Piškótový štedrák fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. decembra 2019
Piškótový štedrák (fotorecept)
Foto: Izabella929

Tento sviatočný koláč som už robila z kysnutého cesta aj z lineckého. Dnes som pripravila netradične v modernejšej verzii z piškótového cesta. Je krehký a podobne chutný ako jeho staršie verzie. Plnky som robila z maku, orechov a tvarohu.

22
porcií
60 minút
príprava
4x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto (4x):
3 ks
90 g
90 g
1 KL
na špic noža
1 PL
Maková plnka:
200 g mletý
5 PL
1 PL
Orechová plnka:
300 g drvené
6 PL
1 PL
Tvarohová plnka:
2 PL
400 g
 nastrúhaná
100 ml (33 %)
2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Pripravila som štyri pláty cesta, každé z troch vajec: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny, pridala som koňak.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do vaječnej peny, potom opatrne vareškou vmiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a naliala som cesto. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla 10 minút. Kým sa piekol prvý korpus, pripravila som si cesto na druhý, tretí aj štvrtý a postupne som každý upiekla. Upečené som nechala chladiť na mriežke.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarohová plnka: Smotanu som vyšľahala na tuho s 1 Smetafixom. Tvaroh som zmiešala s cukrom a potom som všetko spolu zmiešala so šľahačkou a pridala som ešte jeden balík Smetafixu a pridala som strúhanú citrónovú kôru a dala stuhnúť do chladničky.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maková plnka: K pomletému maku som pridala lekvár z červeného melónu, všetko som dobre spolu premiešala. Použila som hotový mletý mak, nevšimla som si keď som kupovala, že už je mletý a dochutený (nepoužite taký, nie je dobrý), pridala som 1 PL smotany, aby trošku zmenilo chuť, prípadne pridajte trošku rumu, alebo škorice.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orechová plnka: Napokon som podrvila orechy (zvyknem tĺčikom na mäso podrviť v igelitovom vrecku), nerada meliem, lebo zbytočne vytlačí olej. Pridala som marhuľový lekvár a dobre premiešala. Ak sa vám zdá, že je plnka suchá , pridajte k nemu trošku smotany, zjemní jej chuť.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zostavila som koláč. Na spodný plát som natrela horúci melónový lekvár a na lekvár som natrela orechovú plnku.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zakryla som druhým korpusom, ten som tiež natrela horúcim lekvárom a natrela som makovú plnku.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na makovú plnku som dala tretí korpus, tento som opäť natrela horúcim lekvárom a natrela som tvarohovú plnku. Keďže som mala hrudkovitý tvaroh, tento nie veľmi drží spolu, vrch tvarohovej plnky som ešte natrela tenkou vrstvou lekváru, aby sa posledný štvrtý korpus prilepil a držal spolu. Koláč je dosť vysoký, preto som sa poistila.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Napokon som položila posledný štvrtý korpus, zakryla som ho papierom na pečenie a uložila do chladničky na 3 hod. Potom som na papier položila dosku na krájanie a zaťažila na noc 3 kg múky.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhý deň som odstránila zaťaženie a papier, vrch som natrela horúcim lekvárom a keď lekvár stuhol, poliala som koláč bielou čokoládovou polevou a dala stuhnúť do chladničky

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Ja som ho ešte ozdobila, aby bol slávnostnejší. Nie je nutné, i tak vám bude chutiť. Z bočných odrezkov som urobila guľky, obalila v kokose to vidíte v pozadí. Prajem vám dobrú chuť.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu