Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou fotorecept

pusta - fotkapusta, 8. januára 2015
Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept)
Foto: pusta

Milujeme mäsko na šťave, už dávno sme nemali, spravila som starú osvedčenú klasiku, perkelt z kuracích žalúdkov, ktorý som pripravila ako výrazne ostré jedlo, ktoré som vylepšila údenou paprikou, ako prílohu som podávala jemné halušky k tomuto pikantnému perkeltu. Recept ponúkam všetkým milovníkom chlapských ostrých pikantných jedál.

4
porcie
30 minút
príprava
100 minút
na 80 - 90 °C

Suroviny

600 g
1 ks (veľká)
2 strúčiky veľké
1 ks
150 ml domáca
podľa chuti
podľa chuti čerstvo mleté
podľa chuti
1 ks
1 PL (kvalitná Kalocsai)
1 CL
2 PL kopcom (domáca)
podľa potreby domáci (alebo voda)

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Umytú papriku som zbavila jadrovníka, semienok a žiliek, potom som ju pokrájala na prúžky,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...očistila som cesnak,sušenú pálivú papriku som pokrájala na malé kúsky.

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Kuracie žalúdky som zbavila nepotrebných zvyškov, očistila, umyla a pokrájala som ich na menšie kúsky.

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Na husacej masti som orestovala na jemno pokrájanú cibuľu,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...orestovala som krátko aj celú rascu, kým nerozvinula svoju vôňu a chuť,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...na chvíľku som odtiahla hrniec z ohňa na bok, pridala som pokrájanú pálivú sušenú papriku, sladkú mletú červenú papriku, mletú údenú červenú papriku, nechala som ju za stáleho miešania úplne rozpustiť, vrátila som hrniec na oheň,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...priliala som domácu paradajkovú šťavu, rozmiešala a nechala spolu krátko orestovať všetko spolu,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ..priliala som trocha horúcej vody, priviedla do varu a vydusila až na tuk, postup som znovu opakovala, celkom 3x, cibuľa sa pri tomto postupe rozvarí, dodá na chuti perkeltu a perkeltovú šťavu prirodzeným spôsobom krásne zahustí sama o sebe, netreba už zahusťovť ničím,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som pripravené kuracie žalúdky, plameň som dala na maximum, prudko som ich opekala za stáleho miešania,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...v tomto paprikovo - cibuľovom základe, na povrchu sa pekne zatiahnu, vytvorí sa jemná kôrčička, ktorá zabráni ich vysušeniu, zostanú krásne šťavnaté a výborne sa ochutia týmto skvelým základom,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ..potom som kuracie žalúdky zaliala horúcim kuracím vývarom, len do ich výšky, viac netreba, priviedla som do varu a dusila som ich na strednom plameni prikryté pokrievkou za občasného podlievania len malým množstvom vývaru a premiešania, kým kuracie žalúdky nezmäkli - celkom asi 100 minút,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ...asi 15 minút pred dovarením som priala zelenú papriku pokrájanú na prúžky, skôr nedávam, máme radi tak, ked je nerozvarená, trošku al dente,...

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...vypla som plyn, pridala som prelisovaný cesnak, premiešala a nechala som odpočívať všetko pod pokrievkou, aby sa dobre prepojili všetky chute, osolila som len jemne, kurací vývar je slaný dosť, ochutnala a bolo hotovo.

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Horúci perkelt som nabrala do tanierov, podávala som s jemnými domácimi haluškami, klasickou prílohou tohoto veľmi chutného a poriadne ostrého jedla, ktorého recept ponúkam všetkým milovníkom pikantných jedál.

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    záber zblízka: ide o veľmi kvalitný perkelt z kuracích žalúdkov, poriadne ostrý, ktorého chuť umocňuje ešte údená paprika a ostatné použité suroviny, nezahusťuje sa žiadnou múkou, zemiakom, skrátka ničím, je úžasne chutný, šťavy má byť vo výsledku málo, niečo viac ako pri guláši a menej ako pri tokáni, ide teda o mäsko na šťave. Prajem Dobrú chuť!

    Pikantný perkelt z kuracích žalúdkov s údenou paprikou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu


Najsrdiečkovanejšie komentáre Ukáž celú diskusiu
Vidím, že si až teraz objavila čaro údenej papriky, keď ju všade pridávaš. Ale receptov na takýto perkelt tu je už naozaj dosť:
 varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-kuracich-zaludkov-fot...

 varecha.pravda.sk/recepty/jemne-pikantny-perkelt-z-kuraci...

 varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-zaludky-s-chilli-a-ajva...

Aj medzi tvojimi receptami:
 varecha.pravda.sk/recepty/perkelt-z-morcacich-zaludkov-fo...

 varecha.pravda.sk/recepty/kuracie-zaludky-na-cabernet-sau...

Nestačilo uviesť - namiesto klasickej pridajte papriku údenú - a fotku dať ako komentár pod už jestvujúci recept?
Naozaj si Ameriku neobjavila.
Nesmierne rada sa chváliš a to nielen tým, čo máš, ale aj tým, čo nemáš.
Prvý krát si mletú údenú papriku použila v recepte dňa 14. mája 2014:
 varecha.pravda.sk/recepty/domaca-pecena-paprikova-kuracia...

Ak by si ju - ako píšeš - používala minimálne 5 - 6 rokov, tak by bola medzi surovinami v tvojich starších receptoch.
Takže ďalšie klamstvo, pani vševedúca :DDDDDDDDDDDDD