Pohánkové cestoviny fotorecept

katka78 - fotkakatka78, 20. júla 2016
Pohánkové cestoviny (fotorecept)
Foto: katka78

Jednoduché a chutné cestoviny bez lepku a vajec.

3
porcie
35 minút
príprava
3 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
2 PL
6 PL
podľa chuti
1 - 2 dl

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu) a zmiešam so 6 PL vlažnej vody. Nechám odstáť cca 5 minút, kým hmota nadobudne rôsolovitú konzistenciu. Tá bude slúžiť ako spojivo, namiesto vajíčka. Kto sa vajciam vyhýbať nemusí, môže namiesto 2 PL ľanu a 6 PL vody použiť jedno väčšie vajce. Do misky nasypem múku, pridám soľ, ľanovú zmes a postupne prilievam vlažnú vodu (cca 1 - 1,5 dl). S vodou pozor, aj pohánkové múky sajú rôzne, treba ju pridávať postupne, zmes premiešavať a sledovať ako múka vodu absorbuje, či ešte treba doliať, alebo už stačí a zmes je celistvá. No ak to náhodou preženiete, nič sa nedeje, z redšieho cesta sa dajú urobiť rovnako chutné halušky. Pripravené cesto nechám v chlade odležať asi 30 minút.

    Pohánkové cestoviny (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Potom v primerane veľkom hrnci nechám zovrieť osolenú vodu. Medzitým pracovnú dosku jemne vysypem pohánkovou múkou a rozvaľkám na nej polovicu pripraveného cesta (zvyšok zatiaľ odložím späť do chladničky). Rozvaľkám ho na tenko, varom cesto trochu naberie na objeme, tak nech cestovina nie je príliš hrubá.

    Pohánkové cestoviny (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Z rozvaľkaného cesta formujem ľubovoľné tvary - rezance, mašličky, štvorčeky... čo krehšie bezlepkové cesto umožní.

    Pohánkové cestoviny (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravenú cestovinu vkladám do vriacej vody a povarím cca 3 - 5 minút. Hotovú ju podľa potreby omastím tukom, alebo spojím s omáčkou a servírujem.

    Pohánkové cestoviny (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Rovnako postupujem aj so zvyšnou časťou cesta z chladničky. Cestovinu podľa tohto receptu (ešte neuvarenú) je možné aj presušiť a krátkodobo uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, prípadne zmraziť ako polotovar pre ďalšie varenie. Je však krehká, preto treba na takéto skladovanie zvoliť vhodný tvar a manipulovať s ňou opatrne.

    Pohánkové cestoviny (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

28 komentárov k receptu
@Katka78 :no Ty si ale šikulka,veď ma prinútiš urobiť rezance,ktoré som ako bezlepkáčka hnietla len raz a tie so semienkami budú lepšie.Ďakujem za nápad,už vidím na tanieri makové :-). Ukladám a 5*.
@Siisa (20.7.2016 15:13) Tak nech sa ti vydaria :-)
@Frezia68 (20.7.2016 15:19) Jój, makové nemôžu byť iné ako len dobré! Minulý týždeň akurát sestra robila makové šúľance z pohánky, keď sa vráti z dovolenky vymámim od nej recept.
@Haji (20.7.2016 17:01) Ďakujem ♥ mňa to hlavne veľmi baví :-)
nehnevaj sa na mna, ale v poslednej dobe varis akesi pre mna zahadne veci :-), viem, ze bud ty, alebo niekto z rodiny ma zdravotne problemy, tak preto. V kazdom pripade ocenujem vysoko tvoju vynaliezavost, tak drzim palce, nech sa ti dari, snad to nebude na veky vekov, si sikovnica :-)
@Stanci11 (21.7.2016 06:11) mám radosť, nech ti len recept dobre poslúži :-)
@Afataga (21.7.2016 09:50) áno, je to tak a jasné, že nehnevám, ani by som ťa pod týmito mojimi "alternatívnymi" receptami nečakala, ale si zlatá, že si prišla, som hlboko poctená :-)
zas len obdiv @Katar ínka, veľký, ja viem, čo je to pripravovať stravu ,,LEN " diabetikovi, v stredu sme boli v Ľubochni na kontrole a bola som pochválená primárom, že nie je pacientov veľa, čo po 5 rokoch kontrol idú s cukrom dole, jedného tu na vareche poznám, klobúk skláňam pred ním, môj manžel by to nedokázal, je nedisciplinovaný, ale napriek tomu poslúcha a počúva na slovo, ale veľmi dôležité u nás je, že nehladuje, on bol večný hladoš, takže obdiv, že vieš takto pomôcť a ukázať cestu týmto spôsobom a dopriať si aj rezence s makom, ako kvetinka @frezia napísala
@Havino (23.7.2016 22:23) tak to je paráda, že má lepšie výsledky! Pri tvojom uvážlivom varení sa ani nečudujem, veď mu tú stravu poctivo manažuješ, aby také boli :-) To chce rozum do hrsti, aby nebol hladný, aby mu aj chutilo a ešte aby aj hodnoty zostali v správnych medziach. Takú ženu treba na rukách nosiť, ale ja verím, že tvoji vedia aký poklad majú :-)
@Marianne (24.7.2016 09:13) keď nemám múku, tiež si pohánku nameliem, teraz naposledy do takého divného chleba :-) Aj tak sa dá :-)
Majte sa pekne dievčatá!
Inak sú už niekde dostať kúpiť aj cestoviny z čisto pohánkovej múky a vody, ale sú drahšie a niektoré ani nie sú kvalitné, rozpadnú sa pri varení, alebo časť sa uvarí a časť zostane tvrdá. Zatiaľ mám najlepšie skúsenosti s talianskym výrobcom Molino Andriani (značka Felicia bio) - výborné sú penne, vrtuľky, aj špagety. Občas kupujeme aj českú Šmajstrlu, ale tá ma párkrát sklamala, napr. mušličky boli na krajoch rozvarené a v strede tvrdé. Veľmi spokojná som ale s ich malou polievkovou cestovinou, tá je dobrá nielen do polievky, ale aj na eintopf-y. Možno sa niekomu info zíde :-)
Vďaka @mijaita , tie soba noodles som v Lidli kedysi už postrehla v rámci ázijského týždňa, úplne som na ne zabudla, lebo tam často nechodím a ani som ich neskúšala ešte. Kúpim, keď najbližšie zbadám :-)

Milá Katka, dnes došlo na tvoje skvelé pohánkové rezance. Nerobila som s ľanovými semiačkami a tak som dala vajíčko, ako si písala. Keď som cesto vaľkala podsýpala som si špaldovou múkou. Bola som veľmi zvedavá na chuť, lebo nerobievam z pohánkovej múky. Napodiv mi veľmi chutili, lebo viem akú chuť má pohánka. Robila som s tvarohom a určite nie posledný krát. Vďaka za skvelý recept. Vďaka tebe som túto úžasnú obilninu zaradila do svojho jedálnička. Pripájam aj foto :)


Paráda, pekne sa ti vydarili, ako inak, veď si skúsená kuchárka :-). Pohánka je hodnotná surovina, viem, že niekomu prekáža jej špecifická chuť, no možno to chce len skúšať a natrafiť na vhodný recept. My máme v obľube aj túto prípravu od @bubaya  varecha.pravda.sk/recepty/pohanka-a-la-jaternica/23033-re...
Milovníka jaterníc neošáli, ale je to veľmi chutné jedlo. Ďakujem za spätnú info a fotku. Maj sa pekne @Siisa :-)
@Mijaita (10.1.2017 16:16)

cestoviny SOBA ktore predavaju v beznej obchodnej sieti, napr. v Lidli nie su z cisto pohankovej muky, je tam aj psenicna. Niektore bioobchody maju aj cisto pohankove tiez s nazvom SOBA. Vyborny recept pre bezlepkacov @katka78 , nemusia zhanat po obchodoch

Pridaj komentár k receptu: