Jablkový zákusok

Piškótový zákusok s jablkovým krémom a mascarpone

Autor receptu: lemonova

Tento zákusok vznikol ako túžba spotrebovať bohatú úrodu jabĺčok :-) Dostali sme s mamou nápad urobiť jablkový pudingový krém, ktorý dobre kontrastuje s mascarpone.* Výsledok je ozaj dobrý, tak môžete vyskúšať.

30 - 35
porcií
60 minút
príprava
20 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Najprv si očistite jablká, ktoré stačí pokrájať na väčšie kúsky (závisí aj od typu jabĺk - ja som používala skoré - tie sú veľmi jemné, až kašovité). Jablká podlejte, dajte nachvíľu podusiť, kým nezmäknú. Pridajte aj citrónovú šťavu, cukor a škoricu - riaďte sa vlastnými chuťovými bunkami. V tomto prípade sa mi žiadalo menej cukru, aby jablkový krém naozaj vytvoril kontrast k sladšiemu mascarpone krému. Keď jablká zmäknú, rozmixujte ich úplne do hladka a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu. Z použitého základu budete potrebovať 800 ml. (Zvyšné jablká môžete rovno zjesť, či odložiť a použiť ako presnidávku :-)
  2. Na mascarpone krém vymiešajte mascarpone s práškovým cukrom (cca 5 polievkových lyžíc - opäť dajte toľko, koľko vám vyhovuje) a škoricou - ja som dala tretinu kávovej lyžičky. Jemne ho spojte s vyšľahanou smotanou a odložte do chladničky.
  3. Na korpus oddeľte štyri bielky, z ktorých vyšľaháte sneh (ja do snehu pridávam štipku soli, prípadne ju môžete pridať priamo do múky spolu s práškom do pečiva). Z jedného vajíčka, štyroch žĺtkov a cukru vyšľahajte penu, do ktorej postupne prilievajte olej a cca jednu polievkovú lyžicu vlažnej vody.
  4. Do vyšľahanej peny pridajte preosiatu múku a ak cítite, že je cesto tuhšie, môžete ho ešte zriediť trochou mlieka. Pridajte citrónovú kôru podľa chuti (ja ešte pridávam mletú vanilku) a veľmi jemne vmiešajte sneh. Cesto vylejte na stredne veľký plech, ktorý je vymastený maslom a vysypaný krupicou, alebo polohrubou múkou. Pečte pri teplote 170 °C cca 20 minút.
  5. Po vytiahnutí z rúry odporúčam cesto poliať a zakryť alobalom (ja štandardne používam slabšiu kávu s trochou rumu), ak ho chcete mať šťavnaté. Takto ho nechajte vychladnúť.
  6. Z jablkového základu uvarte puding - na 800 ml "presnidávky" som použila jeden a pol sáčku Zlatého klasu - odvážila som si presne 60 g. Musíte sa však riadiť hustotou zmesi. Ja som jablká podliala iba jemne, takže som mala základ hustejší a nepotrebovala som použiť pudingového prášku viac. Ešte teplým pudingom zalejte korpus a rovnomerne ho rozotrite. Keď úplne vychladne, natrite ho mascarpone krémom. Verím, že sa vám zákusok podarí a bude vám chutiť ako nám :-)