti múky, zásadne použite zemiaky varný typ. Vypracované cesto som prikryla čistou utierkou....
  3. ...a nechala som ho na teple vykysnúť do dvojnásobného objemu, v tomto prípade je to 1 a 1/2 hodiny. Vykysnuté cesto som dala na jemne pomúčenú dosku, troška som pomúčila aj povrch cesta...
  4. ...rukami som z neho vytvarovala valec, rozdelila som ho ostrým nožom na 8 približne rovnakých častí, z ktorých som spravila malé bochníčky.
  5. Každý bochníček bez dalšieho kysnutia som rozšúľala na šúľok o dĺžke asi 40 cm a na hrúbku asi môjho palca - 1,5 cm odhadom :-), šúľok som ohla v polovici do tvaru podkovy, obe jej ramienka som splietla ako jednoduchý vrkoč, oba dolné konce vrkoča som spojila pevným stisnutím k sebe, spojila do tvaru venca pevným stisnutím oboch koncov, počas tohoto tvarovania už netreba vôbec podsypávať múkou, nepridávať žiadnu múku !!!, aby lángoše boli pekne nadýchané, s cestom sa výborne pracuje.
  6. Bez ďalšieho kysnutia som spletené lángoše vypražila na poriadne rozpálenom oleji do ružova z oboch strán asi 5 minút, množstvo oleja musí byť dostatočne vysoké, jeho množstvo závisí od veľkosti nádoby, ktorú použijete, dala som naraz vypražiť len 3 lángoše, aby mohli v horúcom oleji plávať, olej musí byť naozaj dobre rozpálený, lebo v chladnom oleji lángoše nenarastú, napijú sa oleja a budú ťažké, nechutné a nestráviteľné. Lángoše som vybrala na tanier, kto chce diétnejšiu verziu, dá vypražené lángoše odsať na papierovú kuchynskú utierku.
  7. Hotové lángoše som podávala k zabíjačkovej polievke na kyslo.
  8. pohľad zblízka, je pekne vidno, že tieto zemiakové lángoše sú ľahučké a majú nadýchanú štruktúru, môžu sa podávať aj samostatne ako druhý chod s kyslou smotanou a nastrúhaným syrom, cesnakom, čímkoľvek, čo vám doma chutí, skúste byť doma troška kreatívny, iste potešíte svojich blízkych takýmito lángošmi, nie je to žiadna veľká námaha, sú rýchlo vypražené a sú oveľa chutnejšie