Pečené kuracie stehná
Pečené kuracie stehná

Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou fotorecept

capko - fotkacapko, 27. apríla 2018
Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept)
Foto: capko

Starkej recept, ktorý robila pre starkého. Vždy si ho predstavím, ako pri tomto jedle slastne mrnčal a zajedal to krajcom chleba.

4
porcie
35 minút
príprava
60 minút
na 180 °C

Suroviny

4 ks (stehná)
400 g (surová)
200 g
1/2 hlavičky (čerstvý nový)
4 ks
50 g
4 PL
 (čerstvo zomleté)
 (medzi prsty)




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny. Mladý cesnak očistíme na strúčiky. Cviklu očistenú krájame na kúsky aj slaninu. Kuracie štvrte osolíme.

    Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na veľkú panvicu dáme maslo a olej zohriať. Na to dáme cviklu, cesnak, feferóny a slaninu. Okoreníme a posypeme rascou. Nezakrývame a necháme opekať na panvici.

    Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po 10 minútach je to opečené a ostane len tuk na panvici. Tá voda zo zeleniny sa musí odpariť. Potom so sitkom všetko vyberieme, len tuk ostane v panvici.

    Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Teraz štvrte opečieme prudko z každej strany po štyri minúty.

    Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Opečené mäso dáme na pekáč a obložíme opečenou cviklou so slaninou. Polejeme výpekom a dáme do rúry na hodinu pri teplote 180 °C. Pol hodinu pečieme horný aj dolný ohrev. Potom pol hodinu, len horný ohrev. Pozor každá rúra ja iná, tak prispôsobiť podla vlastnej rúry.

    Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Po hodine pečenia ostane takáto ohromná almázia. Dáme na tanier mäso aj cviklu so slaninou a jednou feferónkou. Najlepšie je to s chlebom.

    Pikantné kuracie štvrte s cviklou a oravskou slaninou (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

begonia2
Ježkove oči idem sa inšpirovať čo zajtra variť a hneď toto na mňa vyskočí z obrazovky. Až som dostala ukrutný hlad. Tak toto je iná fúzia, zajtra bude kura aj u nás. Vďaka za nápad.
1x capko
pilcik
Ani sa nečudujem dedovi aj ja by som mrnčal. Divám sa na- to je niečo pre mňa, veď to musí chutiť viac ako sex. Už som skontroloval zásoby čo mám a čo nemám zajtra dokúpim. zajtra bude aj u nás.
capko
Vďaka za komentíky. Vyskúšajte je to ozaj dobre. @Pilcik teraz som sa na tvojom komente s chutí zasmial, to iste hovoril aj starký.
begonia2
Tak som to dnes uvarila. Mala kuracie stehna dolné, tie som na to použila a viac červenej repy som dala. Bol plný plech a na obed sa všetko zjedlo, len sa tak zaprášilo po jedle. Na večeru musím niečo iné spraviť. Všetkým chutilo, je to mierne štípoš a moc dobre. Vďaka za recept bude u nás často.
1x capko
kimlo
Práve mám na zajtra vytiahnuté stehná, škoda že nemám cviklu, vyskúšal by som to...
1x capko
ivet74
Dnešný nedeľný obed :-) Výborná kombinácia chutí. Feferónky som nedala, kvôli deťom, ale viem si ich tam chuťovo veľmi dobre predstaviť. Moja verzia tohto receptu však bude dokonalá s mladými cviklami, táto minuloročná, síce domaca už nebola to pravé orechové. Ďakujem za recept, určite bude u nás repete :-)
1x capko
mraveci
Veľmi sa mi to láka skúsiť. Ideme zajtra na chatu tam to vyskúšame.
1x capko
pilcik
Tak nakoniec som na to nebol sám. U kámoša na chalupe sme sa zišli 3 rodiny to je 12 ľudí. Robili sme dvadsať kusov štvrtí a dve kila cvikle. Zapekali sme to v starej veľkej peci na dvoch plechoch. Poviem ti už sme dávno takú dobrotu nemali. Zajedali sme chlebom na dvore v lone prírody. A ražňovica po tom mimoriadne chutí. Vďaka za recept veru bude častejšie.
1x capko
marianne
vyzerá to výborne, nečudujem sa, starký mal dôvod slastne mrnčať:-) varím dnes, zajtra..
marianne
Na fotku nedošlo, ale bolo to vynikajúce, ďakujem. Radím medzi obľúbené recepty.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia