Foto: katka78
Jednoduché a chutné cestoviny bez lepku a vajec.
porcie
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Ľanové semienka zomeliem (v mlynčeku na kávu) a zmiešam so 6 PL vlažnej vody. Nechám odstáť cca 5 minút, kým hmota nadobudne rôsolovitú konzistenciu. Tá bude slúžiť ako spojivo, namiesto vajíčka. Kto sa vajciam vyhýbať nemusí, môže namiesto 2 PL ľanu a 6 PL vody použiť jedno väčšie vajce. Do misky nasypem múku, pridám soľ, ľanovú zmes a postupne prilievam vlažnú vodu (cca 1 - 1,5 dl). S vodou pozor, aj pohánkové múky sajú rôzne, treba ju pridávať postupne, zmes premiešavať a sledovať ako múka vodu absorbuje, či ešte treba doliať, alebo už stačí a zmes je celistvá. No ak to náhodou preženiete, nič sa nedeje, z redšieho cesta sa dajú urobiť rovnako chutné halušky. Pripravené cesto nechám v chlade odležať asi 30 minút.
-
2
Potom v primerane veľkom hrnci nechám zovrieť osolenú vodu. Medzitým pracovnú dosku jemne vysypem pohánkovou múkou a rozvaľkám na nej polovicu pripraveného cesta (zvyšok zatiaľ odložím späť do chladničky). Rozvaľkám ho na tenko, varom cesto trochu naberie na objeme, tak nech cestovina nie je príliš hrubá.
-
3
Z rozvaľkaného cesta formujem ľubovoľné tvary - rezance, mašličky, štvorčeky... čo krehšie bezlepkové cesto umožní.
-
4
Pripravenú cestovinu vkladám do vriacej vody a povarím cca 3 - 5 minút. Hotovú ju podľa potreby omastím tukom, alebo spojím s omáčkou a servírujem.
-
5
Rovnako postupujem aj so zvyšnou časťou cesta z chladničky. Cestovinu podľa tohto receptu (ešte neuvarenú) je možné aj presušiť a krátkodobo uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, prípadne zmraziť ako polotovar pre ďalšie varenie. Je však krehká, preto treba na takéto skladovanie zvoliť vhodný tvar a manipulovať s ňou opatrne.
@Frezia68 (20.7.2016 15:19) Jój, makové nemôžu byť iné ako len dobré! Minulý týždeň akurát sestra robila makové šúľance z pohánky, keď sa vráti z dovolenky vymámim od nej recept.
@Haji (20.7.2016 17:01) Ďakujem ♥ mňa to hlavne veľmi baví :-)
@Afataga (21.7.2016 09:50) áno, je to tak a jasné, že nehnevám, ani by som ťa pod týmito mojimi "alternatívnymi" receptami nečakala, ale si zlatá, že si prišla, som hlboko poctená :-)
@Marianne (24.7.2016 09:13) keď nemám múku, tiež si pohánku nameliem, teraz naposledy do takého divného chleba :-) Aj tak sa dá :-)
Majte sa pekne dievčatá!
Milovníka jaterníc neošáli, ale je to veľmi chutné jedlo. Ďakujem za spätnú info a fotku. Maj sa pekne @Siisa :-)
cestoviny SOBA ktore predavaju v beznej obchodnej sieti, napr. v Lidli nie su z cisto pohankovej muky, je tam aj psenicna. Niektore bioobchody maju aj cisto pohankove tiez s nazvom SOBA. Vyborny recept pre bezlepkacov @katka78 , nemusia zhanat po obchodoch
Ďakujem za ďalší tip, určite to vyskúšam, vyzerá to veľmi dobreee . Vďaka Katka ;)
mozno sa niekomu bude hodit