Osie hniezda

Pistáciové osie hniezda (fotorecept)

Autor receptu: theflyingbaker

Moji kolegovia milujú kysnuté koláče!* Aj keď po klasických škoricových hniezdach sa vždy zapráši, chcelo to zmenu a tak vznikli tieto - pistáciové. A veru zmizli rovnako rýchlo :-)

20
porcií
100 minút
príprava
20-25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Z teplého mlieka, štipky cukru a rozmrveného droždia vymiešame kvások v menšej miske. Prekryjeme a necháme zhruba 15 minút postáť – zaktivovať.
  2. Do väčšej misky medzitým navážime obe múky, pridáme cukor, soľ a spolu premiešame. V strede urobíme jamku, do ktorej pridáme žĺtok a zaktivovaný kvások. Premiešame, prilejeme roztopené maslo a vypracujeme lepivé cesto.
  3. Cesto premiestnime na múkou vysypanú pracovnú dosku a rukami ho spracúvame, kým nebude krásne hladké a elastické. Potom z neho vytvarujeme bochník, ktorý vložíme späť do misky, zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť zhruba hodinu.
  4. Náplň: Zmäknuté maslo, cukor a pastu spoločne šľaháme, kým nezískame nadýchaný krém – cca 10 minút. Krémová plnka nebude vytekať z cesta počas pečenia.
  5. Vykysnuté cesto rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou asi pol centimetra. Cesto potrieme plnkou a posypeme mletými/sekanými pistáciami (časť si necháme na zdobenie po upečení). Cesto zrolujeme a nakrájame na kolieska široké asi 2,5 cm.
  6. Formu na pečenie s vysokým okrajom vymažeme trochou masla (alebo vystelieme papierom na pečenie) a poukladáme do nej osie hniezda. Mali by byť na tesno, inak hrozí, že sa vysušia.

  7. Koláče necháme pol hodiny podkysnúť. Pred pečením potrieme vajíčkom rozšľahaným s trochou mlieka. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180 °C (funkcia pečenia zhora aj zdola) do zlato-hneda. Nikdy nepoužívajte funkciu ventilátora, pretože ich vysuší!
  8. Po upečení ešte teplé, nie horúce, polejeme glazúrou a posypeme zvyškom pistácii alebo sušenými malinami. Glazúru si pripravíme nasledovne: Najprv si ručným mixérom rozmixujeme dohladka mascarpone. Prisypeme cukor a dôkladne zmiešame. Prilejeme mlieko postupne po lyžiciach. Tu už môžete mixér nahradiť metličkou alebo mixujte na najnižších otáčkach, aby sa vám mascarpone nezrazilo. Nakoniec pridáme vanilkovú pastu a citrónovú šťavu podľa chuti (môžeme ju úplne vynechať).