Piškótový štedrák fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 7. decembra 2019
Piškótový štedrák (fotorecept)
Foto: Izabella929

Tento sviatočný koláč som už robila z kysnutého cesta aj z lineckého. Dnes som pripravila netradične v modernejšej verzii z piškótového cesta. Je Zobraziť celý popisTento sviatočný koláč som už robila z kysnutého cesta aj z lineckého. Dnes som pripravila netradične v modernejšej verzii z piškótového cesta. Je krehký a podobne chutný ako jeho staršie verzie. Plnky som robila z maku, orechov a tvarohu.

22
porcií
60 minút
príprava
4x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto (4x):
3 ks
90 g
90 g
1 KL
na špic noža
1 PL
Maková plnka:
200 g mletý
5 PL
1 PL
Orechová plnka:
300 g drvené
6 PL
1 PL
Tvarohová plnka:
2 PL
400 g
 nastrúhaná
100 ml (33 %)
2 bal.




Postup

  1. 1

    Pripravila som štyri pláty cesta, každé z troch vajec: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny, pridala som koňak.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do vaječnej peny, potom opatrne vareškou vmiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a naliala som cesto. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla 10 minút. Kým sa piekol prvý korpus, pripravila som si cesto na druhý, tretí aj štvrtý a postupne som každý upiekla. Upečené som nechala chladiť na mriežke.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvarohová plnka: Smotanu som vyšľahala na tuho s 1 Smetafixom. Tvaroh som zmiešala s cukrom a potom som všetko spolu zmiešala so šľahačkou a pridala som ešte jeden balík Smetafixu a pridala som strúhanú citrónovú kôru a dala stuhnúť do chladničky.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Maková plnka: K pomletému maku som pridala lekvár z červeného melónu, všetko som dobre spolu premiešala. Použila som hotový mletý mak, nevšimla som si keď som kupovala, že už je mletý a dochutený (nepoužite taký, nie je dobrý), pridala som 1 PL smotany, aby trošku zmenilo chuť, prípadne pridajte trošku rumu, alebo škorice.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Orechová plnka: Napokon som podrvila orechy (zvyknem tĺčikom na mäso podrviť v igelitovom vrecku), nerada meliem, lebo zbytočne vytlačí olej. Pridala som marhuľový lekvár a dobre premiešala. Ak sa vám zdá, že je plnka suchá , pridajte k nemu trošku smotany, zjemní jej chuť.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zostavila som koláč. Na spodný plát som natrela horúci melónový lekvár a na lekvár som natrela orechovú plnku.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zakryla som druhým korpusom, ten som tiež natrela horúcim lekvárom a natrela som makovú plnku.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na makovú plnku som dala tretí korpus, tento som opäť natrela horúcim lekvárom a natrela som tvarohovú plnku. Keďže som mala hrudkovitý tvaroh, tento nie veľmi drží spolu, vrch tvarohovej plnky som ešte natrela tenkou vrstvou lekváru, aby sa posledný štvrtý korpus prilepil a držal spolu. Koláč je dosť vysoký, preto som sa poistila.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Napokon som položila posledný štvrtý korpus, zakryla som ho papierom na pečenie a uložila do chladničky na 3 hod. Potom som na papier položila dosku na krájanie a zaťažila na noc 3 kg múky.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Druhý deň som odstránila zaťaženie a papier, vrch som natrela horúcim lekvárom a keď lekvár stuhol, poliala som koláč bielou čokoládovou polevou a dala stuhnúť do chladničky

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Ja som ho ešte ozdobila, aby bol slávnostnejší. Nie je nutné, i tak vám bude chutiť. Z bočných odrezkov som urobila guľky, obalila v kokose to vidíte v pozadí. Prajem vám dobrú chuť.

    Piškótový štedrák (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

babka123
Milá Izka, Tvoj zákusok sa mi veľmi páči, Ty jedna výmyselníčka. Tiež mám sto chutí ho upiecť. Už sam zákusok navodzuje sviatočnú atmosféru. Prajem požehnaný zvyšok adventu.
1x haji
izabella929
@babka123 (7.12.2019 19:31)
Jaj no ja rada vymýšľam a dávam starším receptom nový kabát...neverila som že sa mi to vydarí...ale chutný je ...prajem aj tebe a Tvojej rodinke požehnaný advent a ďakujem pekne za komentár...prosím napíš či sa vydaril a ako chutil...díky..
fazia
Tak toto je podľa mňa kreatívna tvorivosť ,, štedrák a pritom na iný spôsob "
1x haji
babkamt
Opäť sa prejavila tvoja kreativita:-) Pripájam sa ku gratulantom, prajem ti všetko dobré, veľa síl do ďalšieho pečenia.
1x haji
izabella929
@babkamt (9.12.2019 19:49)

Nuž takéto vymýšľanie nových zákuskov ma baví,,robím to rada a teraz to bolo veľmi chutné....ďakujem pekne za blahoželanie,,,,
vievak
Zákusok naozaj exkluzívny, pekne vymyslený.K dnešným meninám gratulujem a nech fantázia je s Tebou stále dobrá kamarátka !
1x haji
geografka17
Chcela by som ho ipiest, vyzeta skvele, ale cim by, sa dal nahradiť lekvar z melóna? Taky bohužiaľ nenam. Ďakujem
haji
Další klenot z tvé dílny, milá Izi, s radostí bych ochutnala, hmm Se zpožděním všechno nejlepší k jmeninám, ať se ti ve všem daří!! Omlouvám se, chodím na Varechu na etapy, bo noťásek se mi kouše, promiň, prosím!
izabella929
@vievak (9.12.2019 20:03)
Ďakujem pekne za blahoželanie a ja stále sa priatelím s mojou fantáziou..verím, že ma nesklame..ďakujem pekne za komentár...
izabella929
@fazia (9.12.2019 18:46)

Chcela som vyskúšať aj jeho piškótovú formu, páči sa mi a aj chutila..Ďakujem pekne za komentár....
izabella929
@geografka17 (13.12.2019 17:25)
Netreba si robiť starosti s lekvárom, použiješ taký aký máš doma..to nie je podstatné..Ďakujem pekne za komentár...
1x haji
izabella929
@haji (14.12.2019 14
Milá haji, ďakujem pekne za blahoželanie k meninám..už som ťa zase postrádala, tušila som že zase ťa hnevá notebook..ďakujem pekne za komentár...
1x haji
haji
@izabella929 (14.12.2019 18:07)
Ano, zlato, přesně tak - šprajcuje se, mrška. Brala jsem recepty od počátku mého velkého výpadku až do současnosti. Uf. Už jsem se dohrabala na začátek, hurá! Nejvíc zlobí "pěkné komenty", bo mám rychlejší ruky než zvládá program, ale zamrzne i bez důvodu, filuta.