Pistáciové kupolky v ružovej poleve
šéfcukrár hotela DoubleTree by Hilton Bratislava, 9. mája 2016
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
Veľmi rád vymýšľam a pečiem májové dezerty. Jar totiž vnáša do cukrárstva svieže farby a vône. Nastáva ideálny čas na spojenie celoročnej klasiky s čerstvými sezónnymi surovinami.
porcií
príprava
tepelná úprava
Suroviny
Cesto: | |
500 g |
|
250 g |
|
150 g |
|
1 ks |
|
Pečená pistáciová plnka: | |
250 g |
|
250 g |
|
400 g |
|
80 g |
|
300 g |
|
Jahodová pena: | |
500 g |
|
100 g |
|
z 1 citróna |
|
50 g |
|
40 g |
|
400 ml |
|
15 g |
|
100 ml |
|
Ružová poleva: | |
300 g |
|
100 ml |
|
|
|
Zelená dekorácia: | |
300 g |
|
|
Postup
-
1
Priemerná váha 1 vajíčka = 50 g
Zo surovín na cesto pripravíme linecké cesto, spolu vymiešame, vyvaľkáme na 0,5 cm a dáme do plechu. Pripravíme pistáciovú plnku – všetky ingrediencie zmiešame v mixéri, kým sa nevytvorí hustá masa. Túto masu natrieme na linecké cesto a dáme piecť pri 160 oC na 15 minút. Necháme vychladnúť. Jahody očistíme, rozmixujeme a uvedieme do varu. Kryštálový cukor spolu s pudingovým práškom, citrónovou kôrou a vaječnými žĺtkami vymiešame, pridáme nahrievané jahodové pyré, zmiešame a znovu uvedieme do varu.- 2
Plátkovú želatínu namočíme do vody, kým nezmäkne, vyberieme ju a pridáme do horúceho pudingu. Necháme vychladnúť a pridáme vyšľahanú šľahačku. Jahodovým krémom plníme silikónové formy v tvare pologule, naplnené formy zamrazíme. Z pistáciového plátu vykrajujeme kruhy rovnakej veľkosti, akú majú formy. Bielu čokoládu nahrievame nad parným kúpeľom, pridáme olej a červené farbivo, aby vznikla ružová hmota.
- 3
Na vykrojené kruhy ukladáme zmrazený jahodový krém, dezerty položíme na mriežku a ihneď polejeme horúcou ružovou polevou. Poliaty dezert poukladáme na papier na pečenie a necháme stuhnúť. Na prípravu zelenej ozdoby roztopíme bielu čokoládu v mikrovlnnej rúre, pridáme zelené farbivo. Papier na pečenie nakrájame na pásiky rovnakej dĺžky ako obvod dezertov a potrieme ho zelenou čokoládou. Pred stuhnutím čokolády prilepíme natretý papier na pečenie okolo dezertu, necháme stuhnúť v chladničke, potom papier odstránime.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu