Osie hniezda
Pistáciové osie hniezda (fotorecept)
Autor receptu: theflyingbaker
Moji kolegovia milujú kysnuté koláče!* Aj keď po klasických škoricových hniezdach sa vždy zapráši, chcelo to zmenu a tak vznikli
tieto - pistáciové. A veru zmizli rovnako rýchlo :-)
20 porcií |
100 minút príprava |
20-25 minút na 190 °C |
Postup
- Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
- Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.
- Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
- Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a pastu spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10
minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.
- Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou asi pol centimetra. Cesto
potrieme plnkou a posypeme mletými/sekanými pistáciami (časť si necháme na zdobenie po upečení). Cesto zrolujeme a
nakrájame na kolieska široké asi 2,5 cm.
- Formu na pečenie s vysokým okrajom vymažeme trochou masla (alebo vystelieme papierom na pečenie) a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť na tesno, inak hrozí, že sa vysušia.
- Koláče necháme pol hodiny podkysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte
funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!
- Po upečení ešte teplé, nie horúce, polejeme glazúrou a posypeme zvyškom pistácii alebo sušenými malinami. Glazúru si pripravíme nasledovne: Najprv si ručným mixérom rozmixujeme dohladka mascarpone. Prisypeme cukor a dôkladne zmiešame. Prilejeme mlieko postupne po lyžiciach. Tu už môžete mixér nahradiť metličkou alebo mixujte na najnižších otáčkach, aby sa vám mascarpone nezrazilo. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu a citrónovú šťavu podľa chuti (môžeme ju úplne vynechať).