Štedrák

Piškótový štedrák (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Tento sviatočný koláč som už robila z kysnutého cesta aj z lineckého. Dnes som pripravila netradične v modernejšej verzii z piškótového cesta.* Je krehký a podobne chutný ako jeho staršie verzie. Plnky som robila z maku, orechov a tvarohu.

22
porcií
60 minút
príprava
4x10 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravila som štyri pláty cesta, každé z troch vajec: Vajcia s cukrom som vymiešala do peny, pridala som koňak.
  2. Múku, prášok do pečiva a sódu som zmiešala a preosiala do vaječnej peny, potom opatrne vareškou vmiešala. Plech 27x37 cm som vystlala papierom na pečenie a naliala som cesto. Rúru som nechala vyhriať na 180 °C a piekla 10 minút. Kým sa piekol prvý korpus, pripravila som si cesto na druhý, tretí aj štvrtý a postupne som každý upiekla. Upečené som nechala chladiť na mriežke.
  3. Tvarohová plnka: Smotanu som vyšľahala na tuho s 1 Smetafixom. Tvaroh som zmiešala s cukrom a potom som všetko spolu zmiešala so šľahačkou a pridala som ešte jeden balík Smetafixu a pridala som strúhanú citrónovú kôru a dala stuhnúť do chladničky.
  4. Maková plnka: K pomletému maku som pridala lekvár z červeného melónu, všetko som dobre spolu premiešala. Použila som hotový mletý mak, nevšimla som si keď som kupovala, že už je mletý a dochutený (nepoužite taký, nie je dobrý), pridala som 1 PL smotany, aby trošku zmenilo chuť, prípadne pridajte trošku rumu, alebo škorice.
  5. Orechová plnka: Napokon som podrvila orechy (zvyknem tĺčikom na mäso podrviť v igelitovom vrecku), nerada meliem, lebo zbytočne vytlačí olej. Pridala som marhuľový lekvár a dobre premiešala. Ak sa vám zdá, že je plnka suchá , pridajte k nemu trošku smotany, zjemní jej chuť.
  6. Zostavila som koláč. Na spodný plát som natrela horúci melónový lekvár a na lekvár som natrela orechovú plnku.
  7. Zakryla som druhým korpusom, ten som tiež natrela horúcim lekvárom a natrela som makovú plnku.
  8. Na makovú plnku som dala tretí korpus, tento som opäť natrela horúcim lekvárom a natrela som tvarohovú plnku. Keďže som mala hrudkovitý tvaroh, tento nie veľmi drží spolu, vrch tvarohovej plnky som ešte natrela tenkou vrstvou lekváru, aby sa posledný štvrtý korpus prilepil a držal spolu. Koláč je dosť vysoký, preto som sa poistila.
  9. Napokon som položila posledný štvrtý korpus, zakryla som ho papierom na pečenie a uložila do chladničky na 3 hod. Potom som na papier položila dosku na krájanie a zaťažila na noc 3 kg múky.
  10. Druhý deň som odstránila zaťaženie a papier, vrch som natrela horúcim lekvárom a keď lekvár stuhol, poliala som koláč bielou čokoládovou polevou a dala stuhnúť do chladničky
  11. Krájala som ho horúcim mokrým nožom na rezy. Ja som ho ešte ozdobila, aby bol slávnostnejší. Nie je nutné, i tak vám bude chutiť. Z bočných odrezkov som urobila guľky, obalila v kokose to vidíte v pozadí. Prajem vám dobrú chuť.